Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old February 12, 2008, 11:53 AM
biff's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Courtice, Ont.
Posts: 1,235
Default Can't access SATA drive

A friend was having big trouble with windows, had been fighting an error for some time. I told him to cut his losses and just reinstall. He had problems doing that, experience some kind of error part way through. Then he had a friend who "knows all about computers" come over to try and help him and from the sounds of it they just dug a deeper hole. I told him to bring the drive to me and I'd copy all the info on the drive (has two partitions) to a second drive and format it for him and send him on his way to do a fresh install.

Well I have the drive here and can't get XP to recognize the drive. It's a WD1200JD SATA drive on a DS3R. BTW the main HDD in this comp is a PATA if that matters. The POST shows there is a drive on channel 0 (slave) but no other info. I've reset the CMOS just incase I had some settings that were off and no dice. Also they had moved the jumpers on the drive and I can't find any info on the proper setting. The sticker on the drive only shows it in one spot so I moved it there to enable PM2 what ever that is.

Any ideas?
__________________
Q6600 @ 3.83GHz w/ D-Tek Fusion
Asus P5Q-PRO
2x 2GB PC8000 Mushkin Redlines @ 1020MHz w/5-5-5-12 timings
EVGA GTX 280 (SC?)
OCZ Gamer Xtreme 600W PSU
Cooler Master Cosmos on water
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old February 12, 2008, 04:35 PM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: AB
Posts: 1,212
Default

Try swapping the hard drive sata cables on the mainboard. I'm dual booting and when i pull all the stuff out of my case to play around, and i put it back together and have the cables in different spots i wont be able to access one of the drives. switching them makes it work. meby you too.
__________________

vista 64 on these rigs
Q9450 @ 3.5Ghz | E8400 @ 4.2Ghz
8gb Muskin Redline. | 2gb Kingston Hyperx
________________________________|_________________ ______________
EVGA 780i FTW ----\--||___||--/---- EVGA 780i SLI
Antec TP Quatro 1000W \ :==^==: / Antec TP Quatro 850W.
Nvidia 9800 GX2 X 2 SLI \|--o--|/ Nvidia 8800 GTS X 2 SLI
1X 500GB Western Digital. \_____/ 3X 150GB WD RAPTOR RAID-0
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old February 12, 2008, 04:59 PM
JD's Avatar
JD JD is offline
Moderator
F@H
 
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 6,944

My System Specs

Default

Have you tried removing the jumpers all together? I don't think SATA drives need jumpers.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old February 12, 2008, 05:24 PM
biff's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jan 2008
Location: Courtice, Ont.
Posts: 1,235
Default

I tried both of those suggestions since and no luck. I'm thinking the drive has gone tits up, which what was causing the errors in the first place. Just my hunch right now until I hear different.
Thanks for the feedback!
__________________
Q6600 @ 3.83GHz w/ D-Tek Fusion
Asus P5Q-PRO
2x 2GB PC8000 Mushkin Redlines @ 1020MHz w/5-5-5-12 timings
EVGA GTX 280 (SC?)
OCZ Gamer Xtreme 600W PSU
Cooler Master Cosmos on water
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old February 12, 2008, 05:29 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,728

My System Specs

Default

Did you try booting it without any ATA devices attached?

I've had issues in the past trying to run both ATA & SATA drives at the same time. I suspect it has something to do with the "slave / master" configuration and the fact that SATA drives run in IDE mode unless you change bios settings and install the sata drivers using the dreaded F6 pre windows install drivers.

I don't remember what my final solution was, but it might be that I had to set the SATA drive up as the initial boot drive.

(Seems to me that the problem was with the P35 board in my sig as well so it could be a gigabyte glitch).
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 4G Gskill 1866 DDR3 / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / random 160G Sata HDD
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 320G Seagate Momentus / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The Lite-On SATA Blu-Ray drive has known issues with Vista x64. Misoprostol Storage 1 May 26, 2008 06:52 AM
Huge FT list Wanted: Sata drive, pci-e vid card, 24 pin ps, ddr, etc nork Buy/Sell & Trade 18 May 15, 2008 08:20 AM
Access motorola pvr/dvr killerklown Off Topic 0 March 15, 2008 01:43 PM