Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old March 31, 2009, 10:37 AM
Supergrover's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Okanagan Falls, British Columbia
Posts: 4,261

My System Specs

Default External hdd Detection Issue

Okay installed a new mobo lastnight, installed vista 32bit, install went fine. Heres the prob I have a external usb and external esata hdd both are detected in the bios the vista drive is set as primary boot hdd. Now if I power either of them up and boot it system hangs just past the windows progress bar.
If I dont power them up everything boots fine into windows but if I power them up IN windows nothing, no detection, it is like the OS doesnt even realize they have been powered up.

Mobo is a Jetway jha-07-ultra Jetway - Tech.On The Move - Motherboard - HA07-Ultra
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old March 31, 2009, 11:38 AM
Trial Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 1
Default

Check your boot settings. It must be that it is set to boot on another drive, thus it can't read the OS. Try pressing F8 or F2 to check.
__________________
Make Money
New Jobs
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old March 31, 2009, 11:44 AM
chrisk's Avatar
Folding Captain
 
Join Date: Jul 2008
Location: GTA, Ontario
Posts: 7,410

My System Specs

Default

You try the external drive in another computer?
__________________
Fold for team #54196
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old March 31, 2009, 12:26 PM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 2,962
Default

MANUAL.zip in pdf page 25, 28

del key to enter bios

go to go avance bios futures

set boot drive priority

also can enbale or disable "Boot Other Devices"
Attached Images
 

Last edited by KaptCrunch; March 31, 2009 at 12:44 PM.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old March 31, 2009, 12:43 PM
Supergrover's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Okanagan Falls, British Columbia
Posts: 4,261

My System Specs

Default

Yes it is setup as the bootdrive in bios.

Yes Chris they work on my laptop.

I know del to enter bios .lol
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old March 31, 2009, 01:16 PM
Mr. Gruntsworthy's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Sep 2008
Location: Courtice, ONT
Posts: 738
Default

Perhaps something's wrong with the motherboard drivers? If you haven't already, why don't you try locating the latest drivers for the motherboard on the company's website?

Never heard of Jetway before.
__________________
MAIN RIG:
Case: Antec 900
CPU : Intel E8400 45nm Core 2 Duo @ 3GHz 1333MHz FSB
RAM : 4GB DDR2 800MHz (OCZ Platinum)
HDD : Main: 120GB SSD SATA2 (OCZ) Storage: 3TB SATA2 (WD Green) Backup: 500GB External USB (Hitatchi)
GFX : HD4850 (512MB)
PSU : 610W PC Power Silencer
MoBo: Asus P5Q SE
View : Acer H213H 21.5" @ 1920 x 1080

Oshawa Deathmatch Community -- An open group for Durham/Toronto Airsoft, Paintball, and Nerf players. Come join!

I am a Level/Game Designer! http://mikeseguin.webs.com/
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old March 31, 2009, 01:33 PM
Supergrover's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Okanagan Falls, British Columbia
Posts: 4,261

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Mr. Gruntsworthy View Post
Perhaps something's wrong with the motherboard drivers? If you haven't already, why don't you try locating the latest drivers for the motherboard on the company's website?

Never heard of Jetway before.
Done that too. Hmmm
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old March 31, 2009, 02:05 PM
chrisk's Avatar
Folding Captain
 
Join Date: Jul 2008
Location: GTA, Ontario
Posts: 7,410

My System Specs

Default

Boot up the machine, then turn on/connect the drives, and go to Disk Management..can you see them in there? I am just wondering if Vista does not like the partition or something. I know Vista tried to scan disks when first plugged in, and perhaps there is some issue there.
__________________
Fold for team #54196
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old March 31, 2009, 02:36 PM
Supergrover's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Okanagan Falls, British Columbia
Posts: 4,261

My System Specs

Default

Okay pulled the drives from the vantec nexstar enclosers and installed them in a dualbay JOBD/BIG encloser I have kicking around, It's USB though, and fired up NP.

Tried every combo you could think of Chris but I am thinking the issue lies in the vantec's.

I'll give it another go once I get this board setup since I dont realy want to be stuck on USB.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old March 31, 2009, 02:48 PM
chrisk's Avatar
Folding Captain
 
Join Date: Jul 2008
Location: GTA, Ontario
Posts: 7,410

My System Specs

Default

I agree...if Vista sees em in the other USB enclosure then its not a partition / Vista issue, unless Vista had some issue with a 'bridge' driver or something.
__________________
Fold for team #54196
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Online Hardware Detection bovine.baron O/S's, Drivers & General Software 0 March 9, 2009 11:08 PM
External HDD Inik Storage 4 March 1, 2009 04:33 PM
USB flash drive space detection problems serenity Storage 5 January 7, 2009 11:55 PM
Logitech Setpoint software and Driver detection Eagle Eye O/S's, Drivers & General Software 6 October 28, 2008 11:11 PM
HDMI Detection Issues CanadaRox HTPC Systems & Software 12 July 3, 2008 12:59 PM