Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old November 5, 2010, 02:55 PM
3.0charlie's Avatar
3.0 "I kill SR2's" Charlie
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: Laval, QC
Posts: 9,940

My System Specs

Question New board hangs at W7 start-up

yeah, it's the new board. SR2. Hangs at W7 start-up, or even at a W7 install window (same graphic, the swirling lights).

Hardware in in My Specs, except the board. What I have tried:

Swapped sticks (6x) in all slots, red ones per evga.
Booted minimal config., including a single stick.
Swapped GPUs (Ati X300, MSI GTX 470).
Swapped HDDs (Gskill SSD, WD Raptor).
Both HDDs have different OSs (W7 on SSD, XP on Raptor), same result.
Configured the BIOS for ram specs (Timings, speed, MCH, volts).

No dice.

Any other ideas before I contact evga?
Thanks.
john
__________________
Hydro-Quebec is salivating...
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old November 5, 2010, 02:56 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 17,378

My System Specs

Default

I'm assuming you already did it, but since you didn't mention it, have you run a memtest off of the UBCD?
__________________
ASUS ROG Strix Z370-G Gaming (WiFi AC) / i7 8700K / 2X 8G XPG Spectrix D40 (3000) / XFX XTR 750 / ASUS Strix GTX 1070ti
AZZA Titan 240 / Custom WC / Intel 730 Series 480GB SSD / Intel 760p 512GB NVMe / Seagate Barracuda 1TB / ASUS SWIFT PG279Q

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 1X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / Uncased 256GB Sandisk Z400S SSD / Mini-Box M350 / 24" Westinghouse L2410NM
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old November 5, 2010, 03:12 PM
Banned
F@H
 
Join Date: Aug 2007
Location: mtl
Posts: 12,691
Default

how many cpus? pop one out. or swap it around
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old November 5, 2010, 03:34 PM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 17,378

My System Specs

Default

I'd also be curious about the dual CPU status of the board while installing.... will the board boot with just one cpu installed, and then install the second cpu once the OS is installed? (just throwing out thoughts as they come to me.... ;) ).
__________________
ASUS ROG Strix Z370-G Gaming (WiFi AC) / i7 8700K / 2X 8G XPG Spectrix D40 (3000) / XFX XTR 750 / ASUS Strix GTX 1070ti
AZZA Titan 240 / Custom WC / Intel 730 Series 480GB SSD / Intel 760p 512GB NVMe / Seagate Barracuda 1TB / ASUS SWIFT PG279Q

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 1X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / Uncased 256GB Sandisk Z400S SSD / Mini-Box M350 / 24" Westinghouse L2410NM
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old November 5, 2010, 03:42 PM
Banned
F@H
 
Join Date: Aug 2007
Location: mtl
Posts: 12,691
Default

he'll hate me for the cpu doubt. especially after hes worked his hiney off to fit the coolers
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old November 5, 2010, 04:17 PM
chrisk's Avatar
Folding Captain
 
Join Date: Jul 2008
Location: GTA, Ontario
Posts: 7,564

My System Specs

Default

Looks like you have focused on your ram and disk setup which is what I would have done.

Try a bios flash?
__________________
Fold for team #54196
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old November 5, 2010, 04:26 PM
Allstar
F@H
 
Join Date: Apr 2009
Location: Kingston Ontario
Posts: 923
Default

Maybe your install disk is scratched or defective... try using a different disk if you have one. Or try loading a different OS like XP... Have you tried clearing the cmos?
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old November 5, 2010, 04:30 PM
3.0charlie's Avatar
3.0 "I kill SR2's" Charlie
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: Laval, QC
Posts: 9,940

My System Specs

Default

In order of appearance... ; )

Steve: Memtest running, all 12Gb showing. We'll see once Test #6 is complete (just came back with the family for a quick supper, and in the car I yelled "Memtest"! The look on the Wife was priceless...)

Dan: 2 CPUs. And no worries, there is a jumper that can disable either CPUs. No need to remove them physically.

Steve: no issues booting with dual CPUs, the 5520 chipset can handle the threads without any OS drivers. The SM board I have had no issues installing W7 with dual CPUS, multiple times - and it uses the same Intel chipset.

Chris: indeed, I did flash to the latest BIOS this afternoon, from A41 to A50. No dice.

Boggs (sorry, don't know your firstname): disk is fine, been used before (2 weeks ago) without any issues. I did try a XP install, it still freezes. The blue bar never shows up. CMOS has been cleared while flashing to the new BIOS.

I'm thinking a blown slot, or ram stick incompatibility. I have Kingston sticks coming in early next week which I know can play nice with the board.
__________________
Hydro-Quebec is salivating...
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old November 5, 2010, 04:43 PM
Banned
F@H
 
Join Date: Aug 2007
Location: mtl
Posts: 12,691
Default

if you happen to have an ubcd disk around, and if you stress the spu, i know its limited but still, does it fail.

looks to me like some kind of quirk. if memtest does not fail. i would try as few sticks of ram as possible, could be a memory controller as well.

now, reason says that if the cpu wasnt seated properly you would never get it to boot, right? well, one can but wonder about the possibilities.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old November 5, 2010, 04:50 PM
Liu Kang's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Mar 2009
Location: Ottawa
Posts: 470
Default

I know you are running stock, but give it extra IOH/ICH voltage... I've seen it a few times in some SR-2 builds where users have had trouble powering up at stock settings. The bridges power almost everything on the board, and I've seen some people have similar problems simply because of a particular keyboard they are running.

I know, seems odd, but the board is a little finicky ;) Anyhoo, give it a try and see what happens.
__________________
LK

WORK KANG: Silverstone SG03 | EVGA x58 Micro w/ 920 @ 4.2Ghz | Sapphire 5970 | 12GB Dominator DDR3-2000 | 240GB Revodrive X2 | SilverStone ST650F
MINI KANG: BitFenix Prodigy | Asus P8Z77i Deluxe mITX w/ 2600K @ 4.5Ghz | EVGA GTX 680 2GB | 8GB Vengeance DDR3-1866 | 2x Intel 160GB SSD | Corsair AX650
KANGZILLA: Custom MM Ascension | SR-2 | 2x X5650 | 2x SilverStone ST1000F | 2x Intel 160GB SSD | 15x 120mm rads | Under construction...

Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Start FAH, Stop FAH, Start FAH, FREEZE! frontier204 Troubleshooting 5 June 23, 2013 09:02 AM
Win 7 Install hangs at Expanding files NineLives Troubleshooting 3 July 6, 2010 09:01 AM
Windows Hangs on boot up. Arinoth Troubleshooting 17 April 30, 2010 12:48 AM
Hangs at Verifying DMI Pool Data? Goalieman077 Troubleshooting 10 January 30, 2010 11:21 PM
HELP! Wondows live messanger hangs on system startup ? 49-parallel O/S's, Drivers & General Software 21 October 1, 2008 05:14 PM