Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old November 16, 2009, 07:07 PM
Top Prospect
 
Join Date: Aug 2009
Location: Guelph/ Toronto
Posts: 120

My System Specs

Default Help with 4890 fan Please

I just picked up a used ATI brand OEM 4890, I have tried 9-9 and 9-10 drivers and have absolutly no control over the fan speed. I ran furmark for 10 sec and the temps went up to 90c because there is no change in fan speed it just spins very slow. I have a corsair HX 1000w power supply and a full tower HAF 932 and I have run 4890's it before with no problems. The guy I got the card from said that he had never tried it for games/benchies and that I can have my money back but hopefully someone can help me fix the problem.

The card has its stock heatsink and it has never been removed.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old November 16, 2009, 07:24 PM
MarkOne's Avatar
Banned
F@H
 
Join Date: Oct 2009
Location: Chertsey 60 KM north of Montreal
Posts: 4,015
Default

1- you open ATI catalyst
2- chose overdrive in the menu





3- you have to check the enable overdrive






4- and after enable manual fan control

of course mine is not enable , I have a thermalright rad with fan always at 100 %
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old November 16, 2009, 07:27 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 17,861

My System Specs

Default

Have you tried riva tuner to adjust the fan speeds?

Rivatuner Fan Guide - Updated - Guru3D.com Forums
__________________
ASUS ROG Strix Z370-G Gaming (WiFi AC) / i7 8700K / 2X 8G XPG Spectrix D40 (3000) / XFX XTR 750 / ASUS Strix GTX 1070ti
AZZA Titan 240 / Custom WC / Intel 730 Series 480GB SSD / Intel 760p 512GB NVMe / Seagate Barracuda 1TB / ASUS SWIFT PG279Q
Dell Optiplex 3020 / Intel Core i3 i3-4160 / EVGA GT 1030 SC / 6GB DDR3 / Samsung 850 EVO 500GB SSD/ Samsung 27" 1080p (Curved)
Dell G3 - i5 8300H / HP EX920 512GB NVME / 2X8GB HyperX Impact / 1TB SSHD / GTX 1050ti / N156HHE-GA1 120HZ Monitor
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old November 16, 2009, 07:32 PM
Top Prospect
 
Join Date: Aug 2009
Location: Guelph/ Toronto
Posts: 120

My System Specs

Default

Yes I have tried rivatuner and ati overdrive, thanks for the suggestions though guys keep em commin
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old November 16, 2009, 07:35 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 17,861

My System Specs

Default

Do you have the original install disk for the card? Just a shot in the dark, but I've had a few cards which needed the proprietary drivers installed initially for settings like fan control to work. Once they were installed I was able to install the most recent drivers while still keeping fan control.
__________________
ASUS ROG Strix Z370-G Gaming (WiFi AC) / i7 8700K / 2X 8G XPG Spectrix D40 (3000) / XFX XTR 750 / ASUS Strix GTX 1070ti
AZZA Titan 240 / Custom WC / Intel 730 Series 480GB SSD / Intel 760p 512GB NVMe / Seagate Barracuda 1TB / ASUS SWIFT PG279Q
Dell Optiplex 3020 / Intel Core i3 i3-4160 / EVGA GT 1030 SC / 6GB DDR3 / Samsung 850 EVO 500GB SSD/ Samsung 27" 1080p (Curved)
Dell G3 - i5 8300H / HP EX920 512GB NVME / 2X8GB HyperX Impact / 1TB SSHD / GTX 1050ti / N156HHE-GA1 120HZ Monitor
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old November 16, 2009, 07:45 PM
Top Prospect
 
Join Date: Aug 2009
Location: Guelph/ Toronto
Posts: 120

My System Specs

Default

No I do not have the install disk but I have heard that there are specialized drivers on the disk. I will try 9-8 now hopefully that will work
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old November 16, 2009, 08:04 PM
MarkOne's Avatar
Banned
F@H
 
Join Date: Oct 2009
Location: Chertsey 60 KM north of Montreal
Posts: 4,015
Default

I never install the disk one , only the 9.10 catalyst do you try to adjust in the catalyst ? do you go to the menu I show you . are you in basic or advance mod , it's make no sence , I remove the diamond sticker on my cooler and it's an OEM under with the sticker of ATI.. so exactly the same card
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old November 16, 2009, 08:08 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 17,861

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by MarkOne View Post
I never install the disk one , only the 9.10 catalyst do you try to adjust in the catalyst ? do you go to the menu I show you . are you in basic or advance mod , it's make no sence , I remove the diamond sticker on my cooler and it's an OEM under with the sticker of ATI.. so exactly the same card
But not necessarily the same bios.

Did you do some digging on the riva tuner forums (guru3d) for forcing fan speeds? Fan speeds in CCC is a fairly new thing, and IIRC at one time we had to make a few registry changes through Riva Tuner to enable it on an ATI card.
__________________
ASUS ROG Strix Z370-G Gaming (WiFi AC) / i7 8700K / 2X 8G XPG Spectrix D40 (3000) / XFX XTR 750 / ASUS Strix GTX 1070ti
AZZA Titan 240 / Custom WC / Intel 730 Series 480GB SSD / Intel 760p 512GB NVMe / Seagate Barracuda 1TB / ASUS SWIFT PG279Q
Dell Optiplex 3020 / Intel Core i3 i3-4160 / EVGA GT 1030 SC / 6GB DDR3 / Samsung 850 EVO 500GB SSD/ Samsung 27" 1080p (Curved)
Dell G3 - i5 8300H / HP EX920 512GB NVME / 2X8GB HyperX Impact / 1TB SSHD / GTX 1050ti / N156HHE-GA1 120HZ Monitor
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old November 16, 2009, 08:57 PM
Top Prospect
 
Join Date: Aug 2009
Location: Guelph/ Toronto
Posts: 120

My System Specs

Default

In rivatuner I can not even acess low level customize, I have version 2.24 (newest) and when I open rivatuner it says that the display driver is too new for this version of rivatuner but I am now trying 9-5 so it is an old driver.

See the screenshot below, GPUZ and overdrive think that the fan is spinning at 90% but it is actually spinning very slow. I am thinking that it is a bios/driver problem but now I have tried 9-5 through 9-10 so I am getting a little confused

Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old November 16, 2009, 09:21 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 17,861

My System Specs

Default

Does adjusting the fan control do anything at all? I'd start wondering about the bios on it as well if not. (Think I'd go for an aftermarket cooler before I started messing with it though).

If the 240 rpm is legit, that's pretty damn slow for a small(ish) fan.
__________________
ASUS ROG Strix Z370-G Gaming (WiFi AC) / i7 8700K / 2X 8G XPG Spectrix D40 (3000) / XFX XTR 750 / ASUS Strix GTX 1070ti
AZZA Titan 240 / Custom WC / Intel 730 Series 480GB SSD / Intel 760p 512GB NVMe / Seagate Barracuda 1TB / ASUS SWIFT PG279Q
Dell Optiplex 3020 / Intel Core i3 i3-4160 / EVGA GT 1030 SC / 6GB DDR3 / Samsung 850 EVO 500GB SSD/ Samsung 27" 1080p (Curved)
Dell G3 - i5 8300H / HP EX920 512GB NVME / 2X8GB HyperX Impact / 1TB SSHD / GTX 1050ti / N156HHE-GA1 120HZ Monitor
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Toxic HD 4890 or Vapor-X HD 4890 AmuseMe Video Cards 10 July 20, 2009 03:54 AM
zalmaan 6 fan, fan controller quikgp Peripherals 4 May 29, 2009 09:32 PM
4870 fan: Catalyst auto-fan is too aggressive Bucklaz Video Cards 4 January 7, 2009 12:21 PM
delta distance : (fan to rad) && (fan to grill) elninio Water Cooling 13 July 12, 2008 03:03 PM
FS: fan hDD cage w/ 120mm lighted fan, cpu funnel, pentium 1 elninio Buy/Sell & Trade 7 June 20, 2008 12:18 PM