Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old April 1, 2009, 02:25 PM
MVP
F@H
 
Join Date: Feb 2008
Location: Halifax, N.S.
Posts: 498
Default Bootup Issues?!?!? HELP!!!

The last couple few days have been very frustrating. When I wake up in the morning I find my system (Rig 1) has crashed. No blue screen.

When I try to restart I get a flicker of the startup screen then blackness.

I did have a few video driver reports last week so I updated with the most current Nvidea driver.

At 1st I though my GTX285 burnt out. So I removed it and ran the rig on the 8800GTS. It booted fine and then the next morning it had crashed again. This happened a couple days in a row. I found if I removed the GPU and reinstalled it I could get the rig to boot. Does not seem to work that way anymore. Just get the flicker then nothing.

I have moved RAM around, removed some, swapped it around and dstill nothing. I also thought it could have been, and may still be a failing power supply. Perhaps itsa just not providing enough current to get the rig up and running.

I am hoping it is not the result of remounting the CPU for the IC7 test.

So any ideas???
__________________
RIG #1 - Intel E8400 // TRU-X 120 w noctua NF-P12 // GA-X38-DQ6 // GTX285 OC // 8g Ram OCZ Fatal1ty PC8500 // X-Fi Elite Pro sound // z-5500 speakers // OCZ 850w Gamer XTream PSU // WD Raptor 150g // Seagate 1Tb // 2xSeagate 500g ex// Logitec G-15 keyboard // Vista Ultimate 64bit
RIG #2 - AMD64 3500+ // Asus A8N-E // 8800GTS 512 OC // Enermax Liberty SLI 500W Modular PSU // WD Caviar 250g

Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old April 1, 2009, 02:51 PM
Ging9's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2009
Location: St. Albert, Alberta
Posts: 82

My System Specs

Default

Any clues from the beep codes when your system POSTs? Are all fans spinning up? I know that sounds obvious, but sometimes it's the simple things.
__________________
Asus P8P67 Deluxe, i5 2500K, MSI 560 GTX Ti, Corsair 600T, 4X2 GB Kingston 1600, Corsair H60, PC P&C 750.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old April 1, 2009, 03:08 PM
Realityshift's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Feb 2009
Location: Fort McMurray, AB
Posts: 2,486
Default

you can get the rig up and running for an extended period before it shuts down? do you have any sleep or hibernate options turned on? id recommend shutting those off as they can cause errors, tho they shouldnt effect start up.
__________________
The Builders Hammer
Asrock P67 Fatal1ty, Intel i5 2500K @ 5.1ghz, 16gb HyperX 1600 CL8, Evga GTX 580 SC SLIed and water-cooled, HX850, Crucial M4 64gb, 640 black, 1tb + 3x 2tb greens, Haf X.


BF BC2: Bishop_SHIFT, Steam: Realityshift84, Xbox Live - SHIFTEDone84 ... Come play.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old April 1, 2009, 04:25 PM
MVP
F@H
 
Join Date: Feb 2008
Location: Halifax, N.S.
Posts: 498
Default

Regular single beep and all fans up and running.

I have hibernate and sleep turned off.
__________________
RIG #1 - Intel E8400 // TRU-X 120 w noctua NF-P12 // GA-X38-DQ6 // GTX285 OC // 8g Ram OCZ Fatal1ty PC8500 // X-Fi Elite Pro sound // z-5500 speakers // OCZ 850w Gamer XTream PSU // WD Raptor 150g // Seagate 1Tb // 2xSeagate 500g ex// Logitec G-15 keyboard // Vista Ultimate 64bit
RIG #2 - AMD64 3500+ // Asus A8N-E // 8800GTS 512 OC // Enermax Liberty SLI 500W Modular PSU // WD Caviar 250g

Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old April 1, 2009, 04:54 PM
mklym's Avatar
Top Prospect
 
Join Date: Nov 2008
Location: Central Alberta
Posts: 239
Default

I would suspect the PSU. Try swapping it out for a known-good unit and see if you get the problem again.
__________________
Current Rigs

Panasonic Toughbooks
CF-18 x4, CF-19, CF-29 x2, CF-30 x3, CF-31, CF-52 X2, CF-74 X3, CF-S10

ThinkPads
X301, A31p

There is always something waiting at the end of the road, if you're not willing to see what it is, you probably shouldn't be out there in the first place.

