Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old October 16, 2018, 09:06 AM
JD's Avatar
JD JD is offline
Moderator
F@H
 
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 8,718

My System Specs

Default Electrical burning and now smoke!

So yesterday I smelled electrical/plastic burning but couldn't locate the source. Kind of seemed like it was from my subwoofer but it was still working fine. Didn't even think it would be my PC as it too was on and working fine. Ignored it since there was no visible smoke and the smell dissipated.

Today I go and turn on my PC to have it turn off almost immediately and smoke coming out of the drive bays.

It looks like the LED power lead from my Monsoon reservoir is the culprit so far. It's melted like this in multiple places with bare copper exposed.

The question now is, do I attempt to turn my PC back on? I've obviously disconnected this melted wire. I'm wondering though if my PSU is cooked too? Has it taken anything else with it?
Attached Images
 

Last edited by JD; October 16, 2018 at 09:47 AM.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old October 16, 2018, 09:11 AM
SugarJ's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Langley, BC
Posts: 6,923

My System Specs

Default

As long as you've disconnected that wire, it should be safe to turn on and see if the PSU still works.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old October 16, 2018, 09:19 AM
gingerbee's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jan 2009
Location: Orillia, Ontario
Posts: 7,017

My System Specs

Default

I second that just make sure any wire that's looking damaged is unplugged in fact recheck all wires for damage
__________________
Fav quote "One should strive to achieve; not sit in bitter regret." Ronin Harris
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old October 16, 2018, 09:29 AM
Allstar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Chilliwack...Time Is Just A Rubber Band....
Posts: 635
Default

Yikes......proceed with caution....that's a nasty one........something caused a rather large increase in current draw.....


Hard to say what collateral damage occurred.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old October 16, 2018, 09:32 AM
Shadowmeph's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4,043

My System Specs

Default

Wow thats lucky nothing on your board burned. its a surprise that your system didn't shut down .



I remember years ago just after I joined HWC and a total noob at putting together Computers I kept smelling electrical burning smell and I turned off my PC and looked at the wiring and the board couldn't find nothing that looked burned , upgraded my video card and about a week later I heard a crackle and popping sound I was in a different room came in as fast as I could there was a little smoke pulled the cord off the back of my unplugged my psu checked didn't notice anything . plugged it back in fan spun for heat sink but nothing after checking several things ended up buying a new psu plugged that in same thing bought a new MB same thing bought a cpu same thing after going through every thing I am sure that my cheap PSU that I had originally took out my vid card cpu and motherboard because after I tested the vid card in a difference system it was also toast. but after I put it all together on with a new video card everything work so I went through the process of checking the CPU ( was toast) and I already knew that last vid card was toast . then after going through all of that I learned about cheap PSUs so I learned my lesson since then I never cheaped out on a PSU . I remember looking at the board and noticing a few caps the tops were open which before iI asked and knew that caps open on top not good lol
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old October 16, 2018, 09:38 AM
gingerbee's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jan 2009
Location: Orillia, Ontario
Posts: 7,017

My System Specs

Default

that's kinda why I said you should check everything to make sure there's not a burnt or dark spot your missing plugged into anything
__________________
Fav quote "One should strive to achieve; not sit in bitter regret." Ronin Harris
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old October 16, 2018, 09:46 AM
JD's Avatar
JD JD is offline
Moderator
F@H
 
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 8,718

My System Specs

Default

I'm guessing something with the LED controller in the reservoir? It's more concerning that I don't know the cause...

Plugged my PC back in and all seems okay though. My pump and fans were plugged into the same cable and they seem fine too. I guess thankfully it wasn't one of those passthru molex connectors, everything is on their own.

And my mistake, it's a Monsoon reservoir: https://www.amazon.ca/Monsoon-Two-Pr.../dp/B00EURGBWK
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old January 13, 2019, 09:12 PM
JD's Avatar
JD JD is offline
Moderator
F@H
 
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 8,718

My System Specs

Default

Well long story below...

Finally decided to clean my loop... I took a lazy route and used a submersible pump and bucket to get water into the reservoir to flush out the dye, but forgot to leave a port open so it could breathe, as such it pressurized the loop and the GPU block started leaking somewhere. Still undetermined where from though as I tore it all apart and everything appeared fine. Back together now and no leaks from the GPU. Then I noticed dark red coolant (basically blood colour) leaking from the front of the case, figure out the reservoir seemingly has been leaking for a while too (possibly why those LED's caught fire?). Not sure where from yet as I haven't seen it leak yet. The cover was wet and stained with fluid though and the piece of foam I had below the res was wet too. Tore it apart, cleaned it up, probably going to just put some more silicone in that cavity to seal it off just in case the fire had melted a tiny hole or something. Resumed the cleaning, this time with the additive of Pinesol (Swiftech mentioned it on their site, figured I'd try). Then I noticed one of my hard tubes had a minor leak, went to push it back together and of course it falls off and dumps basically the whole loop into my case. Thankfully it mostly drains out the bottom since there's enough various holes.

tldr; water all over the place, worst of luck today

Now I'm back to flushing out the Pinesol after inadvertently doing most of it ;)

Pics of the reservoir below:
Attached Images
     
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old January 14, 2019, 07:21 AM
FreeKnight's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jul 2009
Location: Edmonton, AB
Posts: 2,001

My System Specs

Default

That sucks. This reminds me why I'm just on air at the moment (though I keep looking at doing another WC build).

As for the PSU, like others mentioned you're probably fine, but if you want to be safe, you could hook it up to a PSU tester like the DR Power ones you can buy at MemEx or CC just to be absolutely safe. I'll be using mine once on every new build or after trouble shooting to really quickly narrow down the list of culprits
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old January 14, 2019, 07:22 AM
Lysrin's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Mar 2014
Location: Nova Scotia
Posts: 2,942

My System Specs

Default

Wow that is quite an unpleasant adventure! And that gear certainly did some melting. Was the melting related to the loop cleaning mishaps or did the melting happen before you decided to clean?
__________________
i7 8700K @ 4.8GHz (Swiftech H220) | ASUS Maximus X Code | 32GB Corsair Vengeance RGB Pro DDR4-3200 | ASUS ROG GTX 1080 Ti Strix OC ver. | EX920 512GB, MX100 512GB, MX300 2TB | EVGA Supernova 850W G2 | Meshify C | Mayflower Electronics O2+ODAC, USB sound for mic, Sennheiser PC360 SE | Acer Predator X34, BenQ 21.5" | Windows 10 Pro
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sucking Smoke Sucks!..... Valkyrie Off Topic 14 August 22, 2018 12:13 PM
Am I about to smoke my Corsair HX620? Skippman Power Supplies 10 September 29, 2011 06:55 AM
puff of smoke from CPU (Solved) nige Troubleshooting 23 December 14, 2010 10:10 PM
Smoke Damage Beermaster Troubleshooting 11 August 11, 2009 09:01 AM
Smell of Smoke + PC = Bad BALISTX Off Topic 7 June 7, 2007 11:28 PM