Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Video Cards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old February 13, 2009, 04:01 PM
Banned
F@H
 
Join Date: Jun 2007
Location: Edmonton
Posts: 1,628
Default 4870 1GB clocking

So, I finally installed on of my 4870's into my rig...and started playing.

I tried to max out CCC gpu speeds(850mhz), but that led to a crash. 825 was no go either...

So I went with 800mhz, 1000mhz mem, and let it loop some GRiD for an hour and 15 minutes...no problem. Upped the ram to 1040, tested again, not a single artifact. I'm currently working on higher.

So, the questions I have, is how others are doing...seen some Toxic Sapphire cards not even reach 790...and I got a plain sapphire 1gb, blue pcb, newer cooler(which is just as noisy as my 2900XT..)...

Toughts, comments, flames? All welcome....
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old February 13, 2009, 04:13 PM
b1lk1's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2007
Location: Lindsay, Ontario
Posts: 2,507

My System Specs

Default

I am going to pick up this very same card tomorrow and will be running it under water cooling, I will report back with my findings. My current 512MB 4870 will run 790/1100 all day long (max CCC).
__________________
MY HEATWARE
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old February 13, 2009, 04:17 PM
NightRain's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 168
Default

I have a Asus 4870 1GB Dark Knight edition and I've tested it heavily with 840/975 and it runs flawlessly. Haven't pushed it beyond 975 for memory and the system seems to lock at 850 core speed. Gives me a pretty good increase in performance.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old February 13, 2009, 07:30 PM
Killswitch's Avatar
Allstar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Sault Ste Marie, Ontario
Posts: 839

My System Specs

Default

I flashed the bios' on both of my cards to run at 840/900. Running the memory any higher was a bit glitchy in some games and in 3DMark. They've been rock solid for me.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old February 13, 2009, 08:52 PM
gingerbee's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jan 2009
Location: Orillia, Ontario
Posts: 6,828

My System Specs

Default

palit 4870 sonic runs perfect at 790/1100 but ther is very little fps increase in any game so i it run at stock
__________________
Fav quote "One should strive to achieve; not sit in bitter regret." Ronin Harris
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old February 14, 2009, 09:35 AM
b1lk1's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2007
Location: Lindsay, Ontario
Posts: 2,507

My System Specs

Default

Thank you Sapphire and your damnable non-reference design. I have to chop off a piece of my waterblock to get it to fit so I will be delayed an hour or so while I do surgery on the waterblock.
__________________
MY HEATWARE
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old February 14, 2009, 02:03 PM
Banned
F@H
 
Join Date: Jun 2007
Location: Edmonton
Posts: 1,628
Default

Yeah, I feel ya.

However, I've now tested both of my cards(one just arrived yesterday), and I don't feel that watercooling will bring alot of benefits, unless you increase the operating voltage.


My second card will only do 785/1020. Using profile editing, however, allows for both cards to run @ 840mhz, and the first, to run 850.

You can adjust voltage for the gpu within a profile, BTW.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old February 14, 2009, 02:27 PM
b1lk1's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2007
Location: Lindsay, Ontario
Posts: 2,507

My System Specs

Default

Yeah, I watercool for temps more than anything. I am pulling my card out now to finally get-er-dun.
__________________
MY HEATWARE
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old February 15, 2009, 11:48 AM
Amon's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Aug 2007
Location: Brampton, Ontario, Canada
Posts: 719

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by cadaveca View Post
So, the questions I have, is how others are doing...seen some Toxic Sapphire cards not even reach 790...and I got a plain sapphire 1gb, blue pcb, newer cooler(which is just as noisy as my 2900XT..)...

Toughts, comments, flames? All welcome....
I've been doing some research on this product, lately, and the word on the street is that there were two series of RV770 (Radeon HD 4870 1GB) produced-- I believe, with regards to Sapphire, their series-II RV770 carries the part number 100259-1GL (black cooler shroud). The claim is that the second series was typically more suitable to overclock. I have not yet found any evidence linking the series-II RV770 with what ATi announced as the "Super RV770" breed that uses a reworked BIOS.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old February 15, 2009, 11:58 AM
Banned
F@H
 
Join Date: Jun 2007
Location: Edmonton
Posts: 1,628
Default

It seems the new cards have analogue power section, which would account for the better clocks, imho. The digital PWM on the first series was a bit anemic; they should not have withheld from putting on the last phase.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need a solid Over Clocking Ram cwestwell New Builds 16 October 9, 2008 01:13 PM
Q9550 clocking @ 2.66ghz instead of 2.83ghz ricknash61 Overclocking, Tweaking and Benchmarking 4 September 2, 2008 06:57 PM
clocking and crashing and gaming and folding and crashing vinister Overclocking, Tweaking and Benchmarking 5 June 30, 2008 11:22 AM
Over Clocking Ram mattydies Overclocking, Tweaking and Benchmarking 12 January 19, 2008 02:59 PM
e6600 Over clocking limit? mattydies Overclocking, Tweaking and Benchmarking 12 December 21, 2007 12:03 PM