Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old March 12, 2009, 09:14 PM
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 64
Default CPU Fan speed change?

Greetings,

When I first got my computer, my Vendetta 2 was running at 1500 RPM. I also how a case fan that was usually in that range. A few days ago, I brought it to the store for them to install 2 quieter case fans.

I'm using CPUID to monitor temps and fan speed. Since I brought it back, my CPU fan - the Vendetta 2 - is only running at 900RPM?

Is this something I can set again? Why the cut in speed? My temps are also hotter...although still under 50.

Thanks,

Julien
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old March 12, 2009, 09:35 PM
Mr. Gruntsworthy's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Sep 2008
Location: Courtice, ONT
Posts: 738
Default

the new fans run quieter because they don't run as fast. I seem to recall my older rig having that happen too.
__________________
MAIN RIG:
Case: Antec 900
CPU : Intel E8400 45nm Core 2 Duo @ 3GHz 1333MHz FSB
RAM : 4GB DDR2 800MHz (OCZ Platinum)
HDD : Main: 120GB SSD SATA2 (OCZ) Storage: 3TB SATA2 (WD Green) Backup: 500GB External USB (Hitatchi)
GFX : HD4850 (512MB)
PSU : 610W PC Power Silencer
MoBo: Asus P5Q SE
View : Acer H213H 21.5" @ 1920 x 1080

Oshawa Deathmatch Community -- An open group for Durham/Toronto Airsoft, Paintball, and Nerf players. Come join!

I am a Level/Game Designer! http://mikeseguin.webs.com/
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old March 12, 2009, 09:40 PM
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 64
Default

Well the problem is the CPU fan (Vendetta 2). The case fans are running at the same speed as the old ones - with about 75% less noise! I have two Vantec 90mm (one front one back). Might get 2 more in there.

Any thoughts about the CPU fan?

J
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old March 12, 2009, 09:41 PM
rjbarker's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Courtenay, B.C
Posts: 5,932

My System Specs

Default

Did they change out your Vendetta Fan or just your Case Fans? Check your CPU Fan Speed control settings in your BIOS, maybe they changed them...
__________________
Introducing me n my OCD to Watercooling, is like taking an Alcoholic to an "all you can drink" Beach Bar in Mexico

.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old March 12, 2009, 09:43 PM
Mr. Gruntsworthy's Avatar
Allstar
F@H
 
Join Date: Sep 2008
Location: Courtice, ONT
Posts: 738
Default

well, having the Vendetta II myself, the fan is only secondary. the heatsink by itself is doing most of the work. 900rpm sounds accurate.

tell me, are you getting your temp readings from RealTemp?

as well, maybe when they put the new fan on the Vendetta II, they reattatched it to the cpu incorrectly and it's not making proper mechanical contact.
__________________
MAIN RIG:
Case: Antec 900
CPU : Intel E8400 45nm Core 2 Duo @ 3GHz 1333MHz FSB
RAM : 4GB DDR2 800MHz (OCZ Platinum)
HDD : Main: 120GB SSD SATA2 (OCZ) Storage: 3TB SATA2 (WD Green) Backup: 500GB External USB (Hitatchi)
GFX : HD4850 (512MB)
PSU : 610W PC Power Silencer
MoBo: Asus P5Q SE
View : Acer H213H 21.5" @ 1920 x 1080

Oshawa Deathmatch Community -- An open group for Durham/Toronto Airsoft, Paintball, and Nerf players. Come join!

I am a Level/Game Designer! http://mikeseguin.webs.com/
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old March 12, 2009, 09:46 PM
rjbarker's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Courtenay, B.C
Posts: 5,932

My System Specs

Default

Check your CPU Fan settings in the BIOS....then go from thier...
__________________
Introducing me n my OCD to Watercooling, is like taking an Alcoholic to an "all you can drink" Beach Bar in Mexico

.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old March 12, 2009, 09:51 PM
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 64
Default

Thanks for all the replies,

They didn't do anything to the Vendetta 2 fan, just the case fans. In fact, I was watching when they did it. They plugged the fans in the PSU, and then that little yellow cable into the fan chan 1 and 2 on the MOBO (I think this is what regulates the case fan speeds? the old fan only had that, no plug into CPU...).

I'll take a look in the BIOS tomorrow morning. My concern is that now I have an extra fan yet my temps are higher than before. With the one case fan and the Vendetta 2 I was getting temps maxing out at 45 when running Prime95. Now I'm hitting 50.

Thanks,

J
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old March 12, 2009, 09:56 PM
KaptCrunch's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario
Posts: 2,937
Default

take a pick of fan placement
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old March 12, 2009, 09:58 PM
rjbarker's Avatar
Hall Of Fame
 
Join Date: Feb 2008
Location: Courtenay, B.C
Posts: 5,932

My System Specs

Default

Sounds like your old Fans were not plugged into your Board...in your BIOS you should be able to Max the speed of those Case Fans now, that should help.
__________________
Introducing me n my OCD to Watercooling, is like taking an Alcoholic to an "all you can drink" Beach Bar in Mexico

.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old March 12, 2009, 10:08 PM
Top Prospect
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 64
Default

Now I'm really confused...

Installed speed fan and took a look at things:

It's listing TWO CPU fans, and ONE case fan???

CPU0 Fan
CPU1 Fan
Sys Fan

Is it possible they plugged the CPU fan in the wrong slot?

J
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
change the direction of my gx2 fan kyle_L Video Cards 8 December 18, 2008 01:35 PM
How to change fsb frequency evzonas CPU's and Motherboards 2 August 31, 2008 08:59 AM
How to change fan speed for 4800 belgolas Video Cards 6 July 4, 2008 05:09 PM
P5K Deluxe FSB Won't Change ineedaname Troubleshooting 3 May 17, 2008 06:06 PM
Career Change Prof. Dr. Silver Off Topic 20 January 19, 2008 10:21 AM