Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old December 2, 2012, 06:31 AM
MVP
 
Join Date: Jul 2012
Location: St. John's, Newfoundland
Posts: 414
Default System turns off at random

The last few days I've been noticing my system has been shutting down at random. I am never in the room when it happens but it seems to happen after being left idle for 20-30mins. When I boot back up there are no signs that it shut down unexpectedly. Windows boots as if it was shut down properly.
Temps are fine. Everything else works just fine. I tried stressing it to see if it was something in my OC that wasn't stable but no dice. I can use it for hours on end and its fine but if I leave the room for a bit it shuts off. I have all the sleep and hibernate settings turned off. I don't even use a screen saver. The only thing that powers off is my monitor after 45mins. This is happening in both Windows 7 and Windows 8. They are on different drives too. I can't figure out for the life of me what would be causing it. Reset bios settings to default and got rid of my oc but yet it still seems to happen.
Any ideas what the poop is going on with my system?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old December 2, 2012, 10:39 AM
Shadowmeph's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 3,280

My System Specs

Default

have you asked anyone if they turned off your PC? or is it turning off or going to sleep or hibernating which will power down and looks like it is turned off but actually if you press on the space bar the system will power back up
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old December 2, 2012, 01:08 PM
MVP
 
Join Date: Jul 2012
Location: St. John's, Newfoundland
Posts: 414
Default

Its completely shutting down but it seems to be doing it like it would if someone pushed the power button or hit shut down from start. It starts up normally as if it was shut down properly. Maybe its possible theres a short in my power switch but I can't seem to reproduce it by fiddling around with it or tapping on the area.
It don't think its anyone turning off my pc without my knowledge, i do have young kids but they havnt been in the room everytime its shut down.

Ghosts of Xmas past maybe?
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old December 2, 2012, 01:22 PM
Hall Of Fame
 
Join Date: Jun 2009
Location: Nova Scotia
Posts: 2,606

My System Specs

Default

Very odd. If it really was anything wrong hardware wise it would not boot normally. It really sounds like a power off setting, or the power button being pushed. Can't really help you out on this one.
__________________
Desktop: Antec Three Hundred, Gigabyte Z77-D3H, i5 3570K with Zalman Optima Cooler, Corsair Vengeance 2x4gb 1600mhz, MSI Cyclone GTX 460, Seasonic S12II 500W, WD Black 1TB, Intel 530 120GB
Away from home light Gamer: Acer Aspire 15.6", A8-3500m undervolt and OC to 2Ghz, 2x4gb Corsair Vengeance, Crucial M500 240gb
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old December 2, 2012, 03:28 PM
Shadowmeph's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 3,280

My System Specs

Default

you could try it in a different plugin . if it is plugged into a surge protector it could be that did you look at any logs to see if there was an error?
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old December 2, 2012, 04:52 PM
ZZLEE's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: KANATA
Posts: 1,960

My System Specs

Default

Try " WHOCRASHED " utilty program see what it says.

Look at your monitors sleep settings
WIN 7 settings also power settings.

are you useing a battery back up if so check there also.
__________________
"EVGA hunted down the last dozen or so expats living in Karachi." SKY
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old December 3, 2012, 04:17 AM
MVP
 
Join Date: Jul 2012
Location: St. John's, Newfoundland
Posts: 414
Default

Thanks for the tip. Nice little utility.

It doesn't seem to shed any light on my issue though. The last crash logs are over a week ago when I was playing with OC settings. Nothing current enough to be related to this weird issue.

Oddly enough though my system has been running fine for 24 hours now on my w7 drive. I'm going to switch over to my w8 drive for today and see if it happens again over there. I'm starting to think it may have been some broken windows update or something of the sort. Theres been a few over the last few days maybe MS messed something up with its power settings.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old December 20, 2012, 07:38 PM
Rookie
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 9
Default

Have you check your system logs?
I guess that will help.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New build turns off after a few seconds then turns on again. melonpaste New Builds 4 August 17, 2012 08:05 AM
Computer turns on for a split seconds then turns off after using AMD overdrive TomMiller Overclocking, Tweaking and Benchmarking 18 January 17, 2012 03:51 AM
Random Blue Screens & System Restores on Startup NeilGames Troubleshooting 12 October 17, 2010 08:36 AM
Turns off when installing XP Bubbzilla Troubleshooting 11 January 30, 2010 06:54 AM
Random BSODs on Prime stable system. Realityshift Troubleshooting 17 March 17, 2009 10:13 PM