Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old July 13, 2019, 01:45 PM
Shadowarez's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Oct 2013
Location: Arctic Canada
Posts: 1,305

My System Specs

Angry My system the HDD killer?

Is my system in Sig the serial hdd killer?

I have rma 6 HDDs latest return is a brand new drive. Others were refurbs. Drive in question is the iron Wolf 6 Tb hdd I have tried different ports different cables but I get the same result usually a few days into use of drive.

Iv copied data over GTA 5 sniper elite 4.

I'm going to try the new replacement in my plex server.
Or I can use my Lsi raid card a 9280 8i I think it has the sas to data break out cables.
__________________
Beast
CPU - i9 7980xe 4.6ghz 1.15v
Cooler - Noctua NH - U12A
Mobo - Rog Asus Apex x299
Ram - 64 GB Corsair Vengeance LPX 3200mhz 4x16GB
GPU - Vega FE 1650 Core 1080 HBM 2 (1120MV)
PSU - Evga 1500 watt Supernova
Case Corsair 1000D
Storage
1.intel 905p 380GB M.2 (Os)
2.intel 900p 280GB U.2 to Pcie(Ark)
3.intel DC3700 1.6TB (Work)
3.iron wolf 14TB 256mb (Bulk)
4.intel 750 1.2TB (steam)

Last edited by Shadowarez; July 13, 2019 at 03:11 PM.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old July 13, 2019, 03:32 PM
Bond007's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Jun 2009
Location: Nova Scotia
Posts: 4,979

My System Specs

Default

If your not writing obscene amounts of data, it must be power...MOB or PSU.
__________________
Desktop: Arc Midi R2, Z77-D3H, 3770@4.1ghz with Zalman Optima Cooler, 4x4gb ram, EVGA GTX 1070 Ti SC, Bitfenix Fury 750w, WD Black 1TB, MX500 500gb
Away from home: Lenovo Legion Y530, 16gb, i7 8750H, GTX1050Ti
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old July 13, 2019, 03:53 PM
Shadowarez's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Oct 2013
Location: Arctic Canada
Posts: 1,305

My System Specs

Default

My Pcie/m.2 drives aren't affected the only thing affected is when I plug in Sara drives ill report bac tonight when I try the sas/sata raid card.
__________________
Beast
CPU - i9 7980xe 4.6ghz 1.15v
Cooler - Noctua NH - U12A
Mobo - Rog Asus Apex x299
Ram - 64 GB Corsair Vengeance LPX 3200mhz 4x16GB
GPU - Vega FE 1650 Core 1080 HBM 2 (1120MV)
PSU - Evga 1500 watt Supernova
Case Corsair 1000D
Storage
1.intel 905p 380GB M.2 (Os)
2.intel 900p 280GB U.2 to Pcie(Ark)
3.intel DC3700 1.6TB (Work)
3.iron wolf 14TB 256mb (Bulk)
4.intel 750 1.2TB (steam)
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old July 13, 2019, 07:40 PM
JD's Avatar
JD JD is offline
Moderator
F@H
 
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 8,844

My System Specs

Default

Bad shipping up to where you are maybe? Perhaps somebody is tossing around the drives in transit.

And how are you determining the drive is faulty and not the SATA controller or even simply the SATA cable?
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old July 13, 2019, 10:02 PM
Allstar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Chilliwack...Time Is Just A Rubber Band....
Posts: 681
Default

As JD said, probably too many bumps on the way to you. Do you know anyone that travels south that can bring you some in carry on luggage?
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old July 14, 2019, 08:30 AM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 4,019
Default

Data corruptions on Drives = brown outs, voltage line not constant .

