Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old April 22, 2008, 09:42 AM
Rookie
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 28
Default Shutdown after inactivity

I've been having problems with windows xp pro shutting down on me, it only happens when I leave the computer inactive for awhile. When I move the mouse the screen comes on and then windows would start shutting down, theres no messages or anything it just goes into the shut down process. This has happened a few times now, and it only does this if I leave the computer alone for awhile like when I go to sleep or at work. My specs are

Win xp pro sp2
e3110 with ds3l mobo @ stock
true 120 with scythe kaze
galaxy 8800gt
2g mushkin ddr800
corsair hx520
wd 320g hd
antec p182 with side panel off

Any help or suggestions would be greatly appreciated
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old April 22, 2008, 09:47 AM
Eagle Eye's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Dec 2007
Location: Kleinburg, ON
Posts: 2,069

My System Specs

Default

Check your power management properties in the control panel. Your computer might be shutting itself off due the profile that is being used, otherwise if the computer is shutting off due to inactivity I would imagine that you have a virus of somesort.

EE
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old April 22, 2008, 10:20 AM
magictorch's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2007
Location: Annapolis Valley, NS
Posts: 1,838

My System Specs

Default

if you do suspect a virus and want access to an uptodate virus scanner removal tool then you could try trendmicro for free at their site- .
__________________
White Night:: i7920 (4ghz), Rampage III extreme (A1), Mushkin XP 1600 (9,9,9,24),SLI480., white MM horizon.
CPU: Feser 220 int.|Apogee GTZ|S.Res.rev2| MCP655.

GPU: PA120.3|S.Res.rev2|2x EK FC blocks| MCP655.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old April 22, 2008, 10:28 AM
Rookie
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 28
Default

Okay thanks I'll try both after work. Hopefully it will fix it
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old May 14, 2008, 10:51 AM
Rookie
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 28
Default

Well its been a while and I'm still having the problem. I'm wondering if it could be a heat problem or maybe my power supply? I've tried what was suggested but it doesn't seem to solve the problem. Maybe I should try a fresh install, although I really hope I don't have to. What does everyone think?
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old May 14, 2008, 01:49 PM
MpG's Avatar
MpG MpG is offline
Hall Of Fame
 
Join Date: Aug 2007
Location: Kitchener, ON
Posts: 3,144
Default

After a period of inactivity, I would expect heat or your PSU to be two of the less likely culprits, since both are more likely to cause problems during heavy activity.

I'm not seeing any red flags with your hardware. As annoying as it can be, you might want to give some serious thought to doing a reinstall. It amazing how much crap can accumulate over time (even when you're properly uninstalling/organizing everything) and it's not unthinkable that a 'perfect storm' causing those shut-downs might have inadvertently been created.
__________________
i7 2600K | ASUS Maximus IV GENE-Z | 580GTX | Corsair DDR3-2133
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old May 14, 2008, 03:11 PM
thenewguy001's Avatar
Allstar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Vancouver
Posts: 844
Default

I had an opposite problem on my old PC. After I put the computer on standby, it would start up by itself after a long while. It won't start up fully into windows or BIOS or anything, but the system fans would run. I don't know if I had a virus or anything but a fresh installation of windows somehow fixed it. It woudln't happen every time either. It was very weird.
__________________
i5 2500K @ 4.0 GHz
2 x 4GB G.Skill Ripjaws X
Patriot Pyro 240GB
Gigabyte HD 6970 OC
Gigabyte Z68X-UDH3-B3
Seasonic 760W
Coolermaster Hyper 212+
CM690 w/ 1-80mm, 6-120mm fans.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old May 14, 2008, 08:12 PM
Rookie
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 28
Default

Okay I'll probably try reinstall windows sometime soon, its not really that bad tho. Only happens once in awhile, and only when I come back from a long period so right now its not really a big problem. Kind of annoying but still bearable.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes