Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old May 2, 2013, 08:11 PM
Rookie
 
Join Date: May 2013
Posts: 3
Angry win 8 intel raid 0 volume properties

I am working on a newish windows 8 machine.
trying to install a used 250 gig maxtor sata drive as a second internal drive.
for some reason windows 8 insists this is a raid drive
It won't let me initialize it, gets a crc error
shows as "intel raid 0 volume properties" in the events tab in disk management properties.
shows as a 465 gig unallocated drive in disk mgt partition area of the screen.

I attached it as a usb drive and I can copy files to it just fine.

Any help would be much appreciated.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old May 2, 2013, 09:07 PM
enaberif's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2006
Location: Calgahree, AB
Posts: 10,598
Default

It probably got initialized as a "Dynamic Disk" at some point. You'll have to wipe the drive completely .
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old May 3, 2013, 08:09 AM
Rookie
 
Join Date: May 2013
Posts: 3
Default

Thanks, I will give that a try and post the results.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old May 10, 2013, 10:19 AM
Rookie
 
Join Date: May 2013
Posts: 3
Default

I am the original poster and I got the issue fixed.
Here is what it was.

Turns out the used drive I tried to install and use in the new dell machine was used previously as a "dynamic disk". (or had been converted to a "dynamic disk" previously)

I had to wipe the drive entirely on a different system. Then when we tried to use it all was ok, I could format it, etc.

Seems windows home editions don't even support "dynamic disks".
From my research I learned that disks are either "basic" or "dynamic disks". 99% of the disks attached to windows are basic disks. It takes a conversion or a wipe to them back to ground 0. Once the disk was encoded saying it was a "dynamic disk" the new dell machine in effect would not support it. Would not deal with it at all. (at least during a windows boot). Likely could have wiped it with with that machine with a different os.
Reply With Quote
Reply


Tags
win8 raid

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Intel 320 and X-25 G2 together in Raid 0? dandelioneater Storage 7 November 12, 2012 08:13 AM
Samsung 830 Raid 0 OR Intel 520 Raid 0 Tainger Storage 1 July 2, 2012 06:33 AM
Best way to set up a large RAID volume zaza101 Storage 3 September 8, 2011 09:17 AM
Can't Change Music Properties geokilla O/S's, Drivers & General Software 3 November 23, 2010 01:29 PM
Steam Game Properties? sswilson Gaming 2 April 21, 2010 10:14 PM