Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old March 16, 2009, 06:55 AM
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 64
Default Core Temp Sensor issues

I've been monitoring my system for the past few weeks after successfully geting a stable Overclock (my first!) on my Q9400 and P5Q (intel chipset, 45). I'm running two case fans and a vendetta 2 CPU cooler. Under full load, temperatures stay below 50, which is good for me. I used Prime95, FOLDING@home and SETI@home. Prime ran without errors for 36 hours and I have SETI going overnight, everynight, at 100% CPU with no problems.

I recently installed RealTemp. I was first using CPUID Hardware Monitor and noticed that the Core#3 was always at 37, unless under load and it went up to 48 (max). I am a bit suspicious about this as it never goes bellow 37 even though the other 3 cores are in the upper 20s when idle.

So I decided to do a sensor test using Real Temp. The problem is that it crashes Prime95 in the cooldown phase - every time.

Any ideas what this could be? Should I look into this core#3 sensor? Doesn't seem normal to stay at 37 while the other three fluctuate. Is there such a thing as a damaged sensor?

J
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old March 16, 2009, 07:14 AM
geokilla's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Aug 2008
Location: Toronto
Posts: 3,622

My System Specs

Default

Your Q9400 probably has a stuck temperature sensor. Besides, why do you care about the idle temperatures if you run F@H and SETI.

If you're scared, just use OCCT stress test for 2 hours, and use CoreTemp to monitor the temperatures.

For reference, my E7200 doesn't drop below 30C during idle, whether it's in stock speeds or OCed speeds.
__________________
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old March 16, 2009, 07:16 AM
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 64
Default

Can I "un-stuck" a temperature sensor? Is this normal? It was working in the first week...

J
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old March 16, 2009, 09:20 AM
Soultribunal's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2008
Location: Mississauga
Posts: 8,060

My System Specs

Default

I think the only way I've ever head of anyone un-sticking a Temp Sensor was to heat that chip up as hot as it could go. So perhaps run Prime95 or something for a few hours and see if it goes back to normal.

Regards,
ST
__________________




"We know not why he calls for us, only that when he does we must answer" - DMP 2009

"Dear Iceberg, I am sorry to hear about global warming. Karma is a bitch. Signed - Titanic"

I would rather believe and find god doesn't exist than to not believe and find that he does.

www.realhardwarereviews.com
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old March 16, 2009, 09:34 AM
rjbarker's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Courtenay, B.C
Posts: 5,932

My System Specs

Default

Try Intel Burn Test....
If it doesn't work don't sweat it...my last E8400 had "stuck sensors" always idles at 42C no matter what.
__________________
Introducing me n my OCD to Watercooling, is like taking an Alcoholic to an "all you can drink" Beach Bar in Mexico

.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old March 16, 2009, 12:39 PM
Chilly's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: Sep 2007
Location: Ontario
Posts: 2,593
Default

Its just a "stuck" sensor, an issue the plauges the 45nm chips. Don't worry about it, your chips not defective. The internal sensor was only designed to read proper temps the closer to the MAX TDP it is.

The internal sensor is technically a count down to max TDP, and not a temp sensor in the traditional sense anyways. As long as it can read the higher temperatures, anything else is gravy.
__________________
"Let's face it, we're not changing the world. We're building a product that helps people buy more crap - and watch porn."
Bill Watkins, CEO Seagate Technology

Dual Xeon X5650 @ 4.1GHz | EVGA Classified SR-2
2x4GB G.Skill at 1496MHz (9-9-9-24) | XFX 4890 XXX 1GB at 1000/1000MHz
Intel SSD X25-M 80GB Gen2 | Western Digital 1TB Black | SilverStone Zeus 1200W
Sound Blaster X-Fi XtremeMusic | Sony MDR-V700 | Windows Seven x64


Stuff for Sale! You must buy it, you can't look away!
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Core Temp 0.99.4 Released Mark O/S's, Drivers & General Software 7 April 2, 2009 10:04 AM
Real Temp or Core Temp ?? FrankyG Overclocking, Tweaking and Benchmarking 11 September 29, 2008 11:24 PM
temp issues and sli problems voklskier4452 Troubleshooting 15 June 7, 2008 09:23 PM
Core Temp Accuracy =/ Yamcha CPU's and Motherboards 5 November 14, 2007 04:35 AM
CPU temp or Core temp? E6420 NOOB Delavan CPU's and Motherboards 18 May 28, 2007 05:07 AM