Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old December 13, 2009, 07:45 AM
Rookie
 
Join Date: Nov 2009
Location: St. Catharines
Posts: 10

My System Specs

Default Boots twice? (P55 LE) Faulty CPU/motherboard

I just build a new computer and when I turn it on all the fans go very fast and then it shutdowns after 20 seconds then turns back on after 2 seconds. During that time the display is black. After it turns back on, the BIOS screen shows and I hear the "1-1-2 Faulty CPU/motherboard." beeps.

Thanks

Specs:
Intel Core i5 750
EVGA P55 LE ATX LGA1156 DDR3 CrossFire 2PCI-E16 1PCI-E1 3PCI Sound GBLAN Motherboard
G.SKILL F3-12800CL8D-4GBRM Ripjaws PC3-12800 4GB 2X2GB DDR3-1600 CL8-8-8-24 Core I5 Memory Kit
Western Digital WD1001FALS Caviar Black 1TB SATA2 7200RPM 4.2MS 32MB 3.5IN Dual Proc Hard Drive OEM
OCZ ModXStream Pro 700W ATX 20/24PIN SLI Ready Modular Cables 135mm Fan 80PLUS Power Supply
Coolermaster Storm Scout Black ATX Tower Case 5X5.25 5X3.5INT 120MM & 140MM Red LED Fan No PSU
Coolermaster Hyper 212 Plus Direct Touch 4 Heatpipe Heatsink AM2 AM3 LGA1366 LGA775 LGA1156 120MM
Acer X233H 23IN LCD Widescreen Monitor Black 1920X1080 40000:1 5ms VGA DVI HDMI
nvidia 9800GX2 (temporary until I get my 5850)

Last edited by Gooday; December 13, 2009 at 12:41 PM.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old December 13, 2009, 08:11 AM
Top Prospect
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, ON
Posts: 99

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Gooday View Post
I just build a new computer and when I turn it on all the fans go very fast and then it shutdowns after 20 seconds then turns back on after 2 seconds. During that time the display is black. After it turns back on, the BIOS screen shows and I hear the "1-1-2 Faulty CPU/motherboard." beeps.

Thanks

Specs:
Intel Core i5 750
EVGA P55 LE ATX LGA1156 DDR3 CrossFire 2PCI-E16 1PCI-E1 3PCI Sound GBLAN Motherboard
G.SKILL F3-12800CL8D-4GBRM Ripjaws PC3-12800 4GB 2X2GB DDR3-1600 CL8-8-8-24 Core I5 Memory Kit
Western Digital WD1001FALS Caviar Black 1TB SATA2 7200RPM 4.2MS 32MB 3.5IN Dual Proc Hard Drive OEM
OCZ ModXStream Pro 700W ATX 20/24PIN SLI Ready Modular Cables 135mm Fan 80PLUS Power Supply
Coolermaster Storm Scout Black ATX Tower Case 5X5.25 5X3.5INT 120MM & 140MM Red LED Fan No PSU
Coolermaster Hyper 212 Plus Direct Touch 4 Heatpipe Heatsink AM2 AM3 LGA1366 LGA775 LGA1156 120MM
Acer X233H 23IN LCD Widescreen Monitor Black 1920X1080 40000:1 5ms VGA DVI HDMI
nvidia 9800GX2 (temporary until I get my 5850)
The double boot is characteristic of the EVGA boards. My EVGA SLI does the same.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old December 13, 2009, 08:37 AM
3.0charlie's Avatar
3.0 "I kill SR2's" Charlie
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: Laval, QC
Posts: 9,680

My System Specs

Default

But if there is a fault code, it is not a characteristic... time to troubleshoot. Use 1 stick of ram, no HDD, change the PSU (if you have another one), change the GPU (same), take the board out of the case and re-assemble (in case there is a short somewhere), etc.
__________________
Hydro-Quebec is salivating...
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old December 13, 2009, 09:00 AM
Arinoth's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: May 2009
Location: Halifax
Posts: 8,607

My System Specs

Default

Don't typically all the newer motherboards (at least the i series for intel processors) have the 2 LED error code on the mobo itself. If it does you should boot with your side panel open so you can see what error code it gives you and look it up EVGA's website.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old December 13, 2009, 09:16 AM
martin_metal_88's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2009
Location: Quebec City
Posts: 4,175

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by 3.0charlie View Post
But if there is a fault code, it is not a characteristic...
I like that sentence. Charlie give you most you need to know to trouble shoot. Try to clear Cmos and reset all to default.
__________________
Ask for more

Martin_metal_88
Colenzo : See system spec!

Odysseus : I7 860 @ 3.6Ghz || GA P55-UD5 || G.skill Ripjaws F3-16000 2000Mhz 2X2GB || Coolermaster ATCS 840 || Silverstone Strider plus 850W || WD 640 black - WD 1TB green - Samsung F3 2TB || MSI 5670 1GB Cyclone ||Coolermaster Hyper 212 + ||

Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old December 13, 2009, 10:48 AM
Rookie
 
Join Date: Nov 2009
Location: St. Catharines
Posts: 10

My System Specs

Default

reseated the GPU a few times, determined it's not a RAM problem, unplugged HD and removed all USBs and USB headers and firewire headers on the bottom of the motherboard and now i only get 2 beeps like 1-1
used this video: YouTube - PC Troubleshooting No Post Diagnosis (NCIX Tech Tips #54)

edit: also cleared CMOS
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old December 13, 2009, 11:14 AM
MVP
F@H
 
Join Date: Sep 2009
Location: St. Catharines
Posts: 452

My System Specs

Default

I think it is a mainboard or CPU problem the problem is how to tell which
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old December 13, 2009, 11:16 AM
Rookie
 
Join Date: Nov 2009
Location: St. Catharines
Posts: 10

My System Specs

Default

with usbs plugged in: 1-2
without usbs plugged in: 1-1

edit: this happens during the 38 code (Initialize USB controller)
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old December 13, 2009, 11:50 AM
MarkOne's Avatar
Banned
F@H
 
Join Date: Oct 2009
Location: Chertsey 60 KM north of Montreal
Posts: 4,015
Default

Quote:
Originally Posted by Goalieman077 View Post
I think it is a mainboard or CPU problem the problem is how to tell which

I never see a problem with a new CPU..... but I guess it can happen. just a stupid question, did you plug the 12 eps cable ?
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old December 13, 2009, 12:41 PM
Rookie
 
Join Date: Nov 2009
Location: St. Catharines
Posts: 10

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by MarkOne View Post
I never see a problem with a new CPU..... but I guess it can happen. just a stupid question, did you plug the 12 eps cable ?
The plugged 24 pin and the 8 pin near the cpu are plugged in
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DFI MI P55-T36 First Mini ITX P55 Motherboard FiXT Press Releases & Tech News 11 November 6, 2009 11:47 AM
DFI Launches Single P55 Motherboard, DFI LANParty DK P55-T3eH9 FiXT Press Releases & Tech News 7 September 9, 2009 03:46 PM
EVGA P55 Mobo Lineup Revealed + P55 FTW Preview Comment Thread SKYMTL CPU's and Motherboards 11 August 22, 2009 11:31 PM
P55 martin_metal_88 CPU's and Motherboards 3 June 4, 2009 04:16 PM