Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old August 30, 2011, 10:02 AM
Painbringer71's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 89

My System Specs

Default BFBC2 issue hardware software I am stumped

Motherboard: M4A78T-E
Processor: AMD Phenom II X4 945 Deneb 3.0GHz 4 x 512KB L2 Cache 6MB L3 Cache Socket AM3
Memory: 8GB G.SKILL Ripjaws
Video Card: Sapphire Toxic Radeon HD 6950 1GB X2 crossfire
Hard Drive: Western Digital
640GB 7200 RPM
Power Supply:
OCZ ModXStream Pro 700W Modular High Performance Power Supply
Operating System: Windows 7 Professional x64

Monitors: ASUS 23.6” VH242H x 3 Eyefinity


Problem Battlefield 2 Bad Company Multiplayer randomly shuts down to windows with no error messages. It is such a random deal I have reduced graphics settings to see if that helps but have not really noticed a difference.

This problem started occurring when I added the eyefinity. (BFBC2 is supported and has gold rating) My graphic cards have the most up to date driver from ATI direct.

I thought it may be the processor so I overclocked a little on the processor and got it to (3.1something) All software done… by auto clocking AMD software. The multiplier is locked on a 945. I played uninterrupted for about 15 min and the system locked. Hard reboot required. I have since let it go back to stock 3.0

Side note on processor- I have Norton antivirus and it will give warnings that pop up during game play on high CPU usage. I have never seen this message as of yet. I can check the logs on the Norton system monitor but I am pretty sure it never maxes out.

My graphic cards are at 70 C range and all heat is vented out of case by both cards.

Different game but Cyrsis 2 and Dirt3 runs with no problems in eyefinity

No errors just ~ Game pause and program shuts to windows. I did try playing for awhile at a single monitor it seemed to be better. The problem is you have a hard time telling the difference from a Lag problem to the problem I am describing. Lag problem will not shut down to windows you get a server lost error message.

Any ideas ?? Settings to try?? Anyone else seeing this kind of thing

Thanks in advance

Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old August 30, 2011, 01:17 PM
Perineum's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Mar 2009
Location: Surrey, B.C.
Posts: 4,045

My System Specs

Default

In my experience BFBC2 does not like some on board audio....

A client had a USB converter for his headset, which essentially makes it a USB soundcard. With that plugged in he has no issues.

I had to plug in a soundblaster card to even play BFBC2 even after it played fine for months originally.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old August 30, 2011, 11:37 PM
Top Prospect
 
Join Date: Sep 2009
Location: Canada
Posts: 240

My System Specs

Default

"This problem started occurring when I added the eyefinity. (BFBC2 is supported and has gold rating) My graphic cards have the most up to date driver from ATI direct."

ok so you didn't have this problem before this ?

do you run wegame or fraps ?

i would suggest shutting down everything that you don't need


Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old August 31, 2011, 12:06 AM
Hall Of Fame
 
Join Date: Apr 2009
Location: laval Qc
Posts: 1,072
Default

yes onboard sound and bf2 has many issues
__________________
maximus IV extreme @ 5.1 1.41v

evga e760 +920 4.8 water5.0+ on phase linx stable
gtx285 tri-sli
dfi ut-p35 lt
e8600@4.6 1.38v
too much ram
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old August 31, 2011, 07:36 AM
MVP
 
Join Date: Nov 2008
Location: Ottawa
Posts: 344

My System Specs

Default

google "bfbc2 crash to desktop"
I fixed my issue by changing the refresh rate in the ini file, but I'm not running Eyefinity

Last edited by blaze_125; August 31, 2011 at 08:46 AM.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old August 31, 2011, 08:32 AM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2008
Location: London
Posts: 1,418

My System Specs

Default

You cannot use realtek and play in a punkbuster server. It is punkbuster conflicting with realtek and that causes the lock up. If you use speakers and a headset you should buy a soundcard, if you use just a headset you could get a usb adapter or usb headset.

As for your crash to desktop, it is another issue with eyefinity and surround for BC2. You have to run the game settings in this order - Low-Low -HIGH - HIGH. The first 2 have to be at low to avoid crashing.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old August 31, 2011, 09:24 AM
Painbringer71's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 89

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by JMCD View Post
You cannot use realtek and play in a punkbuster server. It is punkbuster conflicting with realtek and that causes the lock up. If you use speakers and a headset you should buy a soundcard, if you use just a headset you could get a usb adapter or usb headset.

As for your crash to desktop, it is another issue with eyefinity and surround for BC2. You have to run the game settings in this order - Low-Low -HIGH - HIGH. The first 2 have to be at low to avoid crashing.
I switched to LOW settings on graphics and I had no shutdowns. (last night played for 1 1/2 hour)

What are the other settings you are talking about (Low-Low -HIGH - HIGH)

I need to get a usb headset my system does some wacky (headset plugged in ~ head set unplugged spamming fest sometimes) prompts happen sometimes not always just sometimes its annoying.

Not sure on the realtek (specs on my board)

ASUS M4A78T-E 790GX AM3 Motherboard Review
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old August 31, 2011, 09:29 AM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2008
Location: London
Posts: 1,418

My System Specs

Default

Well if you go to "advanced" settings for graphics. There will be 4 specific options which have the different options of low - medium and high. What works is having the first 2 on low and the last 2 on high. That way at least some things look decent.

Your audio chip is VIA, I didn't know it happened with anything other than realtek audio. With my computers on realtek it would hard lockup with this buzzing sound. In any case you can try playing in a non-pb server and see if it fixes it.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old August 31, 2011, 10:27 PM
Top Prospect
 
Join Date: Sep 2009
Location: Canada
Posts: 240

My System Specs

Default

i have a realtek sound card (onboard) and have no issues with BF:BC2
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old September 1, 2011, 08:47 AM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2008
Location: London
Posts: 1,418

My System Specs

Default

Then you're very lucky, it is a very common problem.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Imaging software for dissimilar hardware? chrisk O/S's, Drivers & General Software 16 August 29, 2011 07:39 AM
Your BFBC2 Name? jcmaz Gaming 91 March 29, 2011 08:04 PM
Dummy Needs Help Installing XP; Really Stumped... Dave Simpson O/S's, Drivers & General Software 9 October 3, 2010 05:04 PM
seems like lag on singleplayer BFBC2 Shadowmeph Gaming 8 March 14, 2010 01:02 PM
First we saw fake hardware reviews... now fake software ones??? sswilson Press Releases & Tech News 9 August 24, 2007 01:22 PM