Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old May 3, 2014, 09:58 AM
Rookie
 
Join Date: May 2014
Posts: 6
Default PC won't detect monitor via motherboard

Update:
Quote:
Originally Posted by ryant71 View Post
I went into bios and enabled multi-monitor but I have a new problem, my pc is now using the intel onboard graphics and not my Nvidia Graphics card :(

Any idea what to do?


\/ Old part of thread \/


Hi folks, since getting this pc I have not been able to connect a monitor via the motherboard, it only seems to detect the monitor via the graphics card (Which I have only just noticed)

I noticed this as I was wanting to duel screen but ran into the same problem as last time, the what I now know (I think!) to be the motherboard VGA slot doesn't detect the monitor.

Graphics card is a Nvidia GeForce GT 630

When poking about in settings I saw this, which leads me to believe my main monitor (The dell one as seen) is actually connected to the graphics card.


Last edited by ryant71; May 13, 2014 at 03:12 AM.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old May 4, 2014, 04:41 AM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 4,018
Default

motherboard model ? and revision of MB not bios version

is the second moniter known working?

and does MB have graphic port?
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old May 4, 2014, 04:58 AM
Rookie
 
Join Date: May 2014
Posts: 6
Default

Quote:
Originally Posted by KaptCrunch View Post
motherboard model ? and revision of MB not bios version

is the second moniter known working?

and does MB have graphic port?
Not sure what you mean by the bit in bold.

Model: P8H61-MX R2.0

Second monitor is known to be working.

Not sure if the mb has a graphics port or not.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old May 4, 2014, 05:47 AM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 4,018
Default

revision means that manufactor made same model # of MB but used different chips supplier

that's the reason of Rev: note R2 in model name

now if use a rev1 bios on a rev2 MB = DOA, door stop, brain dead system

also look on MB for printed Rev: x,xx to verify before any bios update

I noticed that bios version current 1106 for P8H61-MX R2.0


useASUS AI Suite II to update bios and check drivers are up to date



P8H61-MX R2.0 manual.pdf


Attached Images
   

Last edited by KaptCrunch; May 4, 2014 at 06:15 AM.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old May 4, 2014, 05:56 AM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 4,018
Default

forget to say run the intel.inf to get current intel drivers
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old May 4, 2014, 06:48 AM
Rookie
 
Join Date: May 2014
Posts: 6
Default

Thanks so much for all that information, I have managed to get it working now.

Very helpful and informative :)
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old May 4, 2014, 08:59 AM
Shadowmeph's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4,069

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by ryant71 View Post
Thanks so much for all that information, I have managed to get it working now.

Very helpful and informative :)
How did you get it working, I remember I had a similar issue with my asrock board and it ended up being a simple fix but of course I don't remember what I did
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old May 13, 2014, 03:10 AM
Rookie
 
Join Date: May 2014
Posts: 6
Default

Quote:
Originally Posted by Shadowmeph View Post
How did you get it working, I remember I had a similar issue with my asrock board and it ended up being a simple fix but of course I don't remember what I did
I went into bios and enabled multi-monitor but I have a new problem, my pc is now using the intel onboard graphics and not my Nvidia Graphics card :(

Any idea what to do?
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old May 13, 2014, 06:20 PM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 4,018
Default

put pci-e first in boot order not igpu in bios settings primary display
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[resolved] second monitor plugged in Motherboard not detected? Brigitte Troubleshooting 17 August 24, 2012 07:42 AM
Monitor, motherboard or gfx card going bad? Jaeger_CDN Troubleshooting 13 March 26, 2010 06:04 PM
SSD not beinf detect by anything. Z Overlord Storage 5 January 13, 2010 12:50 AM
how many G of memory can vista 64 detect? Gameplaywarrior O/S's, Drivers & General Software 20 January 5, 2009 05:22 PM
Recommendations for onboard vid / 3 monitor Motherboard sswilson CPU's and Motherboards 7 April 7, 2008 02:45 PM