Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old February 28, 2013, 09:03 PM
BobbyLou's Avatar
Allstar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Calgary
Posts: 973
Default Computer just randomly stopped detecting camera

So my main windows 7 machine just decided to randomly stop detecting my snap and shoot camera. When I plug it in via USB it says it can't find a driver, which is strange, since I have used it probably over 100 times without ever installing a driver. I just plug it in via usb and use the normal autoplay function that lets you access the SD card folder to import the pics.


Checked the manufacture website and as expected, there was no driver download available. I've tried different USB ports as well. I checked device manager and it had the little yellow caution sign over the camera, tryed to install the driver from there, but nothing was found by Windows.

*Update

I noticed when the computer tries to find the "driver" it says "searching for pre configured folders" then it fails

Also, I checked the Canon site and it says that the camera is PTP, so it is plug and play. The OS should be able to supply the driver once plugged in but for some reason it has stopped.

Last edited by BobbyLou; February 28, 2013 at 09:13 PM.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old February 28, 2013, 09:56 PM
chubaka's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Oct 2010
Location: Van
Posts: 306

My System Specs

Default

Sometimes it might be a faulty cable. Happen to my usb ethernet.
__________________
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old February 28, 2013, 10:14 PM
BobbyLou's Avatar
Allstar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Calgary
Posts: 973
Default

Tried a different cable and a different canon camera, had exactly the same problem. Definitely has something to do with the computer.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old March 1, 2013, 12:43 AM
Hall Of Fame
 
Join Date: Oct 2010
Location: Irishman in Kiev, wOOoo, I'm an alien...
Posts: 2,545

My System Specs

Default

I found with xp sometimes the usb devices get muddled up (not detected or not running smoothly) after time / lots of devices or even using different usb ports..

Try removing all your USB devices and re-installing them(as in remove the drivers in device manager).
This used to solve it for me but I also found once it started happening it would re-occur fairly soon after..
Re-load of the os if you can't solve it any other way.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old March 1, 2013, 01:52 AM
BobbyLou's Avatar
Allstar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Calgary
Posts: 973
Default

Yeah, I just reinstalled OS and it works again. Guess it was just one of those strange windows things.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Computer Randomly shutting off supaflyx3 Troubleshooting 8 October 30, 2012 10:34 PM
Computer Shutting Down Randomly while in-game ActiveGear Troubleshooting 9 January 30, 2012 04:24 AM
HELP! Computer randomly freezes and restarts!! wingzero3002 Troubleshooting 10 December 2, 2009 09:39 PM
Friends Computer Crashing Randomly AmuseMe Troubleshooting 3 November 29, 2009 05:14 PM
security camera computer CTA New Builds 52 March 22, 2009 07:23 PM