Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old January 4, 2013, 10:47 AM
Rookie
 
Join Date: Oct 2012
Location: Carbonear, NL
Posts: 8

My System Specs

Question GTX260 No audio through HDMI Cable

I have a GTX260 video card and have a LG 42" tv attache via HDMI cable but I cannot get the audio to work. I have attached the spdif cable to the card and am using the dvi-hdmi adapter that came with the card. The onboard audio is Realtek Hd and a Gateway RS780 mobo. I have updated both the Realtek and Nvidia drivers and researched the web for days but nothing has worked. Has anyone solved this problem???? I would love to get this working.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old January 4, 2013, 10:57 AM
Hall Of Fame
 
Join Date: Jul 2008
Location: Canada
Posts: 1,221

My System Specs

Default

If I understand correctly, you want the audio and video to go through your HDMI to your TV.... Have you enabled this function through your NVIDIA drivers control panel ?

It's under: Set Up Digital Audio, you should see some drop down boxes, make sure you see your monitor listed in one of the options, make sure audio is enabled through the right connection, then make sure you follow on to step 2 and enable the playback device through windows sound settings.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old January 4, 2013, 11:04 AM
Arinoth's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: Halifax
Posts: 8,598

My System Specs

Default

Unless you have the audio patch cable from the GTX 2xx to your motherboard, you will not get any audio out of ANY GTX 2xx series. It's not until the 4xx series where it's already set up for you and you don't need the audio patch cable.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old January 4, 2013, 11:11 AM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 2,955
Default

you need cable tha passes audio and nvidia audio driver installed,usally comes with drivers
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old January 4, 2013, 11:22 AM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,639

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Arinoth View Post
Unless you have the audio patch cable from the GTX 2xx to your motherboard, you will not get any audio out of ANY GTX 2xx series. It's not until the 4xx series where it's already set up for you and you don't need the audio patch cable.
In case you missed it.... this is the main reason you're not getting audio. ATI was ahead of Nvidia when it came to native HDMI audio.
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 4G Gskill 1866 DDR3 / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / random 160G Sata HDD
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 320G Seagate Momentus / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old January 4, 2013, 01:12 PM
Rookie
 
Join Date: Oct 2012
Location: Carbonear, NL
Posts: 8

My System Specs

Default

I have installed the patch cable, it is recognized in the nvidia control panel under set up didital audio and I have enabled digitl audio in the realtek audio manager. Also if I enable internal graphics so I can use the system hdmi, it works which means the cable is ok. I am out of ideas.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old January 4, 2013, 01:14 PM
Rookie
 
Join Date: Oct 2012
Location: Carbonear, NL
Posts: 8

My System Specs

Default

nvidia audio driver? Is that separate from the nvidia gtx260 driver?
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old January 4, 2013, 01:23 PM
SugarJ's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Langley, BC
Posts: 6,103

My System Specs

Default

Yes it is. And make sure you are using the latest drivers too. Drivers | GeForce
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old January 4, 2013, 01:28 PM
Rookie
 
Join Date: Oct 2012
Location: Carbonear, NL
Posts: 8

My System Specs

Default GTX 260

Thanks for your replies. I have set Digital Audio to default in the Realtek HD Audio Manager. My TV is recognized when I go into Nvidia control panel to set up digital audio. I have installed the patch cable. I have installed the most up to date drivers for Nvidia Graphics and Realtek onboard audio. Is there a separate driver required for nvidia audio? Nothing is working so far and its driving me nuts. Anyone using a GTX260 that has audio over the HDMI cable? I'm sure I am missing something stupid.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old January 4, 2013, 01:34 PM
SugarJ's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Langley, BC
Posts: 6,103

My System Specs

Default

Going from memory here, but check your device manager, make sure the Nvidia audio device is not disabled.
Reply With Quote
Reply


Tags
audio , gtx260

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[WTB] HDMI to DVi cable muse108dc Buy/Sell & Trade 1 October 17, 2012 06:58 PM
HDMI Audio and Speaker Audio elimtl Troubleshooting 4 March 8, 2011 09:52 AM
HDMI cable Lima Display Units 12 January 3, 2010 10:08 PM
[FS] Xbox 360: Halo 3 ODST, HDMI AV Cable, VGA AV Cable (All Brand New) icarus2 Buy/Sell & Trade 1 December 20, 2009 11:30 AM