Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Video Cards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old April 1, 2010, 02:24 PM
Realityshift's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Feb 2009
Location: Fort McMurray, AB
Posts: 2,486
Default GTX 295 poor performance...

Seems my new GTX 295 wants to run in my new EVGA P55 SLI motherboard as pci E 1x... its in the proper 16x slot, performance while gaming mirrors that of a 9800GT.... not quite sure how to go about changing this :(
__________________
The Builders Hammer
Asrock P67 Fatal1ty, Intel i5 2500K @ 5.1ghz, 16gb HyperX 1600 CL8, Evga GTX 580 SC SLIed and water-cooled, HX850, Crucial M4 64gb, 640 black, 1tb + 3x 2tb greens, Haf X.


BF BC2: Bishop_SHIFT, Steam: Realityshift84, Xbox Live - SHIFTEDone84 ... Come play.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old April 1, 2010, 02:36 PM
Top Prospect
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 199

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Realityshift View Post
Seems my new GTX 295 wants to run in my new EVGA P55 SLI motherboard as pci E 1x... its in the proper 16x slot, performance while gaming mirrors that of a 9800GT.... not quite sure how to go about changing this :(
did you flash the latest bios on you're MB?
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old April 1, 2010, 03:10 PM
Sushi Warrior's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Aug 2009
Location: Grimsby, Ontario
Posts: 1,620

My System Specs

Default

What does GPU-Z say? Are you just assuming it is PCI-E x1? Are you playing an SLI compatible game?
__________________
||EK Supreme LT Nickel||MCP355/EK X-TOPV2||EK150 M-O res||MCR220/White||NZXT FN120RB/FN140RB||
Project|Oroborous by NZXT and MNPC
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old April 1, 2010, 03:14 PM
SugarJ's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Langley, BC
Posts: 6,075

My System Specs

Default

Do you have a sound card in one of the other PCI-E slots, by chance? My #1 slot downclocked to x8 in my classified when I had my Xonar in the wrong slot.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old April 1, 2010, 07:35 PM
Realityshift's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Feb 2009
Location: Fort McMurray, AB
Posts: 2,486
Default

No PCI-E installed just a PCI sound card, GPUz and CPUz both say the PCI-E lane is running at full 16x but the performance sure isnt saying so... Playing DA:O with maxed graphics didnt even sweat my 4870x2 but now I get slightly chopped frames and the sound is distorted, crysis warhead is unplayable, borederlands is pretty choppy as well. I think im going to do a fresh windows install, update the bios on the motherboard and see if that fixes it.
__________________
The Builders Hammer
Asrock P67 Fatal1ty, Intel i5 2500K @ 5.1ghz, 16gb HyperX 1600 CL8, Evga GTX 580 SC SLIed and water-cooled, HX850, Crucial M4 64gb, 640 black, 1tb + 3x 2tb greens, Haf X.


BF BC2: Bishop_SHIFT, Steam: Realityshift84, Xbox Live - SHIFTEDone84 ... Come play.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old April 1, 2010, 07:40 PM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jan 2007
Location: Scarborough
Posts: 1,437

My System Specs

Default

Maybe you should try a fresh driver install first?
__________________


EBAY(http://myworld.ebay.ca/scott0639)
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old April 1, 2010, 07:41 PM
SugarJ's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Langley, BC
Posts: 6,075

My System Specs

Default

I've never had a 295, do you have to enable SLI in the driver?
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old April 1, 2010, 07:44 PM
Soultribunal's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2008
Location: Mississauga
Posts: 8,065

My System Specs

Default

Yeah that is what I would think to do. Make sure nVidia Control Panel is enabled for Multi GPU mode. Test the Card in a different PCI-e Slot.

You have enough power for it right?

And then wipe the drivers and Redo with the latest.

ST
__________________




"We know not why he calls for us, only that when he does we must answer" - DMP 2009

"Dear Iceberg, I am sorry to hear about global warming. Karma is a bitch. Signed - Titanic"

I would rather believe and find god doesn't exist than to not believe and find that he does.

www.realhardwarereviews.com
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old April 1, 2010, 09:38 PM
Realityshift's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Feb 2009
Location: Fort McMurray, AB
Posts: 2,486
Default

News bios + reformat seems to have fixed the missread of x1 vs 16x, havent had a chance to test via gaming but the bios also let me take my i3 530 from 3.5ghz max to 4ghz =D
__________________
The Builders Hammer
Asrock P67 Fatal1ty, Intel i5 2500K @ 5.1ghz, 16gb HyperX 1600 CL8, Evga GTX 580 SC SLIed and water-cooled, HX850, Crucial M4 64gb, 640 black, 1tb + 3x 2tb greens, Haf X.


BF BC2: Bishop_SHIFT, Steam: Realityshift84, Xbox Live - SHIFTEDone84 ... Come play.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The GTX 285 2gb vs. GTX 295 vs. GTX 350 (rumour) shayan288 Video Cards 9 May 25, 2009 12:29 PM
Very poor 3DMark06 SM2/SM3 performance with GTX 260 216 SP Pride82 Overclocking, Tweaking and Benchmarking 3 January 10, 2009 07:13 AM
Poor Water Cooling Performance JephDiesel Water Cooling 11 June 8, 2008 08:40 PM
Poor 6800 agp performance after heatsink change ebdoradz Video Cards 9 November 28, 2007 07:50 PM
-12v Rail and Poor Performance kcksteve Troubleshooting 11 September 9, 2007 08:08 PM