Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old November 26, 2011, 08:20 AM
MVP
 
Join Date: Oct 2008
Location: Sunshine coast, BC
Posts: 490
Default DVI to HDMI cable questions?

Key parts involved, fluid 46"/8800gts/ dvi to hdmi 25' cable(yes I understand that it doesn't carry sound)/ aux 3.5mm(from pc) to L and R rca sound wire to tv.

Originally s-video and aux 3.5 to L n R rca works fine on tv.

What I did (dvi to hdmi 25' cable), put dvi end on 8800gts then plugged hdmi into tv (tried all 3 hdmi inputs on tv) picture is great, works perfectly.

Aux 3.5mm to rca sound just won't work with the hdmi plugged in (tried other aux inputs , no sound but there is a signal coming through the wire) .

What i'm wondering is am I trying to do the impossible, does the dvi to hdmi cable force the tv to use audio over hdmi that isn't there because it's a dvi connection?

Is my only option to put a small set of pc speakers next to the tv and run them out of the pc? This pc to tv stuff is new to me.
__________________
waiting for FX 8350 to arrive / Tuniq Tower 120/ R9 280X / G Skill 12800CL9D 4x4GBXL/ S12D 850w/ GA 990FXA-UD3 /WD640AALS Black, WD1TB FALS x1, / Dell IPS 1920x1080/ Win 7 64
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old November 26, 2011, 09:05 AM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 2,966
Default

depends on what version of HDMI cable (1.4a) or DVI ???

Quote:
Originally Posted by wikipedia.org
HDMI is backward-compatible with single-link Digital Visual Interface digital video (DVI-D or DVI-I, but not DVI-A). No signal conversion is required when an adapter or asymmetric cable is used, and consequently no loss in video quality occurs
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old November 26, 2011, 10:01 AM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,781

My System Specs

Default

Might be easier just to do a slight upgrade to the vid card for one that supports HDMI audio (there is probably an analog audio connection on your 8800GTS, but I'm not sure if it will pass the audio through DVI to HDMI).

Did you look to see if you had audio input config options in your TV setup menu? It's a long shot, but worth checking for if you didn't already.
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 8G Gskill 1866 Sniper / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / Seagate Barracuda 1TB
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 250G Samsung 840 Series SSD / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old November 26, 2011, 10:32 AM
MVP
 
Join Date: Oct 2008
Location: Sunshine coast, BC
Posts: 490
Default

I'm not trying to pass audio through the 8800 just from on board mobo, it's looking alot like the tv locks or ties the audio to the hdmi port on the tv and won't allow any other aux inputs to feed sound to the tv while the selected hdmi port is in use.

Thanks.
__________________
waiting for FX 8350 to arrive / Tuniq Tower 120/ R9 280X / G Skill 12800CL9D 4x4GBXL/ S12D 850w/ GA 990FXA-UD3 /WD640AALS Black, WD1TB FALS x1, / Dell IPS 1920x1080/ Win 7 64
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[WTT] HDMI or VGA for DVI cable! tragd Buy/Sell & Trade 2 February 27, 2011 11:06 PM
40ft HDMI Cable JD HTPC Systems & Software 12 January 26, 2010 05:21 PM
HDMI cable Lima Display Units 12 January 3, 2010 11:08 PM
[FS] Xbox 360: Halo 3 ODST, HDMI AV Cable, VGA AV Cable (All Brand New) icarus2 Buy/Sell & Trade 1 December 20, 2009 12:30 PM