Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old May 2, 2012, 12:50 AM
Allstar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Edmonton
Posts: 645

My System Specs

Default Crossfire Woes

Hello.

I currently have 2 unlocked sapphire 6950 in crossfire. They are both working fine unlocked independently. I have an 850W PSU and all cards have proper dedicated non adapted connections.

My problem is that no matter what I set the clock speed to, the catalyst control center (CCC) forces my second GPU to a serious underclock, even when i put it @ 95%+ load.

My Trixx utility seems to bypass this. Is there any logic behind this annoying bug?

Thanks for your time.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old May 2, 2012, 04:10 AM
Arinoth's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: Halifax
Posts: 8,589

My System Specs

Default

Unfortunately that sounds like the quality AMD drivers for crossfire. I and other people have had issues in the past with crossfire. It seems AMD can't code decent multi-gpu drivers for the life of them. Also CCC is a piece of garbage, if you find Trixx fixes your issue stick with it. You could make matters worse poking around in CCC.

The only thing that may come to mind is that stupid gpu voltage/efficiency thing/tab in CCC that could be set too low for your 2nd card.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old May 2, 2012, 05:20 AM
Killswitch's Avatar
Allstar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Sault Ste Marie, Ontario
Posts: 839

My System Specs

Default

It sounds to me like there might be a config file hiding somewhere that is keeping the second card in "2D" mode.

Uninstall the video drivers, CCC and Trixx. Reboot into safe mode and Run Driver Sweeper to get rid of any ATI left overs. http://www.guru3d.com/category/driversweeper/

After that, re-install your drivers and hopefully you'll be good to go.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old May 2, 2012, 08:42 AM
NSdeadly1's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Feb 2011
Location: Amherst, Nova Scotia
Posts: 238

My System Specs

Default

Again, people saying that AMD drivers are crap. I currently am running 2 XFX 6950's in crossfire and have had 0 issues. I had absolutely no issues with my 6870's in crossfire either. Is it possible that unlocking the bios on the cards created the problem? Only reason i'm saying this because a lot of my friends and i are running crossfire and have yet to have a single issue.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old May 2, 2012, 12:29 PM
Allstar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Edmonton
Posts: 645

My System Specs

Default

All is well. I have made peace between ccc and trixx by just clicking "apply" on the trixx control panel, overriding ccc.

I will try and re-install the drivers after running driversweeper, but my overnight overclocked stress test passed perfectly

Thanks for the advice guys :)
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
QDC woes. turtletrax Water Cooling 11 September 24, 2011 01:31 AM
Optical woes Dunc Storage 6 September 9, 2011 09:51 PM
New build woes Sleal Troubleshooting 11 June 28, 2009 04:25 PM
e5200 Woes curtispan Overclocking, Tweaking and Benchmarking 13 June 27, 2009 09:22 PM
64-bit woes evancolson O/S's, Drivers & General Software 2 June 6, 2008 10:14 PM