Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old April 9, 2014, 02:27 PM
Mulder's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 112
Default Gigabyte x58a-UD7 Boot Loop

my pc went into standby the other day and would not wake from it so i turned it off and since then its been stuck in a bootloop before the bios or post screen , i've tried everything to get it to reboot. I took everything off the board but one stick of ram the i920 and a video card, i've tried the ram in every slot and different sticks of ram as well as 2 psu's and 3 different nvidia video cards, i've also swapped the port that i instal the video card into.

Has anyone ever come across something like this? if the board is not even posting then the cpu died? I wasn't overclocked when this had happened and my pc has been stable for along time prier to this, were talking years as this pc was built in 2009 think.

the exact symptoms are it powers on when i turn it on, all the fans power up and it gets to about where the screen should init and then it turns off and restarts, it will do this until i shut it off also it will stay running if i push the reset button on the board a few times but nothing comes on the screen

i tried this method below to get the dual bios working after leaving my pc unplugged with no power connectors connected and the battery out over night, it didn't work....

http://forum.giga-byte.co.uk/index.php?PHPSESSID=p5k2bjodll2bpu9bcbb6n5kfp5&/topic,12165.0.html

Maybe try and force the Dual Bios to kick in, I did something similar to this myself on the same board as yours (mines rev 1.0).
May not work for you, but worth a shot.

1. Shut off the power supply using the switch on the back of the PSU, wait 10-15 seconds.
2. Press and hold the case Power On swtich, then while still holding turn on the power supply from the switch on the rear.
3. Still holding the case power on switch, the board will start, once it does release the case power on switch and shut off the power supply via the switch on the rear of the unit. (Do the latter two parts as quickly as you can once the board starts)
4. The board will shut down.
5. Turn the power supply back on using the switch on the rear of the unit.
6. Turn on the motherboard by pressing the case power on button.
__________________
Intel Xeon 3350 @3.0GHZ @1.248V
Thermalright Ultra 120 Extreme 2x 120mm Sunnons
EVGA GTX295 CO
Gigabyte GA-P35-DS3L
Mushkin Redline 2X2 4GB DDR2 1000
SilverStone Zeus ST75ZF 750W PSU
Seagate 7200.11 500gb
Samsung SH-S203N
Hitachi GD-2500
PHilips 22" Brilliance 202P
SamsungŪ SyncMaster 2233RZ

Last edited by Mulder; April 9, 2014 at 02:32 PM.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old April 9, 2014, 03:16 PM
Mulder's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 112
Default

its pretty much dong the exact same thing that this person pc is doing in this video, the pc starts up long enough for the fans to spin up then it shuts off for a few seconds then starts again


youtube video simmilar to what my board is doing

Msi Z77A-G45 boot loop - YouTube
__________________
Intel Xeon 3350 @3.0GHZ @1.248V
Thermalright Ultra 120 Extreme 2x 120mm Sunnons
EVGA GTX295 CO
Gigabyte GA-P35-DS3L
Mushkin Redline 2X2 4GB DDR2 1000
SilverStone Zeus ST75ZF 750W PSU
Seagate 7200.11 500gb
Samsung SH-S203N
Hitachi GD-2500
PHilips 22" Brilliance 202P
SamsungŪ SyncMaster 2233RZ
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old April 9, 2014, 03:38 PM
Nodscene's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2007
Location: Toronto
Posts: 1,003
Default

Board is dead. Get rid of it and buy something else, preferably a non gigabyte board as they refuse to fix this problem. Make sure to complain about it loudly and hopefully one of these days they will smarted up and actually do something about it although this issue is about 10 years old now.
__________________

Create something idiot proof and they will make a better idiot.
_____________________________________

Intel Q6600 - Gigabyte EP35-DS4 - OCZ Reaper 4gig PC2-6400 - XFX 8800GT 512Mb Alpha Dog - AuzenTech X-Fi Prelude - Alesis M1Active MK2 - Corsair HX-620 - Silverstone Temjin TJ05B-X - Scythe Katana 2 - WD Raptor 150Gb - Seagate 7200.11 750Gb x2 - Samsung SH-S203N
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old April 9, 2014, 05:59 PM
Mulder's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 112
Default

I got desperate today and tried this method in thethread below which is bascly shoring the #5 &6 pins on the main bios in an attempt to get the second bios to takeover and it did nothing. I would have thought it would have done something but no nose or anything while doing it.

So this is t the board is dead?
How to fix "dead" dual BIOS motherboard if flashing failed
__________________
Intel Xeon 3350 @3.0GHZ @1.248V
Thermalright Ultra 120 Extreme 2x 120mm Sunnons
EVGA GTX295 CO
Gigabyte GA-P35-DS3L
Mushkin Redline 2X2 4GB DDR2 1000
SilverStone Zeus ST75ZF 750W PSU
Seagate 7200.11 500gb
Samsung SH-S203N
Hitachi GD-2500
PHilips 22" Brilliance 202P
SamsungŪ SyncMaster 2233RZ
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old April 10, 2014, 05:53 PM
Mulder's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 112
Default

I pulled everything off the mainboard today, ra, cpu, everything except the psu and turned it on and it did the exact same thing. I've never tried to turn on a mobo without a cpu installed will it post normally like this?
__________________
Intel Xeon 3350 @3.0GHZ @1.248V
Thermalright Ultra 120 Extreme 2x 120mm Sunnons
EVGA GTX295 CO
Gigabyte GA-P35-DS3L
Mushkin Redline 2X2 4GB DDR2 1000
SilverStone Zeus ST75ZF 750W PSU
Seagate 7200.11 500gb
Samsung SH-S203N
Hitachi GD-2500
PHilips 22" Brilliance 202P
SamsungŪ SyncMaster 2233RZ
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old April 11, 2014, 01:32 PM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 2,999
Default

hands Mulder a spade shovel .....do the right thing and give it burial already

the logic controller is gone or no juice supplying it
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old April 11, 2014, 07:53 PM
Mulder's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 112
Default

Quote:
Originally Posted by KaptCrunch View Post
hands Mulder a spade shovel .....do the right thing and give it burial already

the logic controller is gone or no juice supplying it
I know, at least I tried everything i could, i liked this board, the only other board I've lost was a dual cpu p3 vp6.
__________________
Intel Xeon 3350 @3.0GHZ @1.248V
Thermalright Ultra 120 Extreme 2x 120mm Sunnons
EVGA GTX295 CO
Gigabyte GA-P35-DS3L
Mushkin Redline 2X2 4GB DDR2 1000
SilverStone Zeus ST75ZF 750W PSU
Seagate 7200.11 500gb
Samsung SH-S203N
Hitachi GD-2500
PHilips 22" Brilliance 202P
SamsungŪ SyncMaster 2233RZ
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Gigabyte boot loop on older computer bonanza2000 Troubleshooting 8 October 1, 2012 09:37 AM
core i7 930 + gigabyte GA-X58A-UD3R Rev 2.0 imperatrix Troubleshooting 44 November 17, 2010 05:10 PM
[FS] Brand new Gigabyte GA-X58A-UD3R - $200 Zero82z Buy/Sell & Trade 3 July 10, 2010 03:06 PM
Gigabyte GA-X58A-UD9. 7 PCI-e X16. Jackquelegs Press Releases & Tech News 43 April 15, 2010 11:11 AM
Gigabyte x58a-ud3r madmax2 CPU's and Motherboards 2 February 23, 2010 03:06 PM