Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old October 19, 2014, 04:16 PM
MVP
 
Join Date: Apr 2011
Location: Québec, Canada
Posts: 293

My System Specs

Default SLI not detected after new mobo battery

Hi all,

I recently posted something about my BIOS randomly resetting and some odd chassis intruder alert on my P8P67-PRO (note that this model doesn't have a chassis intruder system). I followed some advice and changed the battery today.

I had to remove my second GPU to do so. So I've cut the power, removed the GPU #2, replaced the battery, clear the CMOS (while at it) and then rebooted without plugging back the second GPU (only power was on, but the card wasn't on any PCI slots). When I saw everything booted correctly, I connected the second GPU and booted. This time I also took time to reconfigure the BIOS to my liking. Then I saw the second GPU was not detected. I did the following:

- Swapped GPUs, both cards are fine.
- System restore to yesterday. No luck.
- Switched main GPU to #2, nothing.
- Flashed BIOS, nothing.

I've read somewhere that reinstalling the OS could help. I highly doubt this will help in my case since system restore didn't work.

Now before I go ahead and buy a single GPU monster, I want to have everyone's input on what to try next and the possible causes.

Thank you.
__________________
Mayoo

Gameplay > Graphics ... oh wait

Food > Gameplay > Graphics > Movies > Sleep > Work
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old October 19, 2014, 04:24 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 17,948

My System Specs

Default

A couple of thoughts... does a single card work fine in the secondary slot? How about power for the second card... have you tried swapping the GPU cables around to see if it follows the cable? Could be you accidentally disconnected one of the two PCIe plugs from your modular PSU.
__________________
ASUS ROG Strix Z370-G Gaming (WiFi AC) / i7 8700K / 2X 8G XPG Spectrix D40 (3000) / XFX XTR 750 / ASUS Strix GTX 1070ti
Lian-Li PC-011 Air (RGB) / Custom WC / Intel 730 Series 480GB SSD / Intel 760p 512GB NVMe / ASUS SWIFT PG279Q
Dell Optiplex 3020 / Intel Core i3 i3-4160 / EVGA GT 1030 SC / 6GB DDR3 / Samsung 850 EVO 500GB SSD/ Samsung 27" 1080p (Curved)
Dell G3 - i5 8300H / HP EX920 512GB NVME / 2X8GB HyperX Impact / 1TB SSHD / GTX 1050ti / N156HHE-GA1 120HZ Screen
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old October 19, 2014, 04:47 PM
MVP
 
Join Date: Apr 2011
Location: Québec, Canada
Posts: 293

My System Specs

Default

I cannot get the secondary slot to work at all.

The power I did swapped the cards but I tried to swap only cables like you said just now. Only card in primary slot is working.

I also re installed the graphics drivers. Still no luck.
__________________
Mayoo

Gameplay > Graphics ... oh wait

Food > Gameplay > Graphics > Movies > Sleep > Work
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old October 19, 2014, 05:07 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 17,948

My System Specs

Default

Have you tried this outside of the case? Aside from a short of some form, I'd be inclined to suggest that the motherboard is fubared.
__________________
ASUS ROG Strix Z370-G Gaming (WiFi AC) / i7 8700K / 2X 8G XPG Spectrix D40 (3000) / XFX XTR 750 / ASUS Strix GTX 1070ti
Lian-Li PC-011 Air (RGB) / Custom WC / Intel 730 Series 480GB SSD / Intel 760p 512GB NVMe / ASUS SWIFT PG279Q
Dell Optiplex 3020 / Intel Core i3 i3-4160 / EVGA GT 1030 SC / 6GB DDR3 / Samsung 850 EVO 500GB SSD/ Samsung 27" 1080p (Curved)
Dell G3 - i5 8300H / HP EX920 512GB NVME / 2X8GB HyperX Impact / 1TB SSHD / GTX 1050ti / N156HHE-GA1 120HZ Screen
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old October 19, 2014, 05:36 PM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 4,018
Default

take a closer look at/inside the pci-e slot that not shown up, look for flatten pin connector in the shorter slot of pci-e connector

with power out of MB and no lights lit, use a safety pin to re-arch connector pins in slot by incerting safety pin in outer square @ 45 angle and push pin inward against contact in middle
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old October 19, 2014, 06:43 PM
MVP
 
Join Date: Apr 2011
Location: Québec, Canada
Posts: 293

My System Specs

Default

Everything looks fine on that side. Here are the pictures.

https://plus.google.com/u/0/photos/1...92581149953505
__________________
Mayoo

Gameplay > Graphics ... oh wait

Food > Gameplay > Graphics > Movies > Sleep > Work
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old October 19, 2014, 06:47 PM
enaberif's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2006
Location: Calgahree, AB
Posts: 11,440
Default

I would be redoing the bios first on that and if that doesn't work... board is borked.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old October 19, 2014, 06:48 PM
MVP
 
Join Date: Apr 2011
Location: Québec, Canada
Posts: 293

My System Specs

Default

Removed battery 3 times.
Flashed BIOS 2 times.
Cleared CMOS 2 times.
__________________
Mayoo

Gameplay > Graphics ... oh wait

Food > Gameplay > Graphics > Movies > Sleep > Work
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old October 19, 2014, 07:05 PM
MVP
 
Join Date: Apr 2011
Location: Québec, Canada
Posts: 293

My System Specs

Default

Trying to anticipate the worst....

NCIX: No LGA 1155 + SLI
TigerDirect: Only this one : Asus Motherboards LGA1155 Processor Interface ,SLI Ready Multi-GPU Support at TigerDirect.ca
Newegg got a few: Computer Hardware, Motherboards, Intel Motherboards, LGA 1155, 2 - Newegg.com
Amazon: One refurb (only searched my model): http://www.amazon.ca/Asus-P8P67-PRO-...ords=p8p67+pro

Any thoughts? Should I endure my single 570 or spend money for THAT little time (expecting to upgrade in a year or so)
__________________
Mayoo

Gameplay > Graphics ... oh wait

Food > Gameplay > Graphics > Movies > Sleep > Work
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old October 19, 2014, 07:05 PM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 4,018
Default

Jonathan you have a voltmeter to check if pin #

2 pos and pin #4 gnd for 12vdc

pin# 10 for 3.3v pos and 4 gnd

mite of blown a fuse on MB if no power present
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Charge battery outside laptop/ splice power to battery contact clone63 Troubleshooting 4 September 1, 2012 06:24 AM
[WTT] my w510 9cell battery for your w510 6cell battery elninio Buy/Sell & Trade 0 December 29, 2010 12:16 PM
How do I know when my mobo battery is dead? andynerd Troubleshooting 16 December 15, 2009 11:30 AM
HDD not detected? Lavitz Troubleshooting 6 November 1, 2009 01:53 AM
p5q: IDE hdd is not detected CTA Troubleshooting 3 September 4, 2008 10:22 PM