Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Video Cards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old February 5, 2008, 06:58 PM
Rookie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 11
Default palit 1 gig 8800 fit my ASUS made IPIBL-LA (Berkeley) mobo?

Ive got a HP premade system (got it cheap with a gift card) but the onboard graphics are lame.

I was wondering if a Palit 1 gig 8800 GT would fit my single slot PCIE mobo? Its an ASUS made IPIBL-LA (Berkeley)...


Now I've been told by some that the fan on the card may get in the way, but a tech (from a local store) told me the only problem would be the actual length of the card... I think I can move some stuff around so length won't be an issue but I ain't so sure bout the width, the cooling fan is awful thick...

Anyone have any cloo?

Should I just stick with an ASUS single slot 512 MB 8800 GT card? I know it fits...

Oh yeah any recommends on a power supply? The HP one is only rated for 300 watts ...

ArrOOoo, Reddog
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old February 5, 2008, 07:23 PM
belgolas's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: St. Thomas, Ontario
Posts: 3,950

My System Specs

Default

don't get the 1 gig card get the 512mb card cause the 1 gig card is slightly SLOWER than the 512mb card.
__________________

Sponsor a child!
Fight poverty.

Qoute by Perineum
"ID10T. I just BETCHA he's got 9 toolbars on his web browser right now."
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old February 6, 2008, 06:01 PM
Rookie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 11
Default Really?

Quote:
Originally Posted by belgolas View Post
don't get the 1 gig card get the 512mb card cause the 1 gig card is slightly SLOWER than the 512mb card.
I saw the Palit ratings saying that it was faster on games like Crysis?

You don't think the extra 20.00 dollars is worth it for the cooling?

ArrOOoo!
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old February 7, 2008, 03:29 PM
vertex112's Avatar
Rookie
 
Join Date: Feb 2008
Location: At my desk
Posts: 29
Default

There is no way you are going to need to use 1gb of vram. Games usually max out at below 512mb unless you are running a very high res like 1920x1200 and over. Belgolas is right about the 1gb being slightly slower than the 512mb. That is because the memory controler doesnt have to work as hard with the lesser amounts of memory. And for the cooling option, the 8800GT is a fairly cool card. Meaning it doesnt generate that much heat, hence why nvidia stuck a single slotter there in the first place. And im not sure about the PSU, I know I would not use a 300watt PSU for a 8800 series card, maby a midrange card, but not an 88. So I would reccomend you upgrade to a beefier psu.
__________________
My Gaming Rig:
-Intel C2D e6750 @3.2ghz 1.35v 1600mhz FSB
-Asus P5K-P35 / e-sata / dual pci-e
-Patriot 2x1gb @ 1000mhz cas5
-Evga 8800GTS 320mb
-Antec Neo HE 500 modular PSU
-Coolermaster hyper6 hs/f
-x-fi xtreme music
-Acer 22" wide LCD 5ms
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old February 7, 2008, 04:07 PM
belgolas's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: St. Thomas, Ontario
Posts: 3,950

My System Specs

Default

for cooling sure but if you don't over clock it then you might not need the extra cooling. 300 watt might be enough but it is always good to be safe.
__________________

Sponsor a child!
Fight poverty.

Qoute by Perineum
"ID10T. I just BETCHA he's got 9 toolbars on his web browser right now."
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old February 7, 2008, 04:11 PM
b1lk1's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2007
Location: Lindsay, Ontario
Posts: 2,522

My System Specs

Default

No no no no no no no. The 1GB card is senseless since the 256-bit memory bus effectively kills the usefulness of 1GB. The card will never ever get the chance to use more than 512MB of that memory, and it is most certainly timed slower than the 512MB cards memory. The 1GB card is pure marketing hype. Do not get it it is not worth it even for $1 more.

Your power supply is gonna croak under the load and probably kill your whole system too. That crappy 300W unit is probably capable of 200W sustained load for any length of time. Don't waste your time putting a high performance card in a low performance PC. Save your dough and build your own.
__________________
MY HEATWARE
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old February 7, 2008, 04:53 PM
vertex112's Avatar
Rookie
 
Join Date: Feb 2008
Location: At my desk
Posts: 29
Default

Quote:
Originally Posted by b1lk1 View Post
No no no no no no no. The 1GB card is senseless since the 256-bit memory bus effectively kills the usefulness of 1GB. The card will never ever get the chance to use more than 512MB of that memory, and it is most certainly timed slower than the 512MB cards memory. The 1GB card is pure marketing hype. Do not get it it is not worth it even for $1 more.

Your power supply is gonna croak under the load and probably kill your whole system too. That crappy 300W unit is probably capable of 200W sustained load for any length of time. Don't waste your time putting a high performance card in a low performance PC. Save your dough and build your own.
That is sort of harsh if he cannot afford to build his own. anyways you can still get a midrange card like the ATI 3850 which should easily run on a 300watt psu.
__________________
My Gaming Rig:
-Intel C2D e6750 @3.2ghz 1.35v 1600mhz FSB
-Asus P5K-P35 / e-sata / dual pci-e
-Patriot 2x1gb @ 1000mhz cas5
-Evga 8800GTS 320mb
-Antec Neo HE 500 modular PSU
-Coolermaster hyper6 hs/f
-x-fi xtreme music
-Acer 22" wide LCD 5ms
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old September 6, 2008, 06:43 PM
Rookie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 11
Default

Hi guys I ended up building a new system and my wife got the other one...

Thanks for the input!

ArrrOOOooo!
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old September 6, 2008, 09:55 PM
belgolas's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: St. Thomas, Ontario
Posts: 3,950

My System Specs

Default

Hows your rig?
__________________

Sponsor a child!
Fight poverty.

Qoute by Perineum
"ID10T. I just BETCHA he's got 9 toolbars on his web browser right now."
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old October 2, 2008, 02:44 PM
Trial Member
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 1
Default palit

well i dissagree,i have 2 palits 1 gig running in sli,and don,t listen about benches either.this card kicks ass.it plays crysis flat out all the way maxed!!!!same with new crysis warhead.do some reading most cards won,t.my friends card benches way higher then mine and his shits the bed on crysis.theres more to cards now then benching.shaders and stuff are big for hungry games.i would def buy one foir gaming bud.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ASUS M2R32-MVP is this a good mobo supernode CPU's and Motherboards 0 February 11, 2008 03:02 AM
Palit 1GB misterlarry Video Cards 5 January 24, 2008 02:47 AM
AMD AM2+ Mobo Compatibility Chart from Asus SKYMTL Press Releases & Tech News 7 November 7, 2007 01:32 AM
ASUS P5E3 Mobo X38 and DDR3 is @ Tweaktown! SKYMTL Reviews & Articles from the Web 0 September 25, 2007 07:22 AM
woohooo!!!! made it to step 10......... rob123 Troubleshooting 9 April 29, 2007 07:29 PM