Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Video Cards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old January 27, 2012, 10:21 PM
Rookie
 
Join Date: Dec 2011
Location: CANADA !!!! (Ontario)
Posts: 22

My System Specs

Default BF3 and 560Ti

I have a GTX 560ti that seems to be having issues with bf3. Whenever i try to play the game at ultra i get around 40-60 fps and temps reach around 60. However after about 15 minutes into a game, i would notice that artifacts begin to appear. Is it just my card that has this problem, the 560ti cards in general, or just bf3 that's causing this issue?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old January 28, 2012, 04:03 AM
Bond007's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Jun 2009
Location: Nova Scotia
Posts: 3,125

My System Specs

Default

If its only after around 15 or so it is likely temperature or driver related. My gtx 460 gave me a similar problem with artifacts after anywhere from 2 min to 15 min, but only while playing SCII. The issue went away after a clean windows install (had switch from integrated graphics to the gtx 460). Does it give artifacts in every game, or just BF3?
__________________
Desktop: Antec Three Hundred, Z77-D3H, 3570K undervolt @4.1ghz with Zalman Optima Cooler, Corsair Vengeance 2x4gb@1866mhz, HD 6950(unlocked shaders and OC'd), Bitfenix Fury 750w, WD Black 1TB, Intel 530 120GB
Away from home light Gamer: Acer Aspire 15.6", A8-3500m undervolt and OC to 2Ghz, 2x4gb Corsair Vengeance, Crucial M500 240gb
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old January 28, 2012, 05:50 AM
pellelu's Avatar
Rookie
 
Join Date: Dec 2010
Location: Candiac
Posts: 33

My System Specs

Default

One of my my friend has the same issue with the same card. In his case, it looks like it was a bad RAM stick. Also, you should try a lower resolution. Ultra settings for a 560 is a lot beef to eat...
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old January 28, 2012, 10:14 AM
Delavan's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: May 2007
Location: Mtl
Posts: 1,153
Default

Quote:
Originally Posted by pellelu View Post
One of my my friend has the same issue with the same card. In his case, it looks like it was a bad RAM stick. Also, you should try a lower resolution. Ultra settings for a 560 is a lot beef to eat...
Yes, Ultra settings is TOO AMBITIOUS for a single 560Ti (1GB version) card IMHO. You have to have a CORE 448 version of the card, with 1.28GB of RAM, or a 560Ti 2GB, to see better performance...

I got the 2 x 560Ti in SLI ( MSI 880MHz cards in sig), and I run the game at 1680 x 1050, all HIGH SETTINGS with VSYNC ON....I prefer good stable FPS and HIGH settings to lag/stutter and a few hard to see improvements in graphics...

Temperature-wize, 60 is nothing no issues there....you might want to use drivercleanerpro to wipe out all nvidia drivers and start from scratch...you might have other stability issues...could be the card itself...

If BF3 is the only game you have issues with, maybe it's drivers...
If all games are causing issues, might be the card...anyway, PNY has a decent warranty, you could RMA if you come to doubt the card...
You could also price match another PNY 560Ti ..aren't they dropping to 200$ at times?
__________________
i7 4770K @ 4.5GHz / Corsair H100i / Maximus VI HERO / 8GB Corsair Vengeance Red LP 1.5V 1866 / EVGA GTX780 ACX / Corsair Performance Pro 128GB SSD / Intel 520 120GB SSD / WD Black 640 GB storage

ROG G53SX laptop: i7 2630QM / 12GB DDR3 / GTX560m 2GB / 750GB 7200rpm (14 000 3Dmarks06)

Last edited by Delavan; January 28, 2012 at 10:29 AM.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old January 28, 2012, 11:01 AM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,784

My System Specs

Default

What are you using to monitor your temps? 60c doesn't sound like it would be causing your system to artifact, but if you want to verify it you can use something like MSI afterburner to either peg the fan speed to max, or (this is what I do with my SLI setup) set a custom fan profile that's a bit more agressive than the default one.
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 8G Gskill 1866 Sniper / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / Seagate Barracuda 1TB
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 250G Samsung 840 Series SSD / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old January 28, 2012, 12:25 PM
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2011
Location: Ontario
Posts: 1,385

My System Specs

Default

You must have your card OC'd to hell to get those FPS on ultra... When I run my card at 980/1960/2301 I get those FPS on high settings (multiplayer anyways).

Maybe your OC is unstable.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old January 29, 2012, 11:24 PM
Rookie
 
Join Date: Dec 2011
Location: CANADA !!!! (Ontario)
Posts: 22

My System Specs

Default

Ok, well i just built my new pc a couple of weeks ago so windows is clean without any clutter. Yes i overclocked it to 880/1760/2100 and i'm only running on a 1650x1050 monitor. My other specs is a i7 2600k @4.2Ghz, 16GB of Corsair Vengeance ddr3 ram. i'm using msi afterburner to monitor my temps in-game which also displays the fps i'm getting. fan speeds are set to 75% max and my temps never go over 60c. Options in battlefield are all on the highest (except no anti-aliasing) and runs anywhere from 40 fps min to 60 fps. And yes this only happens in BF3 Multiplayer. On singleplayer or on any other game (shogun, skyrim ...etc) there are no artifacts what so ever.

Also using a 750W psu so power shouldn't be the problem either =/
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old January 30, 2012, 01:29 AM
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2011
Location: Ontario
Posts: 1,385

My System Specs

Default

Run Furmark for 10 mins and tell us if there is any artifacting, if yes your OC is unstable.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old January 30, 2012, 04:01 AM
Bond007's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Jun 2009
Location: Nova Scotia
Posts: 3,125

My System Specs

Default

^^Agree. Run a stress test. Could be an unstable OC.
__________________
Desktop: Antec Three Hundred, Z77-D3H, 3570K undervolt @4.1ghz with Zalman Optima Cooler, Corsair Vengeance 2x4gb@1866mhz, HD 6950(unlocked shaders and OC'd), Bitfenix Fury 750w, WD Black 1TB, Intel 530 120GB
Away from home light Gamer: Acer Aspire 15.6", A8-3500m undervolt and OC to 2Ghz, 2x4gb Corsair Vengeance, Crucial M500 240gb
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old January 30, 2012, 12:23 PM
Rookie
 
Join Date: Dec 2011
Location: CANADA !!!! (Ontario)
Posts: 22

My System Specs

Default

I'll run the stress test but i doubt the OC is the problem because i had artifacting problems in bf3 even at stock settings. Using drivers 290.53 but it didn't solve the problem =/
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
560TI SLI VS 560TI 448 fuzman Video Cards 2 December 27, 2011 12:01 AM
Sli possible between 560 and 560TI? Your_friendly_gamer Video Cards 2 October 5, 2011 01:27 PM
GTX 470 vs GTX 560Ti trayton Video Cards 16 September 24, 2011 04:46 AM
GTX 560Ti 1GB or GTX 560Ti 2GB yycraven Video Cards 7 September 6, 2011 02:15 PM
[WTB] 560ti/570 Slaughter Buy/Sell & Trade 22 April 8, 2011 11:41 AM