Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old August 1, 2007, 09:00 AM
Somed00d's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: May 2007
Location: Oshawa, Ontario
Posts: 69
Default Overclocking attempts corrupting winxp?

Ok, I got my Q6600 G0 cpu yesterday and I have been trying to push it as far as possible. it posts at 3.6ghz+ runs memtest no problem but when i am trying to boot windows it gives me a corrupt file message.

I am wondering if pushing it too far has messed up my windows.. i did have it boot at 3600 once but windows ran really slow

now i am struggling to get 3ghz stable in windows
__________________
Q6600 G0 @ 3.2ghz (965 chipset holding me back)
DFI Infinity P965-S
Gigabyte Geforce 8500GT
Buffalo Firestix FSX800D2C-K2G 2X1GB PC2-6400 CL5
OCZ XTC Active Memory Cooler
Seagate Barracuda 250GB SATA2
MCE Wireless Keyboard / Remote
Logitech X-530 Speakers
Swiftech H20-220 Water kit
Swiftech MCW30 NB Cooling
OCZ PowerStream 600W
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old August 1, 2007, 11:35 AM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,535

My System Specs

Default

It can sometimes foobar your OS install, but most common is the "can't find file XXXXXXX insert OS disk and run repair" which will normally go away when you drop the OC back down.
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i5 4670K / 2X 4G Gskill 1866 DDR3 / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / random 160G Sata HDD
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 320G Seagate Momentus / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old August 1, 2007, 11:47 AM
JD's Avatar
JD JD is offline
Moderator
F@H
 
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 6,904

My System Specs

Default

I corrupted my Profile in XP once while changing the memory timings using nTune. Bad move that was. Whenever I logged in, I'd get an error about having a corrupted profile and that it was using the default.

If you think it's stable at 3.6GHz, it could of just been a coincidence that Windows decided to mess up. If possible try reinstalling.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old August 1, 2007, 12:09 PM
Eldonko's Avatar
Hardware Canucks Reviewer
 
Join Date: Apr 2007
Location: Calgary, AB
Posts: 5,445
Default

Instable mem is prob responsible for hd corruption. If you get that msg drop the oc and see if it helps, usually does for me. Otherwise u need a repair install if its really bad.
__________________
Donkeys kill more people annually than plane crashes or shark attacks.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old August 1, 2007, 12:33 PM
enaberif's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Dec 2006
Location: Calgahree, AB
Posts: 10,605
Default

Unstable memory due to overclocking, faulty from the box, or bad mobo can cause corruption in Windows due to files not being written properly.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old August 1, 2007, 03:31 PM
Somed00d's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: May 2007
Location: Oshawa, Ontario
Posts: 69
Default

something is not working properly.. i just cant nail it.. I will try a clean xp install. One minute i am prime stable next minute random reboots. I am running a 430w maddog psu (made by spire) and has worked great overclocking my e6420 with all the same gear.. i think i may be drawing too much amps on the 12v with the Q6600. Picked up a OCZ 600w today so hopefully that is my problem.

I have run memtest on the ram at 500mhz 5-5-5-15 with no problem. i am running the ram at 400mhz right now but still having problems. running 1:1 at 400x9 or less. the only speed i am stable at is near stock 266x9

actually i think i have vista on a spare drive maybe i will try that..
__________________
Q6600 G0 @ 3.2ghz (965 chipset holding me back)
DFI Infinity P965-S
Gigabyte Geforce 8500GT
Buffalo Firestix FSX800D2C-K2G 2X1GB PC2-6400 CL5
OCZ XTC Active Memory Cooler
Seagate Barracuda 250GB SATA2
MCE Wireless Keyboard / Remote
Logitech X-530 Speakers
Swiftech H20-220 Water kit
Swiftech MCW30 NB Cooling
OCZ PowerStream 600W
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old August 1, 2007, 03:51 PM
magictorch's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2007
Location: Annapolis Valley, NS
Posts: 1,836
Default psu

hopefully its just the psu, that seems a little low for ocing a quadcore to way beyond the current extreme quadcore stock speeds!! I was reading jaydees oc guide links and its amazing how much effect an oc has on volt draw in dual core systems....anyway a fresh xp install isn't too timeconsuming assuming all your drivers are at hand..good luck for 4ghz
__________________
White Night:: i7920 (4ghz), Rampage III extreme (A1), Mushkin XP 1600 (9,9,9,24),SLI480., white MM horizon.
CPU: Feser 220 int.|Apogee GTZ|S.Res.rev2| MCP655.

GPU: PA120.3|S.Res.rev2|2x EK FC blocks| MCP655.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old August 1, 2007, 04:04 PM
JD's Avatar
JD JD is offline
Moderator
F@H
 
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto, ON
Posts: 6,904

My System Specs

Default

Didn't even notice you had such a weak PSU. That's probably the cause of these issues. You have a lot of stuff running off the PSU.

Good luck.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old August 1, 2007, 05:19 PM
Somed00d's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: May 2007
Location: Oshawa, Ontario
Posts: 69
Default

Quote:
Originally Posted by magictorch View Post
hopefully its just the psu, that seems a little low for ocing a quadcore to way beyond the current extreme quadcore stock speeds!! I was reading jaydees oc guide links and its amazing how much effect an oc has on volt draw in dual core systems....anyway a fresh xp install isn't too timeconsuming assuming all your drivers are at hand..good luck for 4ghz
i have a driver folder with all the apps/drivers etc ready to re-install anytime i need it lol.. i mess around alot!.. i should make a ghost image lol
__________________
Q6600 G0 @ 3.2ghz (965 chipset holding me back)
DFI Infinity P965-S
Gigabyte Geforce 8500GT
Buffalo Firestix FSX800D2C-K2G 2X1GB PC2-6400 CL5
OCZ XTC Active Memory Cooler
Seagate Barracuda 250GB SATA2
MCE Wireless Keyboard / Remote
Logitech X-530 Speakers
Swiftech H20-220 Water kit
Swiftech MCW30 NB Cooling
OCZ PowerStream 600W
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old August 1, 2007, 05:30 PM
magictorch's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Apr 2007
Location: Annapolis Valley, NS
Posts: 1,836
Default i guess the psu then

whats a ghost image? im a bit new to all this...need to organize my drivers a bit better for when i destablize my little 939 here...be interesting to see how you get on with the oc...the oczgamexstream600watt seems pretty solid...
__________________
White Night:: i7920 (4ghz), Rampage III extreme (A1), Mushkin XP 1600 (9,9,9,24),SLI480., white MM horizon.
CPU: Feser 220 int.|Apogee GTZ|S.Res.rev2| MCP655.

GPU: PA120.3|S.Res.rev2|2x EK FC blocks| MCP655.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Overclocking help tzetsin Overclocking, Tweaking and Benchmarking 41 January 27, 2008 11:05 PM
Overclocking P4 1.8 Kassela Overclocking, Tweaking and Benchmarking 1 December 27, 2007 11:28 AM
Need help overclocking further Kessler Overclocking, Tweaking and Benchmarking 15 December 5, 2007 05:09 PM
Need some help on Overclocking ShinseiKen CPU's and Motherboards 10 July 11, 2007 07:41 PM