Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old August 14, 2011, 05:10 PM
Top Prospect
 
Join Date: Oct 2008
Location: New Westminster
Posts: 230

My System Specs

Default GTX 295 slow performing!?

I am trying to run a PC with

XP pro Home 32bit
Gigabyte GA-X38-DQ6 rev 1.0
Q6600(3.4Ghz)
4GB DDR2 1066mhz(32bit OS so only sees 3GB)
2TB western digital black
1 DVD rom drive
5 fans

and a 750 watt PSU PC power and cooling

Silencer 750 Quad Crossfire Power Supply, 750w - PC Power & Cooling


For some reason I try to run 3dmark 06 and it performs about 1/3 what it should, frame rates about 40ish at the start and really choppy. I can figure out what the problem is. I tried the videocard in my main system and it functions properly, is it possible this power supply can't supply the card enough juice?

thanks for any input
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old August 14, 2011, 05:17 PM
Banned
F@H
 
Join Date: Aug 2007
Location: mtl
Posts: 12,694
Default

what is your main system like? if its an i5/i7,dont worry then

swap your main system psu in there just in case but i doubt it.

unless that silencer is a renamed ocz but maybe not

or its drivers. you using the same in both?
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old August 14, 2011, 05:20 PM
supaflyx3's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jun 2010
Location: Chilliwack BC
Posts: 2,548

My System Specs

Default

Make sure it's not running in 2D mode.
__________________
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old August 14, 2011, 05:28 PM
Top Prospect
 
Join Date: Oct 2008
Location: New Westminster
Posts: 230

My System Specs

Default

my main systen running a 3.8ghz i7, but its also running with a 1000watt corsair psu. Also its running win 7 vs the xp.


as a test in the pc in my orig post I swapped the gtx 295 for a 4870 1gb card and it perfomed about 2-2.5 times better than the gtx 295?! I'm wondering if its a driver issue or if as mentioned for 3dmark 06 its not coming out of 2D mode.


Oh just so im clear, the GTX 295 wont work right in the system mentioned above.

so I installed the GTX 295 into my i7 system running windows 7, and it peforms exactly as it should.

I downloaded the latest drivers from nvidia.

XP system mentioned above has all the mobo drivers and latest graphics drivers installed,

Last edited by TerenceJ; August 14, 2011 at 05:39 PM.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old August 14, 2011, 05:38 PM
Banned
F@H
 
Join Date: Aug 2007
Location: mtl
Posts: 12,694
Default

drivers and system power(cpu)

you'll get better frames with the i7 at 2ghz vs the c2q at 3.4 :)
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old August 14, 2011, 05:53 PM
Top Prospect
 
Join Date: Oct 2008
Location: New Westminster
Posts: 230

My System Specs

Default

Ok, so I just tried a GTX 260 in the same system that was having a problem with the GTX 295, and the GTX 260 outperforms the GTX 295, Where the 295 is hitting 40FPS, the 260 hits 100.


I tried letting the 3dmark 06 run a little longer with the GTX 295 installed the the C2Q system, and it basically errored out and restarted with no signal to monitor and all fans going.


I think whats happening that 750watt PSU just can't handle the GTX 295. The card isn't getting enough power and just lagging cause of it.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old August 14, 2011, 06:48 PM
Galcobar's Avatar
MVP
 
Join Date: Dec 2009
Location: Richmond, B.C.
Posts: 437

My System Specs

Default

The GTX 295 has a TDP of 289W, and your system doesn't look to be such a power hog that it would overwhelm a 750W PSU -- HWC's review pulled at most 480W on a C2QE system -- especially since that's a 60A single-rail design.

I presume you've got the connectors inserted correctly, including the breakaway 2-pin section of the 6/8-pin connector, so perhaps try to monitor power consumption and voltages when the system's under load -- and maybe do some cleaning, dust = heat = inefficiency.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old August 14, 2011, 07:11 PM
Top Prospect
 
Join Date: Oct 2008
Location: New Westminster
Posts: 230

My System Specs

Default

All connectors are installed properly, 8pin and 6 pin to the graphics card, I have the 8 pin power to the motherboard, as well as an addition 4 pin molex to the motherboard that supplies extra PCIE power on the DQ6 motherboard, although thats apperently only required when your running crossfire and both PCIE slots taken up.

Fresh OS install,
latest Mobo drivers from Gigabyte website, chipset, etc the whole works,
Latest Vid card drivers for GTX 295 from the nvidia website for XP,

The GTX 295 is the PNY Version,

I tried different combinations of the PCI E connectors as well from the 750watt PSU but didnt make a diff.

it "should" work, I thought myself it should be ok as well.

I appreciate all input thank you

Also the system is freshly assembled, no dust or anything etc, nice and clean. I did test the GTX 295 in my main system to ensure it is completely functional after the issues were noted in the system I was putting together.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old August 14, 2011, 07:46 PM
Silvgearx's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Sep 2008
Location: Toronto
Posts: 2,106

My System Specs

Default

For XP try 258.96, 196.21 and then 186.18.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old August 14, 2011, 10:23 PM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 2,955
Default

also check bios settings,,,, boot first option pci-e or pci and check slots speed

other is PCI-e power connected to videocard, if off will be limp mode NO 3D acceleration
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HWC slow ? ZZLEE Suggestions & Feedback 1 May 20, 2011 03:27 PM
best performing low power nvidia card technix Video Cards 8 March 14, 2010 04:06 PM
Water cooling not performing up to par Fudd Rucker Water Cooling 22 December 18, 2009 03:32 PM
how to check if CPU performing up to par? Shadowmeph CPU's and Motherboards 6 September 15, 2009 10:19 PM
ASUS Unleashes Highest Performing Enthusiast Motherboard Lithotech Press Releases & Tech News 46 November 1, 2008 04:38 PM