Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old December 16, 2011, 06:10 AM
Rookie
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 27
Default Game locks up computer

Recently I'm been have trouble with a couple of games (Killing floor, Battlefield P4F). I can play 10-15min before the computer locks up, sometime the screen will go black sometimes pink and always get this 1 second sound loop.

First thought was gpu, but I can play Crysis 2 or Skyrim all I want without problems. Furmarks quick tests are fine, prime say my cpu is not failing, Memtest ok, btw nothing is overclocked, gpu was underclocked.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old December 16, 2011, 07:13 AM
MVP
 
Join Date: Dec 2008
Location: Toronto
Posts: 409

My System Specs

Default

What is the gpu temp before it stalls?
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old December 16, 2011, 07:14 AM
Arinoth's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: Halifax
Posts: 8,580

My System Specs

Default

If you can give us your system specs that would help us out.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old December 16, 2011, 08:09 AM
Adzsask's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Dec 2011
Location: SK
Posts: 831

My System Specs

Default

I was having the same problem for the past few days,it was MSI afterburner applying an unstable overclock when I boot the PC. Resetting MSI's overclock profiles fixed the freeze ups for me.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old December 16, 2011, 08:25 AM
great_big_abyss's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Oct 2011
Location: Winnipeg
Posts: 2,208

My System Specs

Default

Have you by chance removed your CPU heatsink lately? If you have, check your thermal compound. I know I had that problem when I removed my heatsink and didn't reapply thermal compound. My processer would overheat and lock up.
__________________



HTPC: Z77A-G45; 3770K; Coolermaster GeminII; 2x4GB Kingston HyperX 1600Mhz; MSI R7-260X; 2x 128GB Crucial M4 SSD; 1TB WD Green, 2x 2TB WD Green; PC P&C 750W PS; Fractal Design Node 605;
Son's Rig: M5A97; 1055T; CNPS20LQ; 2x4GB Corsair Vengeance 1600Mhz; ASUS GTX650Ti Boost; 80GB Intel 520 SSD; 320GB WD Black HDD; SPI 700W; Bitfenix Shinobi;
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old December 16, 2011, 08:40 AM
Jebusman's Avatar
MVP
 
Join Date: Nov 2008
Location: Halifax, Nova Scotia
Posts: 358

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by great_big_abyss View Post
Have you by chance removed your CPU heatsink lately? If you have, check your thermal compound. I know I had that problem when I removed my heatsink and didn't reapply thermal compound. My processer would overheat and lock up.
He can play Crysis 2 and Skyrim without it locking up, and Killing Floor isn't that CPU intensive.

I had (arguably still have) the exact same problem running SC1 on a Q6600. It would just randomly lock up with the 1 second sound loop for no reason. Blizz support never figured out it, and neither did I. We just need his system specs.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old December 16, 2011, 09:27 AM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 2,924
Default

Quote:
Originally Posted by foredown View Post
Recently I'm been have trouble with a couple of games (Killing floor, Battlefield P4F). I can play 10-15min before the computer locks up, sometime the screen will go black sometimes pink and always get this 1 second sound loop..
how old is moniter ?

are the games current patches applied

also mite be malware/virus run a cleaner
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old December 16, 2011, 10:50 AM
Rookie
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 27
Default

Main specs e6750, 680i, 4gb PC2-8000, 8800gt sli.

Well I just finished playing Battlefield p4f and it didn't lock up this time. This morning I updated to the newer nvidia beta driver and dropped my cpu back to stock and ram down to 800.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old December 16, 2011, 10:53 AM
Rookie
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 27
Default

malwarebytes and avast come up clean, core temp 23/43, gpu temps hit 68 in furmark

Games patched, Killing floor is on steam and auto updates, Battlefield is also auto updating.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old December 16, 2011, 11:46 AM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 2,924
Default

what PSU have and 12v rail amperes ?
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
C-11 Digital Locks & Game Industry in Canada LaughingCrow Off Topic 6 December 15, 2011 04:03 PM
First time ever using game pad on computer,I like it gerardfraser Gaming 8 December 10, 2011 05:20 AM
System Locks Up Under Load. BLARRRG! FlightlessLobster Troubleshooting 17 November 16, 2011 05:52 PM
Hard Locks Chos3n Troubleshooting 11 October 18, 2011 11:11 PM
Locks up during POST donimo Troubleshooting 26 November 16, 2008 10:26 PM