Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old December 30, 2013, 03:04 PM
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2011
Location: Ontario
Posts: 1,385

My System Specs

Default GPU Fan RPM wont change

Hey so I bought this card from bigfoig and it got here while I wasn't home. I got hom today and have been testing it out and when I ran furmark it started to get really hot. I stopped furmark at about 80C, but I noticed I didn't hear the fan speed increase at all. I went into CCC and juiced the fan speed to 100% and heard no difference. The fan speed is stuck at 1160RPM at 10% PWM and at 100% PWM there is absolutely no change on the tachometer.

I'm using the newest catalyst drivers, I'm going to try to wipe them with driver sweeper and do it again.

Any clue what the issue could be?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old December 30, 2013, 03:39 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,783

My System Specs

Default

Any chance you've got afterburner and/or the evga GPU program running in the background? That might be affecting the fan speed.
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 8G Gskill 1866 Sniper / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / Seagate Barracuda 1TB
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 250G Samsung 840 Series SSD / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old December 30, 2013, 03:58 PM
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2011
Location: Ontario
Posts: 1,385

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by sswilson View Post
Any chance you've got afterburner and/or the evga GPU program running in the background? That might be affecting the fan speed.
Yeah I have afterburner, it's how I have been using to monitor RPM speed. I will uninstall it and see what happens.

Edit: Uninstalled afterburner and still no change, can't hear my fan spinning up at all

Edit: Tried flipping the BIOS switch, it lowered the clocks to the 925/1375 like this model is supposed to be (instead of the 1050/1500 that they were at when it was installed) but the fans still won't spin up.

Edit: I guess it is time to try different driver packages and hope one solves my problem

Edit: Well After a closer look it looks like someone flashed the BIOS since the card had two different BIOS on it, looks like somebody was troubleshooting the same problem on the card before me. The two BIOS versions I have are

015.021.000.003 and 015.030.000.002

The second BIOS is the actual BIOS that comes with the card (015.030.000.002) and the first BIOS (015.021.000.003) appears to belong to the MSI HD 7970 Lightning BE (or so MSI afterburner says), I'm guessing powercolor didn't install that one themselves...

Last edited by JJThomp; December 30, 2013 at 07:44 PM.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old December 30, 2013, 09:02 PM
Hall Of Fame
 
Join Date: May 2011
Location: Calgary
Posts: 1,486

My System Specs

Default

that sucks... seller shoulda said something imo.
__________________
__________________________________________________ __________
"Lesson's cost money... good ones costs lots" -Tony Beets (gold rush)
__________________________________________________ __________
Mah Rig now
Mah Rig before
My stuff for sale.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old December 30, 2013, 09:12 PM
enaberif's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2006
Location: Calgahree, AB
Posts: 10,679
Default

dun dun dunnnnnnnnnnnnnnnnn.

Time for the whole story.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old December 30, 2013, 09:29 PM
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2011
Location: Ontario
Posts: 1,385

My System Specs

Default

Well foig has a good record and seems like a good guy I'm not going to drag him through the mud yet hopefully this can be resolved. Hopefully I find a fix for the card.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old December 30, 2013, 09:35 PM
enaberif's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2006
Location: Calgahree, AB
Posts: 10,679
Default

Quote:
Originally Posted by JJThomp View Post
Well foig has a good record and seems like a good guy I'm not going to drag him through the mud yet hopefully this can be resolved. Hopefully I find a fix for the card.
Good on you for that but at the same time unless he got that card used....
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old December 30, 2013, 10:31 PM
rjbarker's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Courtenay, B.C
Posts: 5,932

My System Specs

Default

^^^^ Agreed, I've sold several Cards in the past and certainly would disclose a BIOS flash, it is what it is I suppose.
__________________
Introducing me n my OCD to Watercooling, is like taking an Alcoholic to an "all you can drink" Beach Bar in Mexico

.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old December 31, 2013, 03:22 AM
bigFOIG's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Apr 2011
Location: Vancouver, B.C.
Posts: 426

My System Specs

Default

I actually bought that card a long time ago at an NCIX warehouse sale. It very well may have been an open box item but ncix had so many of them which made me think they were just clearing old stock. It wasn't that much cheaper than regular price too.

Anyways, I never actually used the card. Just tested it quickly before shipping and it seemed to boot up fine. Clearly I didn't test the fan speed settings. I didn't even know this card had a dual BIOS feature haha.

Anyways, buyer originally thought the card was DOA and I told him I'd give him his money back if he shipped it back. Turns out one of his cables were loose and the problem was solved.

My offer for his refund still stands, but hopefully he can resolve the issue. :)
__________________
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old December 31, 2013, 10:28 AM
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2011
Location: Ontario
Posts: 1,385

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by bigFOIG View Post
I actually bought that card a long time ago at an NCIX warehouse sale. It very well may have been an open box item but ncix had so many of them which made me think they were just clearing old stock. It wasn't that much cheaper than regular price too.

Anyways, I never actually used the card. Just tested it quickly before shipping and it seemed to boot up fine. Clearly I didn't test the fan speed settings. I didn't even know this card had a dual BIOS feature haha.

Anyways, buyer originally thought the card was DOA and I told him I'd give him his money back if he shipped it back. Turns out one of his cables were loose and the problem was solved.

My offer for his refund still stands, but hopefully he can resolve the issue. :)
Thanks FOIG, I think I have to give up on this one, I have tried everything other than flashing the BIOS but the card has two different BIOS on it and neither of them are solving the problem anyway. I think I'm gonna have to ship this one back to you.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Why wont anyone Reply Recker New Builds 1 December 6, 2009 04:36 PM
PC wont post Lamb Troubleshooting 15 November 27, 2009 10:05 AM
computer wont boot, after making change in bios undacova Troubleshooting 5 June 3, 2009 01:02 AM
it wont read all. help. hohohee RAM 5 April 24, 2009 12:46 AM
whs wont shut down rob123 O/S's, Drivers & General Software 10 April 11, 2009 06:52 PM