Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old November 3, 2007, 05:18 PM
Rookie
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 6
Default Bad cpu/mobo for o/c?

I got this computer a while ago, and I had hoped to do a mild overclock on it. Unfortunatly I had some problems a while ago a blamed it on the PSU, but since I have a new PSU and it still doesn't o/c I would like to see if I can improve the performance a bit.

I have:
AMD 3700+ (s939)
Gigabyte K8-something mobo
OCZ 2x512MB Premier RAM (or whatever it is with the bronze heatspreader)
Corsair hx520

Basically, the default FSB (is it FSB? I thought it may be different for AMD but I'm going to call it FSB for the rest of my post) is 200, and I managed to get it up to 210 no problem, it barely raised in temperature (47C) and there is no stability issues. Once I bump up the FSB to 215 the computer won't even POST, and anything in between makes it have to restart itself a couple times before it can boot up successfully. I have tried bumping up the voltages on both the RAM and the CPU, and I have tried changing the CPU/RAM speed divider but nothing can make it boot up at 215 FSB.

Is it normal for a computer to quit after such a small overclock and no signs of anything wrong 5fsb lower? or did I just miss something I have to do?

I posted in troubleshooting since the overclocking forum description seemed more for posting results.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old November 3, 2007, 06:00 PM
Supergrover's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Okanagan Falls, British Columbia
Posts: 4,246

My System Specs

Default

I would say it's memory problem since it wouldn't post, try lowering your divider.
Okay I see you did but I still think its a RAM limitation problem by the no post. Timings? have you tried loosening them?
__________________
R.I.P.

Quote:
Originally Posted by 3.0charlie View Post
My knuckles are bleeding from fishing through walls a new CAT6 network cable... I found fresh, untapped electrical outlets...
"It's all in the Reflexes"-Jack Burton
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old November 3, 2007, 06:01 PM
BALISTX's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Feb 2007
Location: Ottawa, ON
Posts: 2,005
Default

I would say it is your motherboard and not the Processor. The 3700+ San Diegos were amazing overclockers. That is the same core that is used for the Athlon FX processors. The only difference was the FX's were unlocked. If you try and find a DFI LANParty UT Ultra-D board or even a good Asus A8N-E/Deluxe, you will have better overclockability.
__________________
"Though I walk through the shadow of the Valley of Death I shall fear no evil as my C8 Carbine is locked and loaded."

Next Build: E5200 @ 3.6GHz (333x11) | Xigmatek HDT-RS1283 HSF | Biostar TP43D2-A7 | Mushkin Redlines DDR2-1000 @ DDR2-999 5-5-5-12
EVGA 9600 GT 512MB - 650MHz - 1800MHz - 1626MHz | Seagate 'Cuda 250GB 7200rpm SATA2 | Corsair VX550 | CM690 - Custom Atomic Orange Pearl


[Heatware]
[eBay]
[Rosetta]
BALISTX.com
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old November 3, 2007, 06:10 PM
Supergrover's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Okanagan Falls, British Columbia
Posts: 4,246

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by BALISTX View Post
I would say it is your motherboard and not the Processor. The 3700+ San Diegos were amazing overclockers. That is the same core that is used for the Athlon FX processors. The only difference was the FX's were unlocked. If you try and find a DFI LANParty UT Ultra-D board or even a good Asus A8N-E/Deluxe, you will have better overclockability.
IDK BALISTX just about any 939 mobo should do a 15mhz overclock, I agree thought doubt it's the cpu sandys were/are nice overclockers.
__________________
R.I.P.

Quote:
Originally Posted by 3.0charlie View Post
My knuckles are bleeding from fishing through walls a new CAT6 network cable... I found fresh, untapped electrical outlets...
"It's all in the Reflexes"-Jack Burton
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old November 3, 2007, 09:52 PM
Rookie
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 6
Default

Thanks for the suggestion, but even after playing around with the memory timings and voltages, it still won't post.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old November 3, 2007, 10:01 PM
Mr. Cipher's Avatar
MVP
F@H
 
Join Date: Oct 2007
Location: London (UK)
Posts: 458
Default

I have the same problem with my s939 3700+, on an ASUS A8R-MVP. I have an 11x mult and get ~205mhz FSB for a lousy 55mhz OC...any more and the system does not POST. My ram is 3-3-3-8-1T, but I never bothered to loosen the timings to check if that would help. I set HT to x3 (600mhz) and x4 (800mhz), neither worked. I also used combinations of lower multipliers and higher FSBs.

Maybe you and I got some lemon cpus.
__________________
i7 Red
EVGA X58 Classy | i7 920 D0 | Megahalems w. 1 noctua push| Mushkin Redline | Radeon HD 6870 | 2x640 WD Black | Corsair HX1000 | HAF 932 | Asus 26" LCD

C2Q Blue
Gigabyte EP45-UD3p | Q8400 @ 2.66ghz | Thermalright Ultra 120 Extreme w. Scythe | Mushkin Redline PC2-8000 5-5-5-15-2T @ 400mhz |
BFG GTX 295 | 1.32TB WD HDDs | Corsair HX 620 W | Antec 900 | Acer 20" LCD

Last edited by Mr. Cipher; November 3, 2007 at 10:01 PM. Reason: wrote "freezes" instead of "post"
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old November 3, 2007, 10:09 PM
Rookie
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 6
Default

Yeah, it's disappointing that I was unable to overclock it a significant amount. I'm going to be getting a C2Q soonish anyways so it's not a big deal though, I'd just like to have a bit more performance in the next couple of months.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Which mobo should I buy? yycraven CPU's and Motherboards 27 January 15, 2008 07:31 PM
Mobo and DVD DSNB Troubleshooting 6 December 27, 2007 06:08 PM
Which CPU for this mobo jap333 CPU's and Motherboards 12 October 24, 2007 02:26 PM
new mobo and ram help tony the tiger CPU's and Motherboards 6 September 19, 2007 06:24 PM
Mobo cdn_Madrach HTPC Systems & Software 8 July 6, 2007 05:51 AM