Life's Journey is not to arrive safely at the grave in a well preserved body, but rather to skid in sideways totally worn-out shouting 'Woo Hoo! What a ride!
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old April 1, 2009, 04:55 PM
3.0charlie's Avatar
3.0 "I kill SR2's" Charlie
F@H
 
Join Date: May 2007
Location: Laval, QC
Posts: 9,600

My System Specs

Default

And run memtest on single ram sticks.
__________________
Hydro-Quebec is salivating...
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old April 1, 2009, 04:57 PM
MVP
F@H
 
Join Date: Feb 2008
Location: Halifax, N.S.
Posts: 498
Default

Guess I will try it on the weekend. I was going to stick rig two in my Antec 900 case anyway. Will slave the Liberty 500w on Rig one during the swap.


Grrrrrr......
__________________
RIG #1 - Intel E8400 // TRU-X 120 w noctua NF-P12 // GA-X38-DQ6 // GTX285 OC // 8g Ram OCZ Fatal1ty PC8500 // X-Fi Elite Pro sound // z-5500 speakers // OCZ 850w Gamer XTream PSU // WD Raptor 150g // Seagate 1Tb // 2xSeagate 500g ex// Logitec G-15 keyboard // Vista Ultimate 64bit
RIG #2 - AMD64 3500+ // Asus A8N-E // 8800GTS 512 OC // Enermax Liberty SLI 500W Modular PSU // WD Caviar 250g

Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old April 2, 2009, 02:10 AM
MVP
F@H
 
Join Date: Feb 2008
Location: Halifax, N.S.
Posts: 498
Default

So if my supply is dead, any suggestions for a replacement? I want something ultra quiet that can power my rig with 2 or perhaps 3 high end GPUs for future expansion.
__________________
RIG #1 - Intel E8400 // TRU-X 120 w noctua NF-P12 // GA-X38-DQ6 // GTX285 OC // 8g Ram OCZ Fatal1ty PC8500 // X-Fi Elite Pro sound // z-5500 speakers // OCZ 850w Gamer XTream PSU // WD Raptor 150g // Seagate 1Tb // 2xSeagate 500g ex// Logitec G-15 keyboard // Vista Ultimate 64bit
RIG #2 - AMD64 3500+ // Asus A8N-E // 8800GTS 512 OC // Enermax Liberty SLI 500W Modular PSU // WD Caviar 250g

Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old April 2, 2009, 04:34 AM
gingerbee's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Jan 2009
Location: Orillia, Ontario
Posts: 6,824

My System Specs

Default

corsair 620 hx or 750 tx good prices at ncix right now
__________________
Fav quote "One should strive to achieve; not sit in bitter regret." Ronin Harris
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old April 2, 2009, 05:39 AM
Top Prospect
 
Join Date: Jan 2009
Location: Deep River Ont/Omaha NE
Posts: 162

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by CasheKicker View Post
So if my supply is dead, any suggestions for a replacement? I want something ultra quiet that can power my rig with 2 or perhaps 3 high end GPUs for future expansion.
Might be a tad overkill but hey it's better to have to many amps then not enough and speaking from first hand experience, it's quiet as a mouse with my dual 285 sli setup.

NCIX.com - Buy Corsair TX850W 850W CMPSU-850TX 12V 70A 24PIN AT Power Supply Active PFC 140M Fan Powersupply - CMPSU-850TX In Canada.
__________________







Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pump Issues Exmortis Water Cooling 7 December 28, 2008 04:04 PM
Hamachi Issues with C&C3 TW and KW Dr_BenD_over Gaming 0 December 24, 2008 03:56 PM
LG GH22NS30 issues Crapalier Troubleshooting 0 December 22, 2008 05:17 PM
Please take a look(cpu -ram issues)any help will be apreciated. evzonas CPU's and Motherboards 12 August 11, 2008 12:50 PM
Issues with TF2. NuxTux Gaming 0 January 11, 2008 12:27 PM