Go Back   Hardware Canucks > PC BUILDERS & TWEAKERS CORNER > Troubleshooting

    
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old February 6, 2009, 10:35 AM
Jake_HT's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2008
Location: Calgary, AB
Posts: 1,986

My System Specs

Default Overclock + Voltages

Can you guys tell me if my settings look right?

Parts are as per signature... I'm at 3.8GHz and seems to be fully stable to me ( I have load tested for an hour) and play games and everything no problem so it seems good to me. My temps also don't read past low to mid 50's in coretemp or realtemp.. And look at my BIOS temps... wtf?

However, my voltages are wacked in the BIOS, I don't believe them at ALL. They're so messed up that my PC shouldn't be running if they were actually what this says it is, so I have been ignoring it. I read about a P6T deluxe user who also had wacked voltages, and he swapped his PSU and it changed nothing, so I'm going to ignore it. PCP&C Silencer 750w and my voltages in my last mobo (2 weeks ago) were solid perfect.

Here the voltages are: (Sorry i missed the pic, wasn't thinking but they are as follows)
CPU Voltage
3.3V
5V
12v





As you can see, they're messed up, and those 2 pics were taken right after each other (notice the 12v significantly changes)
I'm not going to RMA it just for this... it works FINE, but anyone else have this prob?

And finally, here are my OC settings, How are they? Anything I should change? Thanks.



__________________
http://jakeht.deviantart.com/
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old February 6, 2009, 10:37 AM
Allstar
F@H
 
Join Date: Jun 2008
Location: Belleville, Ontario
Posts: 559
Default

Could be a dirty power source, maybe not the psu itself but the actual power in your house. A UPS may solve it but it could just be a bad board.
__________________
Case: HAF 932
CPU: AMD Phenom II 940 3.5ghz w/ OCZ Vendetta 2 Cooler
PSU: OCZ StealthXstream 600w
Mobo: ASUS M3A79-T Deluxe
Memory: 4gb OCZ Platinum 1000mhz ddr2
Graphics: 2x Sapphire 4830s in Crossfire
Keyboard: Logitech G11
Mouse: Logitech G9
HD:WD 640gb Caviar Black + 750gb Seagate
#hardwarecanucks on irc.enterthegame.com
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old February 6, 2009, 10:42 AM
"Quote This..."
F@H
 
Join Date: Nov 2007
Location: Hell
Posts: 3,833
Default

Have you flashed the bios? Or measured the volts on the board with a multimiter? Looks like the sensors are just reading wrong.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old February 6, 2009, 10:44 AM
Jake_HT's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2008
Location: Calgary, AB
Posts: 1,986

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Squeetard View Post
Have you flashed the bios? Or measured the volts on the board with a multimiter? Looks like the sensors are just reading wrong.
I have flashed to the newest BIOS yes, no dice. I haven't checked with a multimeter no. I do have a multimeter kicking around here somewhere...


EDIT:

Okay, I tested it with multimeter on one of the MOLEX connectors.. I got 5.00v on the 5v and 11.99v and 12.00v on the 12v.. Seems okay so far
__________________
http://jakeht.deviantart.com/

Last edited by Jake_HT; February 7, 2009 at 09:30 AM.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old February 6, 2009, 10:58 AM
Allstar
F@H
 
Join Date: Jun 2008
Location: Belleville, Ontario
Posts: 559
Default

i would rma the board if the sensors are bad, you'll likely want accurate sensors for overclocking lol
__________________
Case: HAF 932
CPU: AMD Phenom II 940 3.5ghz w/ OCZ Vendetta 2 Cooler
PSU: OCZ StealthXstream 600w
Mobo: ASUS M3A79-T Deluxe
Memory: 4gb OCZ Platinum 1000mhz ddr2
Graphics: 2x Sapphire 4830s in Crossfire
Keyboard: Logitech G11
Mouse: Logitech G9
HD:WD 640gb Caviar Black + 750gb Seagate
#hardwarecanucks on irc.enterthegame.com
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old February 6, 2009, 11:01 AM
sswilson's Avatar
Moderator
F@H
 
Join Date: Dec 2006
Location: Moncton NB
Posts: 14,577

My System Specs

Default

Quote:
Originally Posted by Jonwall View Post
i would rma the board if the sensors are bad, you'll likely want accurate sensors for overclocking lol
If it's only the PSU V sensors it's not all that big of a deal... there aren't any software packages that read them properly anywise. :)

How do your component voltage readings (in bios) compare to what you've got set?

edit:

As far as your temps go.... what are your idle/load core temps? Every bios I've ever played with reported "CPU" temp vice "Core" temp which I've never had a good explaination of what it actually is. AFAIK, when reading bios you're also not seeing an Idle temp.... there is a load of some form.
__________________
MSI Z87I Gaming AC / i7 4770K / 2X 4G Gskill 1866 DDR3 / XFX XTR 750 / EVGA GTX 680 SC+ 2GB / Intel DC S3700 200G / random 160G Sata HDD
Inwin 904 / Swiftech MCP655-b / Alphacool NexXxos XT45 120 Rad / 2X Scythe GT AP-15 / EK Supreme HF / Dell UltraSharp U2412M

Asrock AM1H-ITX / AM1 Athlon 5350 / 2X4G Gskill PC3-14900 / Intel 6235 Wi-Fi / 90W Targus Power Brick / 320G Seagate Momentus / Mini-Box M350 / 1X 22" Dell IPS / 1X 22" HP
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old February 6, 2009, 11:09 AM
Jake_HT's Avatar
Hall Of Fame
F@H
 
Join Date: May 2008
Location: Calgary, AB
Posts: 1,986

My System Specs

Default

Idles (right now)

34 29 31 31

Load (20 mins 2 instances of ORTHOS with affinities set)

54 51 52 52

Using Realtemp

Coretemp is about 2 deg higher.

"How do your component voltage readings (in bios) compare to what you've got set?"
The only one I read is CPU voltage from CPU-Z and it matches the BIOS reading of .512v or whatever it says. (Obviously wrong I shoudln't be able to turn on my PC with .5v in the CPU lol)
What should I use to check other voltages?

Just checked the multimeter again with 5v and 12v, getting solid reading for each. I don't know how I'd test the 24 pin one

Also tested on 4 pin motherboard connector that I'm not using (I use 8pin) and it's getting 11.99v also..



__________________
http://jakeht.deviantart.com/

Last edited by Jake_HT; February 6, 2009 at 02:01 PM.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Weird PSU Voltages...is this OK? Oversized Rooster Power Supplies 7 October 21, 2008 04:25 PM
Older E8400 OC Voltages rjbarker CPU's and Motherboards 20 September 20, 2008 10:25 AM
overclock evzonas CPU's and Motherboards 2 August 31, 2008 04:49 PM
ram overclock Tazer-[X] RAM 13 August 3, 2008 09:54 AM
Rookie OC'er...Question Re: Voltages rjbarker Overclocking, Tweaking and Benchmarking 9 March 24, 2008 01:10 PM