Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Video Cards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old January 17, 2011, 08:51 PM
DkRk's Avatar
MVP
 
Join Date: Aug 2009
Location: VanCity, B.C.
Posts: 426

My System Specs

Default nVidia Surround Resolution Oddity

I have two Acer X203H's and one V203H. All monitors natively support 1600x900. However, with Surround enabled, the maximum resolution is 3840x800, which is strange, even after bezel adjustment. This is well below the maximum and is a 16:9 resolution, so I didn't think I'd encounter any problems. Creating a custom resolution does not work, either.

I am currently using 260.99 drivers, and haven't changed them. The sync polarities of the screens are the same, too, if that matters.

Anyone have any insights? This literally is an eyesore lol.
__________________
Protect your chicken from Dokken.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old January 17, 2011, 08:58 PM
SugarJ's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Langley, BC
Posts: 6,071

My System Specs

Default

Try the new beta drivers? 266.35 were released to beta a couple of weeks ago.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old January 17, 2011, 09:20 PM
Arinoth's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: Halifax
Posts: 8,577

My System Specs

Default

Sounds almost like one of your monitors is pushing the resolution below then 1600 x 900. If i were to break it down it sounds like 2 monitors are at 1600 x 900 and the last monitor for some reason is in 640 x 800. Have you checked to see both your monitors arent stuck in idle mode and you have sli ENABLED.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old January 17, 2011, 09:31 PM
headsh0t's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: Winnipeg, MB
Posts: 2,565

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Arinoth View Post
Sounds almost like one of your monitors is pushing the resolution below then 1600 x 900. If i were to break it down it sounds like 2 monitors are at 1600 x 900 and the last monitor for some reason is in 640 x 800. Have you checked to see both your monitors arent stuck in idle mode and you have sli ENABLED.
Sounds about right. 1600*2+640 = 3840.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old January 17, 2011, 09:31 PM
DkRk's Avatar
MVP
 
Join Date: Aug 2009
Location: VanCity, B.C.
Posts: 426

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by SugarJ View Post
Try the new beta drivers? 266.35 were released to beta a couple of weeks ago.
I'll give them a go, I guess. However, I am running the 'SLI Patch,' so there may not be compatibility yet.

Quote:
Originally Posted by Arinoth View Post
Sounds almost like one of your monitors is pushing the resolution below then 1600 x 900. If i were to break it down it sounds like 2 monitors are at 1600 x 900 and the last monitor for some reason is in 640 x 800. Have you checked to see both your monitors arent stuck in idle mode and you have sli ENABLED.
Yeah, I made sure each monitor was capable of running 1600x900 individually. Then, I ran all of them on the non-Surround mode and each one maintained its correct resolution. SLI is properly enabled.

I will double check idle mode. That never even occurred to me.

I'll also try the new drivers, and see what materializes.
__________________
Protect your chicken from Dokken.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old January 18, 2011, 05:46 AM
Arinoth's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: Halifax
Posts: 8,577

My System Specs

Default

What's wrong with going back a driver or too. I can't remember which one i used for my 470s in sli unfortunately though.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old January 18, 2011, 09:34 AM
Top Prospect
 
Join Date: Dec 2009
Location: Ottawa, ON
Posts: 223

My System Specs

Default

Try plugging the V203H in the card that only requires one connection, ie. the two X203H's on the first card, and the V203H in the second card. I remember reading something about sync issues when using different model revisions, so this might help.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old January 18, 2011, 02:13 PM
DkRk's Avatar
MVP
 
Join Date: Aug 2009
Location: VanCity, B.C.
Posts: 426

My System Specs

Default

So I tried the new drivers, but the SLI Patch wouldn't play with them at all.

After reading, it seems the best drivers are the older 258.96 suite. I've installed and run them, and so far, I haven't had as many issues as I did with 260.90. However, the highest resolution I can get is still something like 4080x800 after bezel adjustment. Forgoing adjustment only lets me run 3840x800 max.

4080 / 3 is 1360, so I guess one monitor is reporting itself as 1360x768. I have a feeling I know which one is the potential culprit, but have no fourth monitor to verify. No amount of tweaking seems to help it when it's not in 'Surround' either.

Quote:
Originally Posted by Hacksaw907 View Post
Try plugging the V203H in the card that only requires one connection, ie. the two X203H's on the first card, and the V203H in the second card. I remember reading something about sync issues when using different model revisions, so this might help.
When I experienced issues, this is what I first figured was the problem. But it seems that it doesn't matter, at least in my case.
__________________
Protect your chicken from Dokken.

Last edited by DkRk; January 18, 2011 at 02:40 PM.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old January 19, 2011, 10:51 AM
The RealRollo's Avatar
Banned
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 213
Default

Quote:
Originally Posted by DokkRokken View Post
I have two Acer X203H's and one V203H. All monitors natively support 1600x900. However, with Surround enabled, the maximum resolution is 3840x800, which is strange, even after bezel adjustment. This is well below the maximum and is a 16:9 resolution, so I didn't think I'd encounter any problems. Creating a custom resolution does not work, either.

I am currently using 260.99 drivers, and haven't changed them. The sync polarities of the screens are the same, too, if that matters.

Anyone have any insights? This literally is an eyesore lol.
I've only run NVIDIA surround with identical monitors, so I don't have any insight on why it's not working at full resolution.

However, I'm also a big believer in the "time is money" and "time is the one thing you can't get more of" concepts.

Acer x203H 20" LCD Monitor - eBay (item 370475973108 end time Jan-19-11 16:32:37 PST)

X203H is $110 shipped on Ebay from a reputable merchant. A search on Ebay shows me these V203H monitors sell for $90-$120 shipped. Why not Ebay your V203H for $100, buy the X203H for a couple bucks more, and move on with gaming at full resolution?

Would seem the most practical solution to me. Takes time to try new drivers, re-do your bezel adjustment and create resolutions. There's no money to speak of involved in doing it the way you know it works.



NVIDIA Focus Group Member
NVIDIA Focus Group Members receive free software and/or hardware from NVIDIA from time to time to
facilitate the evaluation of NVIDIA products. However, the opinions expressed are solely those of the Members.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old January 19, 2011, 04:19 PM
DkRk's Avatar
MVP
 
Join Date: Aug 2009
Location: VanCity, B.C.
Posts: 426

My System Specs

Default

Unfortunately, they don't ship to Canada. If I could even arrange it, that one-hundred ten dollar monitor will turn into a two-hundred dollar one. Still, I have been keeping an eagle-eye out for X203H's in Canada, but they're few and far between.

However, luckily, the V203H belongs to my brother, so I was only testing this stuff out before deciding to take the plunge. I wanted to make sure I'd have enough desk space, etc. I think I'll wait for a couple more driver updates and plug at it again.
__________________
Protect your chicken from Dokken.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Official ATI Eyefinity/nVidia Surround Discussion Thread SnoSalmon Display Units 245 March 3, 2014 08:32 PM
Nvidia 2D 3D surround vision scruff Display Units 15 January 24, 2011 12:37 PM
NVIDIA's 3D Vision Surround: A Game Changing Experience? SKYMTL Display Units 20 June 30, 2010 06:00 PM
NVIDIA 3D Vision Surround Support with 258.69 Beta Driver FiXT Press Releases & Tech News 0 June 29, 2010 11:45 AM