Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old August 22, 2015, 03:30 AM
Shadowarez's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Oct 2013
Location: Arctic Canada
Posts: 1,303

My System Specs

Default Driver stopped responding win 10

So been playing around with this 980ti evga sc recently it's been getting driver stopped responding during a few mins to a half hour of The game Tera.

I can log in no prob get to a dungeon within minutes to a half hour screen stalls I can sometimes ctrl +alt +Del to get to task manager to click on a now white screen.

When this happens persicion x says my gpu clock is at 598mhz and fps feels like 1-10 fps compared to what it started as.

Iv googled issue from what iv seen ppl saying once these start just rma the card. Is it just shtty nvidia coding in win 10 or is the card on its way out being less then 30 days old? To answer any questions yes I used ddu to wipe drivers out in safe mode install latest available drivers.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old August 22, 2015, 03:34 AM
Shadowarez's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Oct 2013
Location: Arctic Canada
Posts: 1,303

My System Specs

Default

Temps during load got to 70c have fan set to 80% still Damn quiet. Thinking I should try win 8.1 see if issue is still there.

Think that'll be my next course of action just to rule out shtty drivers immature Os issues.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old August 22, 2015, 04:49 AM
Lysrin's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Mar 2014
Location: Nova Scotia
Posts: 3,058

My System Specs

Default

Not sure if you have signs of a bad card but have you tried setting to Performance in the Power setting in the NVIDIA control panel? I used to have a similar issue and changing this setting fixed it for me on 980 Classified. Also I ditched NVIDIA Experience. I liked the idea but it started to cause me issues.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old August 22, 2015, 05:22 AM
Shadowarez's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Oct 2013
Location: Arctic Canada
Posts: 1,303

My System Specs

Default

Yeah iv tweaked all power option settings made sure nvidia control is set to max performance not adaptive. Reset card to default and only change from default was Inc fan speed.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old August 22, 2015, 05:48 AM
'47 Knucklehead's Avatar
MVP
 
Join Date: Nov 2013
Location: Maryland (USA)
Posts: 268

My System Specs

Default

I get the same issue in the game Rift using an EVGA GTX 980 SC (which isn't OC'd at all) running Windows 10. When I eject my SSD and put in my Windows 7 SSD, and run the same game, same card, same driver, but different OS, I have no issues what so ever.

So I suspect Windows 10 immaturity.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old August 22, 2015, 07:28 AM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 4,018
Default

Quote:
Originally Posted by '47 Knucklehead View Post
I get the same issue in the game Rift using an EVGA GTX 980 SC (which isn't OC'd at all) running Windows 10. When I eject my SSD and put in my Windows 7 SSD, and run the same game, same card, same driver, but different OS, I have no issues what so ever.

So I suspect Windows 10 immaturity.
maybe it's a pirated game an windows say no go


Windows 10 Updates To Disable Pirated Software?
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old August 22, 2015, 07:28 AM
Shadowarez's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Oct 2013
Location: Arctic Canada
Posts: 1,303

My System Specs

Default

yeah this is why i wish vms actually used the card built in comp notthe savage s3 or whatever so i could test these things, it happens in tera almost like clockwork, i grabbed the latest drivers for my rive 4 BE win 10 drivers all updated cept the asmedia soon as i install them i no longer get sound from my usb head set,
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old August 22, 2015, 07:29 AM
Shadowarez's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Oct 2013
Location: Arctic Canada
Posts: 1,303

My System Specs

Default

its a steam game lol 55 gb Tera mmo, crysis like graphics,built in fp2 with nice items. interestin game but bought a paid for from steam.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old August 22, 2015, 07:33 AM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 17,947

My System Specs

Default

Just a thought, but are you running with a DSR Resolution? If so, try disabling DSR to see if it makes the issue go away.

I don't have a reference for it, but I seem to remember some folks reporting that their factory OC'd cards sometimes needed to be downclocked a bit when using DSR resolutions.
__________________
ASUS ROG Strix Z370-G Gaming (WiFi AC) / i7 8700K / 2X 8G XPG Spectrix D40 (3000) / XFX XTR 750 / ASUS Strix GTX 1070ti
Lian-Li PC-011 Air (RGB) / Custom WC / Intel 730 Series 480GB SSD / Intel 760p 512GB NVMe / ASUS SWIFT PG279Q
Dell Optiplex 3020 / Intel Core i3 i3-4160 / EVGA GT 1030 SC / 6GB DDR3 / Samsung 850 EVO 500GB SSD/ Samsung 27" 1080p (Curved)
Dell G3 - i5 8300H / HP EX920 512GB NVME / 2X8GB HyperX Impact / 1TB SSHD / GTX 1050ti / N156HHE-GA1 120HZ Screen
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old August 22, 2015, 09:46 AM
JD's Avatar
JD JD is offline
Moderator
F@H
 
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 8,839

My System Specs

Default

I've found any "NVIDIA GameWorks" settings can cause this to happen. I know in Far Cry 4 I had to stop using TXAA I believe, otherwise the driver would crash after about an hour of gameplay.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NTFS.sys stopped responding ShinraCorp Troubleshooting 6 April 19, 2015 01:14 AM
Sapphire HD 6870 - Display driver has stopped responding and successfully recovered patrick_kidd Troubleshooting 9 May 9, 2012 04:21 PM
"Display driver stopped responding and has recovered" (Epic Length) tehgooch Troubleshooting 10 May 9, 2008 05:34 AM