Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old February 22, 2013, 01:18 PM
Rookie
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 5
Default arctic cooling freezer xtreme rev. 2 issues

Hi folks,

Have an issue. Was replacing the heatsink/fan on my x6 1055t 125w and F-ed up the cpu. Replaced it with an x6 1045t 95w.

Installed the 1045t with the arctic cooling freezer xtreme rev. 2. I figured it is cheap, low-weight, quiet, and easy to install (no backplate). Installed it and noticed the computer would only post to BIOS when the rig was on its side and not standing up. I assumed the issue was poor contact or too much thermal paste. Re-applied and same issue. However, this time, my 3rd and 4th dimm slots wouldn't accept any memory at all. I could only run my ram single-channel on slots 1 & 2. Again, had to keep the rig on its side.

I didn't OC or play around with the BIOS at the time.

I installed the stock cooler and all my problems disappeared.

I'm just wondering what the issue was with the AC xtreme rev. 2.

Current Build

m4a87td evo
x6 1045t @3.4ghz cpu/2.6ghz nb with stock cooler
8gb ddr3 1600mhz (2+2+4)
radeon 7870 xt OC
1tb 7,200rpm seagate
optical drive
2x 120mm case fans
500w coolermaster PSU
asus ve276q
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old February 22, 2013, 01:25 PM
Rookie
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 5
Default

and yes, I know the psu is questionable- will address that today. Although I seriously doubt that has anything to do with the issue.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old February 22, 2013, 02:29 PM
Allstar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Vancouver, BC
Posts: 741
Default

When you mess up your previous CPU, can you explain what exactly happen? It sounds like you damaged the CPU socket as well.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old February 22, 2013, 02:43 PM
Rookie
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 5
Default

I doubt I damaged the socket- the current 1045t is 100% stable. The mounting bracket isn't damaged either.

When I removed the 1055t, it was stuck to its heatsink/fan. When trying to separate the two, I bent a few rows of pins and broke 6 or 7 pins. Mind you this was when I already removed the 1055t from the socket.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old February 22, 2013, 05:17 PM
Dzzope's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Oct 2010
Location: Irishman in Kiev, wOOoo, I'm an alien...
Posts: 2,906

My System Specs

Default

How many pins has the fan got on the artic?
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old February 22, 2013, 05:31 PM
Top Prospect
 
Join Date: Nov 2012
Location: Vancouver Island
Posts: 61

My System Specs

Default

loose 4/8 pin mobo cable perhaps, or a short caused by a loose screw.I have "ripped" out my share of AM2/939 amd chips, usually the chip is mangled but the board always posted.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old February 22, 2013, 11:54 PM
Rookie
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 5
Default

Fan has 4 pins.

As for the loose cable or short, why would swapping coolers solve the issue?
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old February 23, 2013, 03:38 AM
Dzzope's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Oct 2010
Location: Irishman in Kiev, wOOoo, I'm an alien...
Posts: 2,906

My System Specs

Default

The only thing I can think of is that the board isn't seeing that it's connected and not starting for safety reasons.

Maybe try the arctic on the board with the stock plugged in the CPU fan headder.. make sure the arctic is powered from some-where else.. This is just a test to see if it posts.. If it does there is something wrong with the arctics connector/sensor
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Arctic Cooling Announces Arctic Freezer 13 CPU Cooler FiXT Press Releases & Tech News 8 October 25, 2010 06:10 PM
Freezer xTREME Launched by Arctic Cooling SKYMTL Press Releases & Tech News 5 January 10, 2009 07:29 PM
FS/FT 2x Arctic Cooling Freezer 7 pro's and more donimo Buy/Sell & Trade 0 May 28, 2008 02:47 PM
does an arctic cooling freezer 7 pro is enought for a Q6600 ebdoradz Water Cooling 2 September 26, 2007 10:09 AM