Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old July 8, 2012, 08:57 PM
Chasingu's Avatar
Top Prospect
F@H
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 105

My System Specs

Default I don't know what to do...

So, around 3 weeks ago, my dad and I built my new computer. For about a day, it worked great.

However, its been 3 weeks, and I don't know what to do.

I've had the computer do the following to me:
  1. Black Screen and Restart while running a non intensive program.
  2. Had games like Skyrim and Just Cause 2 freeze.
  3. Skyrim crashes *Don't know if game issue*

It is really bizarre, cause I'll just be gaming or doing normal tasks and it will just crash.
It is not because of high CPU and GPU loads apparently because, I use BOINC at night and max out both CPU and GPU for MilkyWay@Home and Rosetta@Home computations and never had it crash during that time.

I don't even know where to start on what hardware it could be failing.

Ive updated the BIOS to the latest version for my Motherboard (Specs on side), Catalyst is 12.6 and to my knowledge everything driver related is up to date.

At first I thought it was my Power Supply, then my RAM, but now I am suspecting a Graphics Card Problem. But I can't pin point it.

I was really hoping that this build was going to go smoothly. I talked to my parrents for months about getting the $1800 dollars required for buying the parts to get the build.

All my specs are in my Spec's box...I really don't know what to do...
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old July 8, 2012, 10:08 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,419

My System Specs

Default

Stock speeds? Anything that might be an indication of when it happens (audio issues maybe?).
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i5 4670K / 2X 4G Gskill 1866 DDR3 / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / random 160G Sata HDD
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 320G Seagate Momentus / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old July 8, 2012, 10:19 PM
Rookie
 
Join Date: Jun 2007
Location: Woodbridge/GTA
Posts: 34
Default

Assuming you've already downclocked the CPU back to stock and thoroughly tested the memory, it should be easy enough to troubleshoot the video card by removing it and using the 3570K's IGP.

It sounds like a memory or unstable overclock issue.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old July 8, 2012, 11:44 PM
Perineum's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Mar 2009
Location: Surrey, B.C.
Posts: 4,038

My System Specs

Default

First of all, where do you live?

Second, run Memtest86+

Third run HD long test from manufacturer of your HD.

Fourth, run Prime95 for multiple cores on your machine for 6 hours (while you are out doing something) and see if that makes it reset.

That will clear the RAM, the Processor and the HD from the troubleshooting queue.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old July 9, 2012, 08:10 AM
Chasingu's Avatar
Top Prospect
F@H
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 105

My System Specs

Default

I haven't downclocked it yet, so I will go about doing that right after I finish making this post.

Can someone point me to a Memtest86+ iso that will work with Ivy Bridge. When I ran it, it just kept posting the same 4 lines of jibberish for 3 minutes until I turned it off.

Should I run Spinrite to test the drive?

What settings should I run Prime95 at?

Edit#1:
I downclocked back to stock settings using the ASUS Motherboard Normal Setting. When I went back to Windows, I think the Overclock was the problem. When it was overclocked, the memory went to something that I had never seen before, like 1372MHZ, but back at stock, the memory is at 1333MHz. I'll try gaming around today and see if that was the culprit. To be honest, I don't think there is much preformance gain from 3.8GHz at turbo and 4.2GHz at turbo...

Edit#2:
Should I use ADIA64 for a full system stress test, stressing everything?

Last edited by Chasingu; July 9, 2012 at 08:21 AM.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old July 9, 2012, 08:34 AM
Perineum's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Mar 2009
Location: Surrey, B.C.
Posts: 4,038

My System Specs

Default

At stock clocks you need to verify that every component is okay, then you can definitely say that the OC was the issue.

Memtest86+ Memtest86+ - Advanced Memory Diagnostic Tool

Run Prime95 as "just stress testing" and pick the blended test.

If your HD is a Seagate, then use Seatools from their support page.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old July 9, 2012, 10:30 AM
Allstar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Edmonton
Posts: 643

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Chasingu View Post
Catalyst is 12.6
Downgrade to 12.4. Many a gremlin has been created by buggy amd driver patches. The stock clock then stress test is also a great idea. Good luck and stay positive, you'll get it fixed!
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old July 9, 2012, 11:28 AM
Chasingu's Avatar
Top Prospect
F@H
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 105

My System Specs

Default

Ive finished up the hard drive test and it came out as a pass.

I will try Prime95 with the blend stress test and post back in 6 hours.

The drivers were 12.4 while it was crashing, I updated to 12.6 to see if it would help and so far it is the same.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old July 9, 2012, 03:48 PM
Master_Shake_'s Avatar
Top Prospect
 
Join Date: May 2011
Location: Ontario, Canada
Posts: 125

My System Specs

Default

try the 12.7 beta??
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old July 9, 2012, 04:57 PM
Chasingu's Avatar
Top Prospect
F@H
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 105

My System Specs

Default

Ive been running Prime95 for six hours now and it is stable at stock speeds. Should I keep it running for 24 hours, or should I go and do the final test, which is MemTest86+?

Also, what program should I use to stress test the GPU and for how long? The GPU is a Radeon HD 7850.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes