Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Video Cards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old January 21, 2011, 03:44 PM
Delavan's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: May 2007
Location: Mtl
Posts: 1,149
Default first LOCKED non-moddable HD6950!!!

Howdy,

TPU did review a MSI Twin Frozer II HD6950...cannot be unlocked!!! no little switch, and even then, BIOS mod didn't work...

Quote from TPU's conclusion:

Quote:
MSI's HD 6950 Twin Frozr II is the first custom design HD 6950 card to reach our labs. Due to what seems to be a restriction from AMD side, the card comes with an overclock out of the box of only 10 MHz - such a small increase is not noticeable in actual gaming. Overclocking potential is increased when compared to the AMD reference design, part of this achievement is due to the slightly higher GPU voltage in 3D, which also has the effect of increasing power consumption slightly.
While the AMD reference design had a Volterra voltage regulator and a dual BIOS switch, MSI has chosen to go without the switch and a CHiL voltage regulator. The CHiL controller is supported in MSI's excellent overclocking software Afterburner, so this shouldn't be a problem. When we tried to unlock the additional shaders to turn this card into a HD 6970, we were out of luck. It seems the ASIC on our test sample has the shaders properly locked, so a BIOS mod is not possible. Whether this is the case for the HD 6950 Twin Frozr II production cards is unknown at this time.
link to full article:

MSI HD 6950 Twin Frozr II 2 GB Review - Page 1/32 | techPowerUp
__________________
i7 4770K @ 4.5GHz / Corsair H100i / Maximus VI HERO / 8GB Corsair Vengeance Red LP 1.5V 1866 / N560GTX Ti Twin FROZR II OC / Corsair Performance Pro 128GB SSD / Intel 520 120GB SSD / WD Black 640 GB storage

ROG G53SX laptop: i7 2630QM / 12GB DDR3 / GTX560m 2GB / 750GB 7200rpm (14 000 3Dmarks06)
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old January 21, 2011, 03:47 PM
lowfat's Avatar
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Grande Prairie, AB
Posts: 7,983

My System Specs

Default

It is also non reference. So that very well may be the problem.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old January 21, 2011, 06:50 PM
Rookie
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 44
Default

So what exactly is the point of this card of it doesn't cool much better or any quieter than the reference card which actually unlocks to a 6970?
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old January 21, 2011, 07:36 PM
Delavan's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: May 2007
Location: Mtl
Posts: 1,149
Default

Honestly,

The HD6950's only great feature is it's crossfire scaling and the price point (and maybe the unlock possibility). But, it they start raising prices, they won't sell any...

If you look carefully, you can find GTX570's for $320 once in a while....
The Hd6950 will continue to sell if it stays below $300, ideally, below $279...IMHO.
__________________
i7 4770K @ 4.5GHz / Corsair H100i / Maximus VI HERO / 8GB Corsair Vengeance Red LP 1.5V 1866 / N560GTX Ti Twin FROZR II OC / Corsair Performance Pro 128GB SSD / Intel 520 120GB SSD / WD Black 640 GB storage

ROG G53SX laptop: i7 2630QM / 12GB DDR3 / GTX560m 2GB / 750GB 7200rpm (14 000 3Dmarks06)
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old January 21, 2011, 09:35 PM
Top Prospect
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 51
Default

If 6950 is over $300 i will definitely pick up at GTX 570 instead. IMO the GF110 are just better designed card. I give the edge to 58xx over GF100 but the GF110 is great
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old January 22, 2011, 03:11 AM
Allstar
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 502
Default

That trick won't work here as this card is not reference. I wonder what would happen if we flash an MSI R6970 Twin Frozr II BIOS into this card ;)

Voltage adjustment was only introduced recently in the 69xx series, so while you can throw the HD 6970 BIOS on the card, it seems that there's some issues coming to light with the memory a few weeks on. Personally, I would recommend that you go down the path of adding voltage and overclocking instead of changing the BIOS. It also seems at the moment there's no option to adjust the voltage on the modified BIOS HD 6950s. Now considering we can get not only performance better than reference HD 6970s, but also overclocked ones, this is the path to take.

http://www.guru3d.com/article/msi-r6...i-oc-review/23
GIGABYTE Radeon HD 6950 2GB Video Card Overclocked - Final Thoughts :: TweakTown USA Edition
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old January 22, 2011, 03:18 PM
lowfat's Avatar
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Grande Prairie, AB
Posts: 7,983

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Luay79 View Post
That trick won't work here as this card is not reference. I wonder what would happen if we flash an MSI R6970 Twin Frozr II BIOS into this card ;)

Voltage adjustment was only introduced recently in the 69xx series, so while you can throw the HD 6970 BIOS on the card, it seems that there's some issues coming to light with the memory a few weeks on. Personally, I would recommend that you go down the path of adding voltage and overclocking instead of changing the BIOS. It also seems at the moment there's no option to adjust the voltage on the modified BIOS HD 6950s. Now considering we can get not only performance better than reference HD 6970s, but also overclocked ones, this is the path to take.

http://www.guru3d.com/article/msi-r6...i-oc-review/23
GIGABYTE Radeon HD 6950 2GB Video Card Overclocked - Final Thoughts :: TweakTown USA Edition
You can flash bioses so that it doesn't affect memory clocks. All it does is unlock the shaders. And on the modified HD6950 bioses you still should be able to adjust Vgpu. I can on both my HIS and my Sapphire.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HD6950, possible unlock to HD6970. lowfat Video Cards 72 January 20, 2011 09:13 AM
*locked* threads in BST Jake_HT Suggestions & Feedback 6 November 21, 2010 03:21 PM
CPU Locked at Lowest Multi by C&Q? frontier204 Troubleshooting 16 September 20, 2010 07:10 AM
locked hdd jay51 Mobile Computing 14 October 17, 2009 05:58 AM
[WTT] blackberry bold 9000 locked to rogers gingerbee Buy/Sell & Trade 37 August 4, 2009 04:53 PM