Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old February 11, 2012, 10:03 PM
Delavan's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: May 2007
Location: Mtl
Posts: 1,153
Default I'm pulling my hair! Help!

Hi all,

I'm running the rig in sig.
I'm getting random BSOD with the "memory management" error code at startup, every other day...I just reboot and the comp boots fine...

-I tried everything...or almost:

-Mem test
-MOBO BIOS update to the latest version
-P95
-My OC is stable and the comp never crashes in games.
-I changed OC settings (backed down)
-I tried giving a little extra voltage on the DIMMS (like 1.5125 instead of 1.5V)
-I tried giving a little VCCIO extra juice....very small increment

It's annoying...

Anything I could have overlooked?
__________________
i7 4770K @ 4.5GHz / Corsair H100i / Maximus VI HERO / 8GB Corsair Vengeance Red LP 1.5V 1866 / EVGA GTX780 ACX / Corsair Performance Pro 128GB SSD / Intel 520 120GB SSD / WD Black 640 GB storage

ROG G53SX laptop: i7 2630QM / 12GB DDR3 / GTX560m 2GB / 750GB 7200rpm (14 000 3Dmarks06)
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old February 12, 2012, 12:28 AM
Hall Of Fame
 
Join Date: Apr 2009
Location: laval Qc
Posts: 1,072
Default

enable llc 50-75% turn off power saving features like c1 c6...
don't be scared to up vdimm to 1.55 lol
__________________
maximus IV extreme @ 5.1 1.41v

evga e760 +920 4.8 water5.0+ on phase linx stable
gtx285 tri-sli
dfi ut-p35 lt
e8600@4.6 1.38v
too much ram
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old February 12, 2012, 01:47 AM
Rookie
 
Join Date: Dec 2008
Location: Brome, Quebec
Posts: 29

My System Specs

Default

also dont be afraid to leave memtest running over a night and see if it encounters errors i had some g-skill sticks and one pass through turned up nothing but let it go a night came back and what do you know, errors. Also i had similar BSOD issues to the ones you mentioned but have you tried running without the OC and seeing if it'll BSOD?
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old February 12, 2012, 01:14 PM
Allstar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Edmonton
Posts: 646

My System Specs

Default

memory management error?
1: Did u screw with your virtual memory settings?
2: Is the memory on your QVL for your mobo?
3: Is your case open?

I feel your pain. I've had the same type of error years ago. It was a bad MOBO.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old February 12, 2012, 01:42 PM
Delavan's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: May 2007
Location: Mtl
Posts: 1,153
Default

The memory is on the QVL, the Ripjaws X are pretty common dog too, especially the DDR3-1333 CL9 variety.

For the virtual memory, not too sure, I made a few SSD tweaks, nothing else...it's set at "let windows manage it's own virtual memory".

My case is not opened..
__________________
i7 4770K @ 4.5GHz / Corsair H100i / Maximus VI HERO / 8GB Corsair Vengeance Red LP 1.5V 1866 / EVGA GTX780 ACX / Corsair Performance Pro 128GB SSD / Intel 520 120GB SSD / WD Black 640 GB storage

ROG G53SX laptop: i7 2630QM / 12GB DDR3 / GTX560m 2GB / 750GB 7200rpm (14 000 3Dmarks06)

Last edited by Delavan; February 12, 2012 at 06:40 PM.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old February 12, 2012, 01:57 PM
Allstar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Edmonton
Posts: 646

My System Specs

Default

Did u try relaxing the timings?
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old February 12, 2012, 03:05 PM
Hall Of Fame
 
Join Date: Apr 2009
Location: laval Qc
Posts: 1,072
Default

you dont need to relax timings lol
i seen some 1333 gskill sets do 2133 9-11-9 1.65v lol
that problem is common with voltage drop @ idle
__________________
maximus IV extreme @ 5.1 1.41v

evga e760 +920 4.8 water5.0+ on phase linx stable
gtx285 tri-sli
dfi ut-p35 lt
e8600@4.6 1.38v
too much ram
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old February 12, 2012, 03:42 PM
MVP
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 444

My System Specs

Default

voltage drop, or even set it to XMP which seems to fix ALOT of folks crashing issues.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old February 12, 2012, 06:38 PM
Delavan's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: May 2007
Location: Mtl
Posts: 1,153
Default

I raised the vDIMM voltage to 1.52V for now.... I had it set to 1.5V before, because I noticed that vDIMM was dropping to 1.49V when the rig was OC'ed...
As for XMP, dunno, my BIOS is kinda weird, as I don't directly see XMP as an option. I have the latest ASUS bios for my P8P67 deluxe (v.2103).

As for timings, I really use the vanilla CL9-9-9 stuff....

Maybe it's the Sandybridge onboard memory controller that is finicky?
__________________
i7 4770K @ 4.5GHz / Corsair H100i / Maximus VI HERO / 8GB Corsair Vengeance Red LP 1.5V 1866 / EVGA GTX780 ACX / Corsair Performance Pro 128GB SSD / Intel 520 120GB SSD / WD Black 640 GB storage

ROG G53SX laptop: i7 2630QM / 12GB DDR3 / GTX560m 2GB / 750GB 7200rpm (14 000 3Dmarks06)
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old February 16, 2012, 04:06 PM
Delavan's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: May 2007
Location: Mtl
Posts: 1,153
Default

So far so good, touchy wood...
I know if I say so, shyte's gonna hit the fan soon...=(

Re-touching wood lol!
__________________
i7 4770K @ 4.5GHz / Corsair H100i / Maximus VI HERO / 8GB Corsair Vengeance Red LP 1.5V 1866 / EVGA GTX780 ACX / Corsair Performance Pro 128GB SSD / Intel 520 120GB SSD / WD Black 640 GB storage

ROG G53SX laptop: i7 2630QM / 12GB DDR3 / GTX560m 2GB / 750GB 7200rpm (14 000 3Dmarks06)
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
To buy a 5850 or not to buy... pulling my hair out over this 0o0 Video Cards 20 January 15, 2010 02:42 PM
Google pulling out of China? encorp Off Topic 2 January 14, 2010 10:22 AM
on the verge of pulling the trigger Bucklaz New Builds 23 December 23, 2008 01:19 PM
Giga P35C-DS3R + Muskin HP-6400 2x2GB == ripping hair out vulcan500rider CPU's and Motherboards 14 November 14, 2008 06:04 PM