Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old September 21, 2012, 03:59 AM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Mar 2008
Location: Montreal
Posts: 1,358

My System Specs

Default Keyboard problem in BIOS *Solved*

For a month or so, I noticed that when I wanted to reboot in safe mode my keyboard was unresponsive. When I tried to move up or down, it wouldn't move at first and then started acting up and moving down or up as if my finger was pressing the key for a good 15-20 seconds. Eventually it stops, but when I press up or down again, it does the same. The enter key is equally unresponsive, but I can't quite tell you what it does.

I didn't make much of it, but I am still able to press F8 and get to the screen for safe mode without problems. I am also able to press DEL and get into the BIOS without problem.

Today, I tried to get into the BIOS to boost the speed of my CPU (since temperatures are down a bit and it was underclocked all summer), but I get the very same problem.

The keyboard works perfectly fine in Windows, in fact I am using that keyboard to type this. The arrows have also been tested in Windows and show no sign of problem. Back in March-May, there were no issues in BIOS either. The keyboard is a fairly recent Logitech illuminated. Aside from that, its the rig in my system details.

Anybody has a clue of what is going on ?
Thanks for your help.
__________________

Last edited by Kilauea; September 23, 2012 at 08:09 AM.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old September 21, 2012, 04:29 AM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,227

My System Specs

Default

Are you using a motherboard USB plug (rear) or a USB header? If you're using something plugged into a header, try one of the physical motherboard connectors.
__________________
EVGA X58 3X SLI / i7 980X / 3X 4G Mushkin Blackline Frostbite / XFX Pro 1000W / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / WD 6401AALS / TT Lvl 10 GT
Swiftech MCP655 WC Pump / EK XT 240 Rad / 2X Scythe Ultra Kaze / EK Supreme HF / Primochill Myriad Dual Bay Res / Dell UltraSharp U2412M

Gigabyte C1007UN-D / 2X4G Gskill PC3-10700 / Pico PSU / 2.5" 750G Toshiba HDD / Mini-Box M350 / 1X 19" BenQ / 1X 17" HP
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old September 21, 2012, 04:38 AM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Mar 2008
Location: Montreal
Posts: 1,358

My System Specs

Default

It is plugged directly in the motherboard, no hub or any such thing.
__________________
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old September 21, 2012, 01:16 PM
LaughingCrow's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Feb 2010
Location: Southern Ontario
Posts: 379
Default

Try a different USB port off the motherboard.
Clean keyboard - they seem to be designed to collect debris. Inspect and check for any physical obstructions. Use canned air if needed.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old September 23, 2012, 08:06 AM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Mar 2008
Location: Montreal
Posts: 1,358

My System Specs

Default

There were no changes recently done. The keyboard had been working just fine in BIOS in the past. But I did what was suggested and tried a different USB port first before turning on the PC and it resulted in the same problem; then I switched USB port while in the BIO and I managed to get it working. Weirdly enough, when I got back to Windows, I had to unplug and replug (in the same USB port) my keyboard for it to be responsive.

All that to say, thank you for your help and sorry if did not update this any earlier, I wasn't home to test it.
__________________
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old September 23, 2012, 08:09 AM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,227

My System Specs

Default

So it's back to working now? Unfortunately if you can't get into bios at all then there aren't too many things you can try outside of a different connector and possibly a cmos reset.
__________________
EVGA X58 3X SLI / i7 980X / 3X 4G Mushkin Blackline Frostbite / XFX Pro 1000W / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / WD 6401AALS / TT Lvl 10 GT
Swiftech MCP655 WC Pump / EK XT 240 Rad / 2X Scythe Ultra Kaze / EK Supreme HF / Primochill Myriad Dual Bay Res / Dell UltraSharp U2412M

Gigabyte C1007UN-D / 2X4G Gskill PC3-10700 / Pico PSU / 2.5" 750G Toshiba HDD / Mini-Box M350 / 1X 19" BenQ / 1X 17" HP
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old September 23, 2012, 08:11 AM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Mar 2008
Location: Montreal
Posts: 1,358

My System Specs

Default

Its all working now, at least it did for what I had to do in the BIOS. I won't be restarting repeatedly to check the percentage of success. Thanks again.
__________________
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can we use bluetooth wireless keyboard to enter to BIOS now? Terencebusiness LinusTechTips Q&A 1 April 23, 2012 01:08 AM
UPS Power ISSUES and Keyboard not Active in BIOS El Topo Troubleshooting 18 August 25, 2011 08:53 AM
Keyboard won't work in BIOS.. Works in Windows MorePower Troubleshooting 5 March 26, 2010 08:41 AM
keyboard not working in bios! Rusty Nutz Troubleshooting 26 October 28, 2008 10:17 AM
Problem with Bios:( cdn_Madrach Overclocking, Tweaking and Benchmarking 4 April 9, 2007 09:35 AM