Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old February 9, 2013, 12:23 PM
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2008
Location: Halifax
Posts: 208

My System Specs

Default faulty cpu temp sensor?

I recently bought a used pc to set up for a friend. It has an athlon 64x2 5200+ brisbane am2 on a sapphire pe-am2rs690v2 motherboard. CPU cooled by a CM Hyper 101.

I was concerned about the cpu temps, CoreTemp and HWMonitor showed the cores idle at 50 plus, and just with running normal stuff would get up to 70, 85 when I briefly ran a 3D game.

So I took off the Hyper 101, cleaned off the paste and re-applied some myself (artic cooling mx-4). Temps showed 46 plus, still went up to the 80's.

Just for the heck of it I checked the temp in the bios, it showed 30.
Room temp is about 25 right now due to woodstove.

So if the bios states 30 at idle, do you think its possible that there is a faulty sensor somewhere and the cpu itself is fine? Or should I be worried? Or is there something else I'm not thinking of?

Thanks :)

edit: should mention; its running at stock, haven't tweaked or oc'd. I did try lower the voltage a bit to see if that would help, it didn't.

Also I can watch the temp fluctuate quite a bit while its idle - i just watched it jump from 48 to 52 to 54 to 50 all in about 4 seconds.

edit2: I'll add a screen of hwmonitor - note the thrm and tempin0 temps - aren't they for the cpu also? And note the difference between core#0 and core#1

__________________
Hardware Canucks Rules!

Last edited by ccm001; February 9, 2013 at 04:56 PM.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old February 10, 2013, 10:06 AM
Allstar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Edmonton
Posts: 630

My System Specs

Default

I think it's a busted temp probe. The only way to be sure is to use an external probe on the heatsink's main body.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
would this be a faulty hdd or could it be something else? GUBZ Troubleshooting 7 May 9, 2012 09:23 AM
Faulty Ram? Help! feerof Troubleshooting 8 January 25, 2011 12:55 PM
Temp sensor taping ht_addict Air Cooling 7 January 22, 2011 06:40 PM
Core Temp Sensor issues HalifaxJ Troubleshooting 5 March 16, 2009 12:39 PM
CPU temp or Core temp? E6420 NOOB Delavan CPU's and Motherboards 18 May 28, 2007 05:07 AM