Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old October 28, 2012, 06:20 PM
MorePower's Avatar
Rookie
 
Join Date: Jan 2009
Location: Ontario, Canada
Posts: 44
Question Installing Windows on new SSD

I've been having some trouble installing windows on my new SSD. When Windows was installing and it was time to select the unallocated drive (I only have the SSD installed) There is a message near the bottom saying Windows cannot be installed to this disk. Why did this show up? I did make sure AHCI was selected in the BIOS. The only options I had in that window was Refresh, Load driver and New. I didn't select any of those and clicked Next. Windows started to install on the SSD.

After it rebooted I got this saying Windows failed to start. But I think I forget to change the drive priority.


Also what is the purpose of the UEFI labels in the corner of the Windows boot manager and my optical drive? Once I eject the DVD and reboot all is left is the Windows boot manager with UEFI label then my SSD followed by the optical drive. Is this the right order?

When I first started the PC all I seen was my SSD and optical drive without the UEFI labels. What caused these to show up?
Attached Images
   
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old October 29, 2012, 05:06 AM
LoTech's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Jan 2012
Location: Calgary
Posts: 283

My System Specs

Default

That is strange. I never had a problem with my install on a SSD. Maybe try a quick install or partial using a regular HDD. Don't go thru the whole process but see if it starts as normal. Also you could try to clone a HDD if you have one with a complete install to the SSD. I assume this is win 7. Also do a quick recheck to make sure everything is seated properly and the drive is on the 6Gb sata 0 plug. Good luck.
__________________

p://www.hardfolding.com/fhtag.php/mem/7984290/26/1.png[/IMG][/url]
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old October 29, 2012, 05:10 AM
JD's Avatar
JD JD is online now
Moderator
F@H
 
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 6,815

My System Specs

Default

This is the "new" way of booting with UEFI-capable motherboards.

Everything you describe sounds proper, so I'm not sure why it isn't booting.

Was the SSD entirely blank? No partitions or such?
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old October 29, 2012, 07:26 AM
MVP
 
Join Date: Mar 2010
Location: 44N by 79W
Posts: 358
Default

Is your SSD attached to a SATA3 port? Try installing Windows using one of the SATA2 connections. Windows 7 has problems with booting if your not using a SATA2 to install the drive and then move it to SATA3 after the drivers have all been installed and everything is running correctly.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old October 29, 2012, 10:17 AM
MorePower's Avatar
Rookie
 
Join Date: Jan 2009
Location: Ontario, Canada
Posts: 44
Default

It seems to work itself out. I just tried re-installing windows and deleted any partitions that were created and selected the unallocated drive. This time there was no Windows cannot be installed to this disk warning near the bottom. Maybe I had the drive in the wrong priority order. I can't remember.

Right now when I start up the UEFI BIOS the order goes like this: Windows boot manager > SSD > Optical drive. I'm assuming it's normal to have the Windows boot manager in the priority list and why does it have the UEFI label on the corner? This is the first time I using a UEFI BIOS so it's new to me.

I just read that if Windows uses a GPT it creates 3 partitions. I guess it did that by default based on my drive priority? I don't know.
I remember now, I deleted two partitions when re-installing Windows. They were MSR (Reserved) and a Primary partitions.

Last edited by MorePower; October 29, 2012 at 10:47 AM.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old October 29, 2012, 06:23 PM
JD's Avatar
JD JD is online now
Moderator
F@H
 
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 6,815

My System Specs

Default

Yup, to use UEFI booting it must be GPT rather than MBR. Perfectly normal and sounds like you've got it all sorted out now.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Installing windows 7 on SSD mardig88 Storage 5 January 5, 2012 07:03 PM
PC freezes while installing Windows 7 Bryan G CPU's and Motherboards 14 July 8, 2011 11:30 PM
Error installing Windows 7 Waldie O/S's, Drivers & General Software 2 March 1, 2010 08:15 AM
Any benefits of installing Windows 7 64 bit vs 32 bit? HoTiCE_ O/S's, Drivers & General Software 20 November 5, 2009 04:35 AM
Installing Windows Vista.... Supergrover Off Topic 6 June 26, 2007 02:31 PM