Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old November 16, 2009, 06:49 AM
gimark's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 74

My System Specs

Default More computer trouble

Hello again HWC community,

Attempting to fix my parents pc and before I make any change just thought I'd post here and see if everyone comes to the same conclusion I did.

The computer randomly shuts off (not restart, just off). Haven't been able to determine a pattern to it. Sometimes it will not turn back on for 10 or so minutes after shutting off. It always boots to windows when I can get it on, but will stay on a seemingly random amount of time (from 5 seconds to hours). Does not matter if an operation is being performed.

Temperature on the cpu does not go much above 40C. Tested with another PSU and the same thing happens. Ran various spyware/malware/virus checkers, the computer had several spyware issues, nothing serious.

So I am assuming the problem is the motherboard. A MSI K9N2 SLI Platinum (AM2) mobo. They would like it replaced asap if that is the issue. Picked out the one I would buy. Just want to be sure before I make the purchase.

Thanks in adavance for any assistance,

Mark
__________________
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old November 16, 2009, 06:52 AM
CMetaphor's Avatar
Quadfather
 
Join Date: May 2007
Location: Montreal, Canada
Posts: 4,997

My System Specs

Default

Assuming the other PSU you tested it with works fine for sure, then I'd have to agree with you that it's motherboard related. Anything else would cause BSODs (failing memory/hdd) so my money is on a dying mobo.
__________________
"Backed by common sense and physics!" -Squeetard
Opteron Server for Sale! http://www.hardwarecanucks.com/forum...ade-ideas.html
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old November 16, 2009, 07:00 AM
MarkOne's Avatar
Banned
F@H
 
Join Date: Oct 2009
Location: Chertsey 60 KM north of Montreal
Posts: 4,015
Default

+1 on the mobo
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old November 16, 2009, 08:49 AM
gimark's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 74

My System Specs

Default

Thanks guys, will order a new one today!
__________________
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old November 16, 2009, 12:30 PM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 2,934
Default

the PSU failure is the other issue or the whole system shuts downs or just the video goes out ?

have you check current bios for MB is 3.5 may/09
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old November 16, 2009, 01:02 PM
Rookie
 
Join Date: Nov 2009
Location: Toronto, CA
Posts: 27
Default

You've tested the memory/hdd?
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old November 16, 2009, 01:37 PM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 2,934
Default

dinder you remined me that a cd-drive failed like OP described
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old November 16, 2009, 02:54 PM
Rookie
 
Join Date: Nov 2009
Location: Toronto, CA
Posts: 27
Default

Huh? Didn't get your post KaptCrunch :(.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old November 16, 2009, 03:51 PM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 2,934
Default

had 1 optical drive that would random shut system down. replaced drive all was ok
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2 little trouble. martin_metal_88 Troubleshooting 2 October 12, 2009 09:13 AM
Computer has trouble sleeping acameron56 O/S's, Drivers & General Software 2 August 24, 2009 03:49 PM
Internet trouble lanken123 Troubleshooting 3 February 26, 2009 07:50 PM
PS3 wi-fi trouble ebdoradz Networking 8 December 8, 2007 05:12 PM
Trouble On The Horizon mo' power Off Topic 0 August 22, 2007 06:51 PM