Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Video Cards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old November 26, 2012, 02:45 PM
fireXtract's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Aug 2011
Location: Minnesota
Posts: 61

My System Specs

Default GTX 650 Ti 1 GB or 2 GB

Is it woth 20 more buck for 1 more GB of GDDR5? What are the advantages?

PS Is this better than the card i currently have?(look in my PC in the corner of this post)

Newegg.com - Computer Hardware, Video Cards & Video Devices, 650 Ti
or
NCIX - Buy Computers, Computer Parts, Laptops, World's Leading Discount Computer Store
__________________
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old November 26, 2012, 02:53 PM
Allstar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 700

My System Specs

Default

The memory of the card is like a dedicated RAM where it will stock all the textures and stuff, to give u an idea, crysis modded on ultra will need 1gb on 1080p.If you play on multi monitor setup,it's recommended to have more memory,or if you play today's games on ultra,BF3 uses around 1.5 gb of GPU memory on ultra,but this card won't run it smoothly on ultra anyway.

Bigger is the resolution ,more VRAM (GDDR5) you will use.

So i would say that 2gb will be a lot for small GPU like that.Because you won't have to stock ultra HD textures.But if you wanna play recent games on ultra ,you will need probably more than 1gb.

If it was me, for 20 bucks more, i'd go for the 2gb... because if it's bottlenecked by VRAM, then the game has to stock the texture in the hard drive and it's much slower,may DESTROY your FPS...
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old November 26, 2012, 02:58 PM
enaberif's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2006
Location: Calgahree, AB
Posts: 10,582
Default

Quote:
Originally Posted by fireXtract View Post
Is it woth 20 more buck for 1 more GB of GDDR5? What are the advantages?

PS Is this better than the card i currently have?(look in my PC in the corner of this post)

Newegg.com - Computer Hardware, Video Cards & Video Devices, 650 Ti
or
NCIX - Buy Computers, Computer Parts, Laptops, World's Leading Discount Computer Store
What screen resolution do you plan to play in.. That will be the biggest factor.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old November 26, 2012, 03:06 PM
fireXtract's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Aug 2011
Location: Minnesota
Posts: 61

My System Specs

Default

I play in 1080p also i was considering adding either 4GB of ram or one of those 32GB cache ssd's?
__________________
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old November 26, 2012, 03:14 PM
Allstar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 700

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by enaberif View Post
What screen resolution do you plan to play in.. That will be the biggest factor.
His screen is in his PC specs^^

No more ram,useless for a gamer.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old November 26, 2012, 03:19 PM
fireXtract's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Aug 2011
Location: Minnesota
Posts: 61

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by bliz View Post
His screen is in his PC specs^^

I would take 8gb ram to be ok...a 32gb SSD won't be that awesome, will allow you to install a few games on it but well, just better loading times... 8gb ram will be more useful for many things,like TNT in minecraft
I more ment that i would use it as a Cache SSD not a storage drive
__________________
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old November 26, 2012, 03:19 PM
Allstar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 700

My System Specs

Default

Ah yeah ok i also just saw that you already had 8bg of ram, that's enough.

Cache SSD... yeah you can, it's cool and faster after all!But don't add more ram for the moment,maybe in 2014^^
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old November 26, 2012, 03:28 PM
enaberif's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2006
Location: Calgahree, AB
Posts: 10,582
Default

On a 24" 2gb of ram will work better.

As for the cache drive don't bother. They aren't worth it for most things.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old November 26, 2012, 03:30 PM
fireXtract's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Aug 2011
Location: Minnesota
Posts: 61

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by enaberif View Post
On a 24" 2gb of ram will work better.

As for the cache drive don't bother. They aren't worth it for most things.
In what cases would it be useful? a scratch disk for adobe apps perhaps?
__________________
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old November 26, 2012, 03:47 PM
Hall Of Fame
 
Join Date: Jun 2009
Location: Nova Scotia
Posts: 2,847

My System Specs

Default

I am going to go ahead and disagree on the 2gb idea. For $20 more you would be best served by going to a faster card (hd 7850 is only a bit more expensive and about 20% faster if I recall correctly). Monitor size has nothing to do with how much vram you need, only resolution matters. Worst case scenario with a 1gb card is you will have to turn AA down a bit. Given the graphics capability of the card you may have to do that from time to time to keep acceptable fps anyway.
__________________
Desktop: Antec Three Hundred, Z77-D3H, 3570K undervolt @4.1ghz with Zalman Optima Cooler, Corsair Vengeance 2x4gb@1866mhz, MSI Cyclone GTX 460, Seasonic S12II 500W, WD Black 1TB, Intel 530 120GB
Away from home light Gamer: Acer Aspire 15.6", A8-3500m undervolt and OC to 2Ghz, 2x4gb Corsair Vengeance, Crucial M500 240gb
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes