Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old August 29, 2010, 11:45 AM
Pine's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 162
Default Auzentech X-Plosion 7.1 Cinema card really quiet.

It was absolutely painful to get this card into my PCI slot on a P7P55D LE in my HAF 932 full tower case, because the IO shield is extremely large and touches the back of my HAF 932 too early. Not sure how I got it in, but I did.
The fist time I did it was perfect. Then I reseated it because originally it was a bit loose (Albeit the sound volume was great and the quality fantastic). Once I reseated it the volume became inaudible. I tried everything as I thought the card wasn't producing sound, turns out it was so quiet that I had to max my speakers, my windows volume and the speaker volume from the driver panel, and now I can hear my music and other audio pretty well (although it'd be nice a bit louder).
I was wondering why it produces such quiet audio, because before I reseated it, it was perfectly loud (My speakers near min, my windows volume at about half and in the driver control panel speakers at near min) and it sounded great. I'm thinking I should maybe switch PCI slots, but I've already reseated it and that didn't help, and it will be hard to get out and into another PCI slot.
One more issue I had is that I got the Carcharias headset to use with this card (It was an absolute steal at the door crasher grand opening of Ontario's NCIX (camped since 5am :D). The problem is, my speaker's front line in is what my earphones need to be plugged into to use them with the sound card (I haven't opened the Carcharias yet on account of this problem, might have to return it...). So I'm thinking I'll have to unplug my speaker's front line in and plug in my Carcharias' jack every time I want to switch? Since there's no front panel audio on this card, this is going to be a huge pain (especially because my case's back is pretty hard to get to with this computer table) and maybe the Carcharias isn't even worth opening.

Can't really use my sound card with the first issue, so any and all help is greatly appreciated because I really want to keep this sound card.

Edit: Reseated multiple times, still quiet. Tested in my older XP rig, still quiet. Gonna RMA unless anybody has some suggestions.

Last edited by Pine; August 29, 2010 at 03:39 PM.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old August 31, 2010, 08:46 PM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jan 2007
Location: Scarborough
Posts: 1,437

My System Specs

Default

Have you tried reinstalling the driver? I had a similar issue with that same card. In fact, I'm still using it. As for your headset, I used to use a splitter on my old audigy2 zs. It looks like this and will probably work.

GP 1/8" ADAPTER | Headphone Accessories | Ratings & Reviews | TheSource.ca

Good luck!
__________________


EBAY(http://myworld.ebay.ca/scott0639)
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old September 1, 2010, 06:55 AM
Pine's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 162
Default

Hey, thanks for the reply. I actually got it replaced at NCIX at First Markham Place no problems. I installed it, then the Windows 7 x64 drivers in Vista SP1 compatibility mode (Heard it helps) and this thing was good to go.
I love the sound from it, beautiful. I was considering a switch or a Y splitter like the one you linked me to, but I was slightly wary of sound quality degradation; am I just paranoid? I can unplug my headset/speakers when needed, really. It's not too big of a pain for the sound quality I get.
One more problem I was having, when I test the Microphone of my Carcharias headset with this sound card in Soundbooth or Sound recorder or the likes, there seems to be a loud varying mosquito-type noise (reminds of sounds in DOS games) and it's rather annoying. When tested with Skype sound test, I didn't hear any such thing, just some static. I was thinking of maybe re-enabling my onboard and using that for the Mic line in.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old September 2, 2010, 11:38 PM
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jan 2007
Location: Scarborough
Posts: 1,437

My System Specs

Default

I didn't notice any sound degradation when using that splitter. In fact, I have it set up on my girlfriend's pc with a short extension so she doesn't have to reach behind her pc to plug/unplug her headset and speaker plug. It's a 3' extension with the plug at one end and a the jack at the other end. You can find it for about $6
__________________


EBAY(http://myworld.ebay.ca/scott0639)
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AuzenTech X-PLOSION Cinema 7.1 jay51 Audio 5 October 30, 2009 02:23 AM
[FS] Auzentech X-PLOSION PCI sound card Liu Kang Buy/Sell & Trade 6 August 11, 2009 07:57 PM
[FS] eVGA GTX260 192sp - Auzentech X-Plosion Synth Buy/Sell & Trade 0 July 22, 2009 09:01 AM
Cheap, quiet video card for Office PC tsincaat Video Cards 9 June 28, 2009 08:50 AM
Auzentech X-Plosion 7.1 Cinema hobbes666 Audio 5 January 15, 2009 01:37 PM