Go Back   Hardware Canucks > HARDWARE > Video Cards

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old October 9, 2008, 12:09 AM
donimo's Avatar
Allstar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Vancouver Island
Posts: 831
Default HIS ICEQ 4 4850 temps too high?

Hi, just got it installed, idle temps seem to be around 53-55, load temps around 65-70.

All th review put it more at 45 idle and 55 load.

This is in a VERY well ventilated antec 900 in a cool basement (my e6750 idles at 22* for example)

should I RMA it? I know these temps are ok, but I paid for lower I thought...?
__________________
Mobo GA-Z77X-UD3 CPU i5-3570K stock RAM:2x4GB Patriot Viper 1866 1.5v GPU:XFX HD6850 BE + Gigabyte HD6850 @820/4400MHz Case:Bitfenix Raider w/2x 200mm + 135mm PSU: Corsair HX620
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old October 9, 2008, 06:06 AM
MVP
F@H
 
Join Date: May 2008
Location: Cambridge
Posts: 343
Default

Mine only went to 68-9degrees on load after I OC'd it to 700/1125 or so. If you use the latest CCC it can now adjust the fan speed. Up it till you notice the noise difference then back off a touch and see what temps you get. This way it's still quiet but cooler temps.

I use an Antec 1200 and my room is fairly cool as well (20-22 degrees).
__________________
ASUS P5Q-E - E8400 (4GHz) - Corsair TX650W - 2xHIS HD 4850 IceQ Turbo - 2x2GB Mushkin Ascent 8000 - 2xWD 500GB - TRUE 120 - Antec 1200 - ASUS Xonar DX - Big Smile
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old October 9, 2008, 06:33 AM
JD's Avatar
JD JD is offline
Moderator
F@H
 
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 6,955

My System Specs

Default

I don't think RMA'ing it would do anything. You could do as the previous post says and increase your fan speed. You can do this without using the latest leaked beta drivers by using RivaTuner or modifying your CCC profile.

Another thought, you could remove the heatsink and replace the thermal paste with MX-2 or similar. Might give you a few more degrees.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old October 9, 2008, 10:35 AM
donimo's Avatar
Allstar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Vancouver Island
Posts: 831
Default

how do I mod the ccc profile?

i have 8.9, no fan speed stuff...
__________________
Mobo GA-Z77X-UD3 CPU i5-3570K stock RAM:2x4GB Patriot Viper 1866 1.5v GPU:XFX HD6850 BE + Gigabyte HD6850 @820/4400MHz Case:Bitfenix Raider w/2x 200mm + 135mm PSU: Corsair HX620
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old October 9, 2008, 10:37 AM
CMetaphor's Avatar
Quadfather
 
Join Date: May 2007
Location: Montreal, Canada
Posts: 5,002

My System Specs

Default

4800-series Fan Control Article from [H]ardocp
__________________
"Backed by common sense and physics!" -Squeetard
Opteron Server for Sale! http://www.hardwarecanucks.com/forum...ade-ideas.html
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old October 9, 2008, 11:27 AM
donimo's Avatar
Allstar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Vancouver Island
Posts: 831
Default

ok so I ran ati tune, it went as high as 74*C

it now idles at 62... come on this aint what i paid for.....

no review shows it higher than 56 or so, is this card buggered???

my ambient is only 17-18*C
__________________
Mobo GA-Z77X-UD3 CPU i5-3570K stock RAM:2x4GB Patriot Viper 1866 1.5v GPU:XFX HD6850 BE + Gigabyte HD6850 @820/4400MHz Case:Bitfenix Raider w/2x 200mm + 135mm PSU: Corsair HX620

Last edited by donimo; October 9, 2008 at 11:50 AM.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old October 9, 2008, 12:15 PM
donimo's Avatar
Allstar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Vancouver Island
Posts: 831
Default

Also, in rivatuner, it seems to cycle between 650mhz and 500, but REALLY often, up down up down up down, looks like a really tight sawtooth waveform, back and forth every 1-2 seconds.

I know this card is supposed to scale down when not loaded but like this??
__________________
Mobo GA-Z77X-UD3 CPU i5-3570K stock RAM:2x4GB Patriot Viper 1866 1.5v GPU:XFX HD6850 BE + Gigabyte HD6850 @820/4400MHz Case:Bitfenix Raider w/2x 200mm + 135mm PSU: Corsair HX620
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old October 9, 2008, 12:58 PM
MVP
F@H
 
Join Date: May 2008
Location: Cambridge
Posts: 343
Default

Sounds weird to me.

My rig with that card in it is in at least 20 pieces right now but I hope to have it together by tomorrow. I only ran it a day or 2 before taking it appart. If I get it together tomorrrow I'll post it's behaviour in RiverTuner.

I do remember that after a couple hours of Crysis Warhead with all settings on gamer, OCed to 690/1125 the highest temp I saw was 68 degrees.
__________________
ASUS P5Q-E - E8400 (4GHz) - Corsair TX650W - 2xHIS HD 4850 IceQ Turbo - 2x2GB Mushkin Ascent 8000 - 2xWD 500GB - TRUE 120 - Antec 1200 - ASUS Xonar DX - Big Smile
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old October 9, 2008, 02:44 PM
JD's Avatar
JD JD is offline
Moderator
F@H
 
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 6,955

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by donimo View Post
Also, in rivatuner, it seems to cycle between 650mhz and 500, but REALLY often, up down up down up down, looks like a really tight sawtooth waveform, back and forth every 1-2 seconds.

I know this card is supposed to scale down when not loaded but like this??
Are you running something that's always using 3D graphics? It should stay at 500MHz if your just sitting on your desktop and what not.

My HD4850 stays at 500/750 on Vista at the desktop/MSN/Firefox etc. I also have the Arctic Cooling TwinTurbo which gives me 42C idle (20C ambient) in my Antec 900. I'm also running 700/1125 as my clocks.

I'd like to see a picture of your 900 if possible. Perhaps you just have bad cable management and thus there isn't much air getting to the GPU? Also do you have a side fan?
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old October 9, 2008, 04:07 PM
donimo's Avatar
Allstar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Vancouver Island
Posts: 831
Default

Here is a pic with the x1950 and my old CPU cooler, its now a TRUE with 2x noctua p12's on it.



Sorry, but no way is in an airflow issue, nothing under it generating any heat, and the inlet fan on the bottom essentially blows right into the card. Like I said that x1950 was at 30 TOPS idle and 50 TOPS load, most of the time it was 5-10 degrees less than that.

That is running XP and rivatuner only, 500/650 cycles are every 2 seconds, plus a min of 54*idle, and it takes about 30min of idling to get there after loading it...
__________________
Mobo GA-Z77X-UD3 CPU i5-3570K stock RAM:2x4GB Patriot Viper 1866 1.5v GPU:XFX HD6850 BE + Gigabyte HD6850 @820/4400MHz Case:Bitfenix Raider w/2x 200mm + 135mm PSU: Corsair HX620
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes