Hardware Canucks

Hardware Canucks (http://www.hardwarecanucks.com/forum/)
-   Troubleshooting (http://www.hardwarecanucks.com/forum/troubleshooting/)
-   -   Question about Realtek sound (http://www.hardwarecanucks.com/forum/troubleshooting/14175-question-about-realtek-sound.html)

lyned January 24, 2009 04:02 PM

Question about Realtek sound
 
Hello. I put my new system together a couple of weeks ago. I'm using a gigabyte mobo EP45-UD3R with the Realtek HD audio (latest drivers) with a 5.1 surround speaker setup. I have great sound as long as I play a downloaded song or video from a player. Then I have full 5.1. Now, if I go to youtube, imeem, etc, I only get sound on the front 2 speakers in mono. What am I doing wrong? Never had this problem with my old MSI mobo with Soundblaster Live! Always had 5.1 on any site. I've gone through the Realtek audio manager back and forth and can't get it. Thanks for any help.

P.S. I also always use Firefox, maybe FF needs different settings?

MpG January 24, 2009 08:00 PM

I'll admit that I'm not particularly knowledgeable about the finer details on sound chips, but it would hardly surprise me if Youtube only provided stereo sound. Is it possible that the SB Live! was simulating 5.1, even though it was only receiving 2-channel sound?

enaberif January 24, 2009 08:06 PM

Quote:

Originally Posted by MpG (Post 143275)
I'll admit that I'm not particularly knowledgeable about the finer details on sound chips, but it would hardly surprise me if Youtube only provided stereo sound. Is it possible that the SB Live! was simulating 5.1, even though it was only receiving 2-channel sound?

Exactly.

And thats exactly how it should be.

Jake_HT January 24, 2009 09:37 PM

I get full 5.1 on youtube....

enaberif January 24, 2009 09:55 PM

Quote:

Originally Posted by Jake_HT (Post 143296)
I get full 5.1 on youtube....

Because you have a setting enabled somewhere to allow "full sound" or "simulated surround"

Eagle Eye January 25, 2009 01:51 AM

Just out of curiosity you said you are using the latest drivers are they from the Gigabyte site or from the realtek website?

EE

lyned January 25, 2009 04:23 AM

I've tried the drivers from Gigabyte and Realtek with no difference Eagle Eye. Currently using the Realtek drivers released this month.


All times are GMT -7. The time now is 08:51 PM.