Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old August 5, 2018, 07:30 AM
FreeKnight's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jul 2009
Location: Edmonton, AB
Posts: 2,025

My System Specs

Default Browsers other than Edge slow after update

After reinstalling W10 after a clean format of my HDD, I'm running into a strange problem where any browser other than edge is slower than hell. Dial-up slow. Assuming pages don't time out.

If I try to open cbc.ca/news in Opera or Chrome I'll either time out or have gray boxes while it's trying to get images. In the meantime I can go through a dozen pages in Edge with no problems.

I've updated my drivers both from ASUS and in Device Manager. Windows update shows no outstanding updates. Downloading a game through Steam I get easily 4-9 Mbps download so it's not my connection.

Running the network troubleshooter I get a 'Windows could not automatically detect this network's proxy settings' and that's it.

Router is an AC3100 ASUS. PC is connected via Ethernet cable.

Any tips or suggestions gents? Don't make me use Edge
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old August 5, 2018, 08:18 AM
Shadowmeph's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4,069

My System Specs

Default

wow that's strange only thing I can think of is Plugins and as blockers things like that on the other browsers I know that edge is quicker on my PC and laptop compared to my other browsers but only maybe 1 second but that is becasue I have allot of plugins like Ghostery and ublock and a few other . I never liked edge or IE I do know that I have to use edge for my banking online because I get a "Error 500: javax.servlet.ServletException: Filter : filter is unavailable". edge is the only browser that works
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old August 5, 2018, 08:42 AM
enaberif's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2006
Location: Calgahree, AB
Posts: 11,440
Default

Check your internet proxy settings.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old August 5, 2018, 10:30 AM
FreeKnight's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jul 2009
Location: Edmonton, AB
Posts: 2,025

My System Specs

Default

I'm pretty sure it's not plugins/trackers. I've disabled everyone; no luck. Uninstalled them; no luck.
But Edge (and Firefox which I'm just testing now) seem to work fine with my normal plugins anyway (ABP, Ghostery, Lastpass and Honey)


I'm not particularly knowlegeable on proxies. Any specific settings/tips Enaberif? So far the only thing on in the CP's Proxy settings is 'automatically detect settings' which toggling off doesn't seem to do anything.

In Internet properties > Connections > LAN Settings
Automatically detect settings is enabled. Everything else unchecked or blank.

If I go into
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old August 5, 2018, 08:19 PM
Top Prospect
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 80
Default

To elimante any problems with the windows os, I suggest booting grom a linuxlivecd, like ubunti and linuxmint an test the firefox / google chrome from them.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old August 6, 2018, 09:59 AM
JD's Avatar
JD JD is offline
Moderator
F@H
 
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 8,841

My System Specs

Default

You could try from elevated command prompt (run as admin):
netsh int ip reset
netsh int winsock reset
netsh winhttp proxy reset

That should reset any network related configuration.

Could be DNS though, in Chrome you could try disabling the "Use a web service" and "Use a prediction service" settings under Advanced. You could also try disabling Hardware Acceleration.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old August 6, 2018, 09:46 PM
Shadowarez's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Oct 2013
Location: Arctic Canada
Posts: 1,304

My System Specs

Default

There is a issue with 1803 update and chrome for that reason alone I refuse to touch any updates. It's well documented that 1803 broke any browser other then Edge. Me thinks it's on purpose.

This is the exact issue I was having with fresh install and update 1803 update.

Chrome issues
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old August 7, 2018, 05:42 AM
JD's Avatar
JD JD is offline
Moderator
F@H
 
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 8,841

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Shadowarez View Post
There is a issue with 1803 update and chrome for that reason alone I refuse to touch any updates. It's well documented that 1803 broke any browser other then Edge. Me thinks it's on purpose.
It was fixed the following month after 1803 came out in the monthly cumulative patches. All the more reason to stay up-to-date IMO.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old August 7, 2018, 06:01 AM
Shadowarez's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Oct 2013
Location: Arctic Canada
Posts: 1,304

My System Specs

Default

Lol tried it again still getting same issues thought I'd test within a vm just be sure and chrome still wants fail. But that's ok I'll stick with 7 long as I can get drivers for the hardware lol.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
BIOS update causes computer to slow down justmehereajax Off Topic 4 June 23, 2018 09:46 AM
Is Microsoft Locking Out Other Browsers from Windows RT? Sam_Reynolds Press Releases & Tech News 2 May 10, 2012 01:11 PM
Making Money, Pwning Browsers Sam_Reynolds Press Releases & Tech News 0 March 13, 2012 01:17 PM
Problems loading most internet sites on all browsers DRYJESUS O/S's, Drivers & General Software 17 December 20, 2010 09:39 AM
Microsoft Looks To Offer Multiple Browsers in European Versions of Windows 7 FiXT Press Releases & Tech News 11 July 27, 2009 03:15 PM