Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old June 17, 2012, 10:07 PM
The Quicken's Avatar
MVP
 
Join Date: Jan 2011
Location: BC CANADA
Posts: 278

My System Specs

Default No POST Beep...?

Friend bought an Gaming pc off the net (new build) and had multiple BSOD's in the few weeks He's had it. A fan wasn't working either (was not plugged in).

So He brings it by, I check the wired connections, re-seat the GPU, RAM, and HDD. Do a fresh install of OS and all other programs/drivers. Everything works great...except no POST Beep. (was never a beep/beeps b4 according to my friend.)

I do get a POST Screen (??) and in the BIOS I did not see any options to turn beeps on/off. Anyone have some insight on this?

Case= form factor ATX NZXT SWITCH 810
MOBO= GIGABYTE X79-UD3

No speaker connectors (circled red)
Audio is connected (circled blue)
Linky to PDF manual DL GIGABYTE - Motherboard - Socket 2011 - GA-X79-UD3 (rev. 1.0)
Attached Images
 

Last edited by The Quicken; June 21, 2012 at 03:04 AM.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old June 17, 2012, 10:20 PM
great_big_abyss's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2011
Location: Winnipeg
Posts: 2,210

My System Specs

Default

You need to install a motherboard speaker on the speaker header you circled in RED. The polarity doesn't matter.

__________________



HTPC: Z77A-G45; 3770K; Coolermaster GeminII; 2x4GB Kingston HyperX 1600Mhz; MSI R7-260X; 2x 128GB Crucial M4 SSD; 1TB WD Green, 2x 2TB WD Green; PC P&C 750W PS; Fractal Design Node 605;
Son's Rig: M5A97; 1055T; CNPS20LQ; 2x4GB Corsair Vengeance 1600Mhz; ASUS GTX650Ti Boost; 80GB Intel 520 SSD; 320GB WD Black HDD; SPI 700W; Bitfenix Shinobi;
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old June 17, 2012, 10:30 PM
The Quicken's Avatar
MVP
 
Join Date: Jan 2011
Location: BC CANADA
Posts: 278

My System Specs

Default

Thankyou, this seems like the only viable option.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old June 17, 2012, 10:33 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,728

My System Specs

Default

Yeah, there was a period of time when all motherboard manufacturers were putting those little piezo speakers on the mobo, during which time the case manufacturers decided to save $.50 / unit by not including a case speaker.... fast forward to today when motherboard manufacturers decided to save the $.20 / unit that a piezo speaker costs (plus whatever miniscule amount it costs to solder an individual part onto the board) and now cases don't have them......

Both ASUS (motherboard) and Thermaltake (case) have gotten kudos from me lately for including one. :)
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 4G Gskill 1866 DDR3 / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / random 160G Sata HDD
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 320G Seagate Momentus / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old June 17, 2012, 10:40 PM
The Quicken's Avatar
MVP
 
Join Date: Jan 2011
Location: BC CANADA
Posts: 278

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by sswilson View Post
Yeah, there was a period of time when all motherboard manufacturers were putting those little piezo speakers on the mobo, during which time the case manufacturers decided to save $.50 / unit by not including a case speaker.... fast forward to today when motherboard manufacturers decided to save the $.20 / unit that a piezo speaker costs (plus whatever miniscule amount it costs to solder an individual part onto the board) and now cases don't have them......

Both ASUS (motherboard) and Thermaltake (case) have gotten kudos from me lately for including one. :)
Glad my new MOBO is an ASUS then lol.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
BIOS Beep Codes Supergrover Troubleshooting 3 April 29, 2013 10:17 PM
No POST Or Beep geokilla Troubleshooting 12 September 13, 2011 11:43 PM
No Post/No Beep/No Display. Flintblade Troubleshooting 17 April 3, 2011 06:35 AM
beep codes and no video andynerd Troubleshooting 7 November 15, 2010 05:58 PM
Fans Spin, Won't POST or Beep Scart Troubleshooting 11 July 29, 2008 04:42 PM