Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > RAM

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old October 3, 2015, 09:08 AM
JGWalrus's Avatar
Rookie
 
Join Date: Oct 2012
Location: Midland, ON
Posts: 13

My System Specs

Question XMP Not working

I have 16GB of Corsair Vengeance (2 2x4GB kits CMZ8GX3M2A1866C9) in a Gigabyte 990FXA-UD3(REV 3.0 with lastest non-beta drivers) running an AMD FX-6300 at stock speeds.

I realised recently that my memory was not runing at 1866mhz. It's only running at 1366mhz. Speccy lists 669.7 as does CPU-Z.

Did some research, realised that I forgot to enable XMP and then went and enabled it in my bios.

Which is where the problem is. It wont actually do anything. Everything still lists the RAM at 1366mhz after enabling. What do I now?
Pictures:



Last edited by JGWalrus; October 3, 2015 at 09:13 AM. Reason: images
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old October 3, 2015, 03:59 PM
Hall Of Fame
 
Join Date: May 2011
Location: Calgary
Posts: 2,658

My System Specs

Default

Neither is this thread
__________________
__________________________________________________ __________
"Lesson's cost money... good ones costs lots" -Tony Beets (gold rush)
__________________________________________________ __________
Mah Rig now
Mah Rig before
My stuff for sale.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old October 3, 2015, 08:40 PM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 3,830
Default

I got this this when hover over orginale link strange it not in thread
Attached Images
 
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old October 3, 2015, 10:32 PM
JGWalrus's Avatar
Rookie
 
Join Date: Oct 2012
Location: Midland, ON
Posts: 13

My System Specs

Default

Lets try this again.
I have 16gb of corsair vengeance ram (2 kits of 2x4GB) (CMZ8GX3M2A1866C9) on a Gigabyte 990fxa-UD3 (rev 3 with latest bios) running an AMD FX-6300 at stock.

Xmp will not enable properly. Speccy, CPU-Z and Task Manager show it at 669mhz (so 1366).
What can i do?

Edit: I tried to turn on XMP again and it wouldnt boot. So ya. Decided to run Memtest86+.
All 4 sticks in and it just freezes 7 minutes in. Twice. But each stick in slot 1 works, guess next step is to test all the slots.
Discovered something though. the sets are different versions (5.2 and 8.7) would that matter?
Also, Memtest says some weird things. One set its says is 1866 in the name but runs at 1000ish mhz, the other set says 1066 in the name but runs at 1300ish mhz during testing.

Last edited by JGWalrus; October 3, 2015 at 11:39 PM.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old October 4, 2015, 09:27 AM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 3,830
Default

JGWalrus are positive your MB is Rev 3.0 for are 6 REVISIONS for that model GA-990FXA-UD3

NOTE: each revision is another chip vender on motherboard so when you get a bios for MB it has to be correct Rev MB for if wrong bios update will damage MB or DOA

check MB for Rev X.XX its printed on MB then update bios with correct file for revision of MB, I see with GA-990FXA-UD3 Rev3 current bios Version is FC while FB Version has memory fixes
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old October 4, 2015, 02:01 PM
JGWalrus's Avatar
Rookie
 
Join Date: Oct 2012
Location: Midland, ON
Posts: 13

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by KaptCrunch View Post
JGWalrus are positive your MB is Rev 3.0 for are 6 REVISIONS for that model GA-990FXA-UD3

NOTE: each revision is another chip vender on motherboard so when you get a bios for MB it has to be correct Rev MB for if wrong bios update will damage MB or DOA

check MB for Rev X.XX its printed on MB then update bios with correct file for revision of MB, I see with GA-990FXA-UD3 Rev3 current bios Version is FC while FB Version has memory fixes

Motherboard is Rev 3.0. Printed right on the board. And the bios is Version FC.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Laptop Keyboard and Touchpad NOT working EVEN external NOT working ShahJahan Mobile Computing 4 August 23, 2015 10:56 PM
W key not working... guilly Peripherals 4 December 17, 2013 09:49 AM
Sli not working... with gtx 770 stolendo Video Cards 3 July 20, 2013 11:55 AM
What am I working on? DenisS HardwareCanucks F@H Team 18 January 20, 2010 07:10 PM