Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #11 (permalink)  
Old February 15, 2019, 04:38 PM
JD's Avatar
JD JD is offline
Moderator
F@H
 
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 8,727

My System Specs

Default

Use at your own risk, but take a look at this: https://www.win-raid.com/t154f16-Too...-quot-UBU.html.

I've done that on my RVE10 to further update the microcode as the one ASUS included wasn't the latest. Maybe placebo, but I felt it removed the "stutter" I noticed after using the official BIOS.
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old February 15, 2019, 04:55 PM
Cptn Vortex's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: Vancouver
Posts: 4,191
Default

Quote:
Originally Posted by JD View Post
Use at your own risk, but take a look at this: https://www.win-raid.com/t154f16-Too...-quot-UBU.html.

I've done that on my RVE10 to further update the microcode as the one ASUS included wasn't the latest. Maybe placebo, but I felt it removed the "stutter" I noticed after using the official BIOS.
Yea.... not going to risk that for a couple extra FPS. Apparently this board is rather expensive: https://www.ebay.ca/itm/Asus-X99-E-W...Y3sk:rk:4:pf:0
__________________
The Vortex H20

Corsair Obsidian 500D
Asus X99-E WS/USB3.1
i7-5820K @4.4GHZ
RTX 2070
4x4GB Corsair LPX 2666MHZ
Thermaltake Toughpower 850W GOLD
960GB ADATA SX8200 NVME
HP OMEN 32 1440p 75hz

Benq W1070 Pojector.

Watercooling:
EK Supreme HF, EK Vector RTX2080 FC, EK Coolstream XT 220 Rad, MCR320 Rad, EK-XTOP SPC-60 Pump, EK Multioption 100ml Res
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old February 15, 2019, 06:39 PM
Cptn Vortex's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: Vancouver
Posts: 4,191
Default

So... I upped the cache to 4.0 and it had no effect. Then it dawned on me, I keep all my benchmarking files in a folder on my NAS, and the wPrime is an executable, not an installed application. So I have been running it over the network. I copied the wprime.exe to my desktop and lo and behold, decent results. So that solves one thing I guess! Now to run 3Dmark and see if my scores increase with the bump in cache speed.

__________________
The Vortex H20

Corsair Obsidian 500D
Asus X99-E WS/USB3.1
i7-5820K @4.4GHZ
RTX 2070
4x4GB Corsair LPX 2666MHZ
Thermaltake Toughpower 850W GOLD
960GB ADATA SX8200 NVME
HP OMEN 32 1440p 75hz

Benq W1070 Pojector.

Watercooling:
EK Supreme HF, EK Vector RTX2080 FC, EK Coolstream XT 220 Rad, MCR320 Rad, EK-XTOP SPC-60 Pump, EK Multioption 100ml Res
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old February 15, 2019, 07:00 PM
Allstar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Chilliwack...Time Is Just A Rubber Band....
Posts: 637
Default

Hah!...That's a good one Cptn.......


I only ever bench unplugged. Never thought of that possibility.........That certainly explains the awful result on the short bench.





It seems those chips normally run cache at a lower speed than core....I did some reading...


Have you ever read this?...https://rog.asus.com/articles/overcl...x-5930k-5820k/






Edit: Have you tried Command Rate = 1...?


Edit Edit: I should also clarify that I'm laughing with you, not at you...I've certainly found myself "pushing the rope" before.....

Last edited by Valkyrie; February 15, 2019 at 10:22 PM.
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old February 15, 2019, 07:44 PM
Bond007's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Jun 2009
Location: Nova Scotia
Posts: 4,908

My System Specs

Default

Nice find on the root cause. A good excuse to do more tweaking now though.
__________________
Desktop: Arc Midi R2, Z77-D3H, 3770@4.1ghz with Zalman Optima Cooler, 4x4gb ram, EVGA GTX 1070 Ti SC, Bitfenix Fury 750w, WD Black 1TB, MX500 500gb
Away from home: Lenovo Legion Y530, 16gb, i7 8750H, GTX1050Ti
Reply With Quote
  #16 (permalink)  
Old February 15, 2019, 08:25 PM
JD's Avatar
JD JD is offline
Moderator
F@H
 
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 8,727

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Cptn Vortex View Post
Yea.... not going to risk that for a couple extra FPS. Apparently this board is rather expensive: https://www.ebay.ca/itm/Asus-X99-E-W...Y3sk:rk:4:pf:0
It has dual BIOS and BIOS Flashback, so it's relatively safe and my R5E10 was $840 when I bought it too

You can also use InSpectre to disable the Windows-based mitigations: https://www.grc.com/inspectre.htm
Reply With Quote
  #17 (permalink)  
Old February 16, 2019, 11:02 AM
rjbarker's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Courtenay, B.C
Posts: 6,500

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by JD View Post
It has dual BIOS and BIOS Flashback, so it's relatively safe and my R5E10 was $840 when I bought it too

You can also use InSpectre to disable the Windows-based mitigations: https://www.grc.com/inspectre.htm

Glad Im not the only crazy one around .....the new RVIE is pushing $1K ....insane!!!
__________________

Firestrike Extreme: 23.772K
https://www.3dmark.com/fs/17562471
Timespy: 18.613K
MARK 11: 40.185K
https://www.3dmark.com/3dm11/13079691



.
Reply With Quote
  #18 (permalink)  
Old February 20, 2019, 05:13 PM
Allstar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Chilliwack...Time Is Just A Rubber Band....
Posts: 637
Default

So did the new BIOS end up a little slower, or is everything good?
Reply With Quote
  #19 (permalink)  
Old February 20, 2019, 08:10 PM
Cptn Vortex's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: Vancouver
Posts: 4,191
Default

Oddly 3DMark is still a lesser CPU score with the new BIOS vs the old, even with the extra 200MHZ. I'll just blame that on Spectre/meltdown patch. Otherwise everything else seems fine and stable.
__________________
The Vortex H20

Corsair Obsidian 500D
Asus X99-E WS/USB3.1
i7-5820K @4.4GHZ
RTX 2070
4x4GB Corsair LPX 2666MHZ
Thermaltake Toughpower 850W GOLD
960GB ADATA SX8200 NVME
HP OMEN 32 1440p 75hz

Benq W1070 Pojector.

Watercooling:
EK Supreme HF, EK Vector RTX2080 FC, EK Coolstream XT 220 Rad, MCR320 Rad, EK-XTOP SPC-60 Pump, EK Multioption 100ml Res
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
BFG 285 GTX clock speeds grinder Troubleshooting 11 November 22, 2009 08:25 PM
What gets you more FPS, Higher GPU Core Clock or Memory bushwickbill Gaming 7 May 22, 2009 05:33 AM
9800 GX2 clock speeds and oc Babrbarossa Rumor Mill 15 March 5, 2008 11:53 AM
SLI with different card clock speeds Mibs Video Cards 1 October 31, 2007 11:05 AM
tighter timings or higher speeds thetallone RAM 5 July 6, 2007 07:39 AM