Changed MBs, Had same issue till went with a UPS unit with AVR

No lost data after that
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old July 14, 2019, 09:31 PM
Shadowarez's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Oct 2013
Location: Arctic Canada
Posts: 1,305

My System Specs

Default

Tried my raid card different ports waiting till off to test my ex server with it. It looked like it was packed well.ill have to check out mem Express when I get vacation again. But that's how this all started lol I carried drive back with me. Then it gave that error in bios to back up data. Disk info showed it has always been spin count errors.
__________________
Beast
CPU - i9 7980xe 4.6ghz 1.15v
Cooler - Noctua NH - U12A
Mobo - Rog Asus Apex x299
Ram - 64 GB Corsair Vengeance LPX 3200mhz 4x16GB
GPU - Vega FE 1650 Core 1080 HBM 2 (1120MV)
PSU - Evga 1500 watt Supernova
Case Corsair 1000D
Storage
1.intel 905p 380GB M.2 (Os)
2.intel 900p 280GB U.2 to Pcie(Ark)
3.intel DC3700 1.6TB (Work)
3.iron wolf 14TB 256mb (Bulk)
4.intel 750 1.2TB (steam)
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old July 15, 2019, 02:00 PM
AkG's Avatar
AkG AkG is offline
Hardware Canucks Reviewer
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 5,298
Default

Most likely answer: dirty power. Stick that rig on a pure sine UPS (not a cheap POS, but a GOOD one).
Less likely: slightly out of spec 12 or 5 v rail(s). HDDs are sensitive to ripple.

NVMe get their power via the mobo... so the mobo will usually 'condition' the power before it gets to the M2 port (its why dirty/cheap PSUs dont usually kill CPUs these days)... but at some point the underlying issue IS going to kill the mobo (and maybe take something else with it).

Your hdds are your 'canary in the coal mine'. That canary is dead. Time to find the root cause. Maybe you got lucky and the canary just died of hear disease... but it would be unusual to have SIX die like that. I am assuming different batches of HDDs though (as bad batches DO happen from time to time).
__________________
"If you ever start taking things too seriously, just remember that we are talking monkeys on an organic spaceship flying through the universe." -JR

if your opponent has a conscience, then follow Gandhi. But if you enemy has no conscience, like Hitler, then follow Bonhoeffer. - Dr. MLK jr
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old July 15, 2019, 07:27 PM
Shadowarez's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Oct 2013
Location: Arctic Canada
Posts: 1,305

My System Specs

Default

The ups I have rather old it was the one I used in old rig it was a pure sine wave one. It's been ok but its also been in service nearly 5 years. Do you have a recommendation on one for this current rig? The PSU is a Evga Supernova 1500watt it's actually still under warrenty. I could see if they will allow a replacement.
__________________
Beast
CPU - i9 7980xe 4.6ghz 1.15v
Cooler - Noctua NH - U12A
Mobo - Rog Asus Apex x299
Ram - 64 GB Corsair Vengeance LPX 3200mhz 4x16GB
GPU - Vega FE 1650 Core 1080 HBM 2 (1120MV)
PSU - Evga 1500 watt Supernova
Case Corsair 1000D
Storage
1.intel 905p 380GB M.2 (Os)
2.intel 900p 280GB U.2 to Pcie(Ark)
3.intel DC3700 1.6TB (Work)
3.iron wolf 14TB 256mb (Bulk)
4.intel 750 1.2TB (steam)
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old July 16, 2019, 12:37 AM
Allstar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Chilliwack...Time Is Just A Rubber Band....
Posts: 681
Default

AKG of course has a good point there. I thought I remembered you talking about being on UPS before. It's possible the UPS is the problem so I can't rule it out and neither should you, but the fact your on one is a good thing.


Do you have access to a decent multimeter to check your power supply rails for DC and ripple? You have a good power supply but it's possible it has developed an issue.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Completed The Fatality Killer TheDarkLord Case Mods, Worklog & Gallery 15 June 10, 2014 07:51 AM
Killer new NEC screen coming Cptn Vortex Press Releases & Tech News 21 December 15, 2009 05:49 AM
Greyhound Bus Killer Part 2 El_Fiendo Off Topic 15 May 28, 2009 08:08 AM
Legit Reviews on Killer NIC and Killer K1 gaming network cards Supergrover Reviews & Articles from the Web 0 April 13, 2007 03:13 PM