Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old April 24, 2012, 05:44 AM
Rookie
 
Join Date: Aug 2009
Location: Ottawa/Gatineau
Posts: 27

My System Specs

Arrow Random reboot with new build

Hello everyone,

Last night, I build a PC for a friend who does video editing/encoding. Here are the specs:

i7 2700k (at stock speed, stock cooler, automatic voltage and default options set in BIOS)
Asus P8Z68-V LE (latest BIOS version was intalled before installing Windows)
2x8GB DDR3-1600 G-Skill (in two blue memory ports like manual says, set to DDR3-1600, auto timings (which are ok) and to 1.5 v in BIOS)
256GB Crucial M4 SSD (on SATA 6 gbps port 1, latest firmware was installed before installing Windows)
2x3TB Wester digital Green (on SATA 3 gbps port 1 & 2)
LG Blu Ray Writer (SATA 3gbps port 3)
LG DVD Writer (SATA 3gbps port 4)
Asus PCI-E Wireless Adapter (plugged in the closest PCI-E port)
XFX 650W PSU (one of the SATA power cord is used for the DVD/BR drives, the other is used for the 2 HDD and the SSD)
Antec P280 (with additional front panel fan.)
Windows 7 Ultimate 64-bit OEM

After installing Windows, I successfully installed all the latest drivers from the Asus download page for the P8Z68-V LE and the device manager does not have any exclamation marks. Then, the computer did a random reboot while I was in the middle of installing Windows updates. Because I wanted to make sure the system was stable, I ran prime95 (blend) & realtemp. The computer rebooted after about 10 minutes. Idle CPU temp is about 37C and 81C at full load.

I was wondering, is the crash with prime 95 normal since I am using the stock cooler? Note that my friend is going to use CPU intensive apps (i.e. Adobe Premiere and lots of encoding jobs).

What test/app could I do run to make sure that the build is stable?

Is there any software that can give more information on the latest crash?

Thank you for your help!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old April 24, 2012, 05:47 AM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,784

My System Specs

Default

No discrete vid card?
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 8G Gskill 1866 Sniper / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / Seagate Barracuda 1TB
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 250G Samsung 840 Series SSD / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old April 24, 2012, 06:03 AM
Rookie
 
Join Date: Aug 2009
Location: Ottawa/Gatineau
Posts: 27

My System Specs

Default

Nope.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old April 24, 2012, 06:13 AM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,784

My System Specs

Default

If I had a machine rebooting 10 minutes into prime, the first thing I'd be looking at would be a slight bump in both NB V, and Dram V.
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 8G Gskill 1866 Sniper / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / Seagate Barracuda 1TB
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 250G Samsung 840 Series SSD / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old April 24, 2012, 06:19 AM
Rookie
 
Join Date: Aug 2009
Location: Ottawa/Gatineau
Posts: 27

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by sswilson View Post
If I had a machine rebooting 10 minutes into prime, the first thing I'd be looking at would be a slight bump in both NB V, and Dram V.
Ok I will try that tonight. Any suggestions on the voltages values I should be using?
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old April 24, 2012, 06:22 AM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,784

My System Specs

Default

Hopefully the bios will tell you what stock settings it's using, otherwise, check for motherboard monitoring software which should tell you. Just give it a slight tweak from what it's currently sitting at. Wouldn't need to be much.
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 8G Gskill 1866 Sniper / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / Seagate Barracuda 1TB
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 250G Samsung 840 Series SSD / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old April 24, 2012, 05:39 PM
Rookie
 
Join Date: Aug 2009
Location: Ottawa/Gatineau
Posts: 27

My System Specs

Default

I did what was suggested on this tom's hardware post. It worked for 17 minutes...

I will attempt to increase the voltage now. CPU-Z reports 1.248V. I will try 1.3V.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old April 24, 2012, 06:00 PM
Rookie
 
Join Date: Aug 2009
Location: Ottawa/Gatineau
Posts: 27

My System Specs

Default

With 1.3V in the bios, I get 1.272-1.280V in CPU-Z. The computer rebooted after 7 minutes of priming... any suggestions?
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old April 24, 2012, 06:29 PM
Rookie
 
Join Date: Aug 2009
Location: Ottawa/Gatineau
Posts: 27

My System Specs

Default

I reran with a slightly lower voltage and the computer reboots when the CPU temperature is close to 93C. I'm putting the CPU voltage to back to auto and increasing the ram voltage by a little.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old April 24, 2012, 06:42 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,784

My System Specs

Default

I'm assuming you're using the stock cooler? Those temps are pretty warm, do you have more Thermal compound to try a reseat?
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 8G Gskill 1866 Sniper / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / Seagate Barracuda 1TB
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 250G Samsung 840 Series SSD / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
Reply


Tags
new build random reboot

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Random BSOD/Reboot Ctech Power Supplies 0 August 10, 2011 08:31 AM
Random freezes during gaming on a new build Your_friendly_gamer Troubleshooting 16 July 23, 2011 01:55 AM
Random Reboot Jd007 Troubleshooting 3 September 19, 2010 09:53 AM
Random Reboot's mootehcow Troubleshooting 15 September 3, 2010 06:14 PM
Random Reboot? NineLives Troubleshooting 11 July 11, 2010 12:04 PM